Χούμους με καμένο κουνουπίδι και γιαούρτι από ζαατάρ

Σας συνιστώ να χρησιμοποιήσετε ξερά ρεβίθια, να τα βάλετε στο νερό όλο το προηγούμενο βράδυ για να μουλιάσουν και να τα βράσετε το πρωί. Είναι πολύ πιο νόστιμα από ότι αυτά σε κονσέρβα.

της Alex aka Bakergirl

Προσωπικά χρησιμοποιώ δύο είδη ρεβιθιών, αποφλοιωμένα και αναποφλοίωτα. Συνήθως φτιάχνω το χούμους με τα αποφλοιωμένα και κρατάω τα αναποφλοίωτα για να το διακοσμήσω. Και τα δύο φτιάχνουν νοστιμότατο κρεμώδες χούμους αλλά θεωρώ πως τα αποφλοιωμένα βράζουν ευκολότερα και πιο γρήγορα.

Επίσης, δεν προσθέτω ποτέ αλάτι ή μαγειρική σόδα στο νερό όταν τα βράζω γιατί το νερό από το βράσιμο τους – το λεγόμενο “aquafaba”- είναι τέλειο για να φτιάξουμε vegan μαρέγκα ή μαγιονέζα. Αλλά αυτό είναι δική σας απόφαση.

Τέλος, το ζαατάρ μπορείτε να το βρείτε στο κατάστημα “Bahar” στην Ευριπίδου 31 στο κέντρο της Αθήνας όπως και σε όλα τα μαγαζιά που πωλούν Ασιατικά προϊόντα μαγειρικής.

Υλικά (για 2-4 άτομα)

Χούμους

·  200 γρ ξερά ρεβίθια

·  2-4 κουταλιές της σούπας ταχίνι

·  Χυμό από ένα λεμόνι, ή και λίγο παραπάνω

·  1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη (περίπουt ¼ του κουταλιού του γλυκού)

·  αλάτι

·  1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

Συνοδευτικό κουνουπίδι

·  1 μικρό κουνουπίδι κομμένο σε φουντίτσες (περίπου 2 φλιτζάνια)

·  Ένα μέτριο ξερό κρεμμύδι (150 γρ), ψιλοκομμένο

·  ½ μαγειρεμένα ρεβίθια (που τα έχουμε κρατήσει από αυτά που φτιάξαμε για το χούμους)

·  1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο για το μαγείρεμα συν λίγο ακόμα για το γαρνίρισμα

·  Το ξύσμα μισού λεμονιού

·  Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι

·  Μια χούφτα μαϊντανό ψιλοκομμένο

Γιαούρτι

·  1 φλιτζάνι γιαούρτι καρύδας ή κανονικό γιαούρτι

·  1-2 κουταλάκια του γλυκούζαατάρ

·  Χυμό λεμονιού

·  Αλάτι

Εκτέλεση

1.  Μουλιάζουμε τα ρεβίθια από το προηγούμενο βράδυ σε άφθονο νερό.

2.  Την επόμενη μέρα, βάζουμε τα μουλιασμένα ρεβίθια σε μια κατσαρόλα και προσθέτουμε φρέσκο νερό μέχρι να σκεπαστούν. Μόλις το νερό πάρει βράση χαμηλώνουμε την φωτιά και τα αφήνουμε να βράσουν αργά μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 35-40 λεπτά, ή και παραπάνω. Εξαρτάται από το τι είδους ρεβίθια χρησιμοποιήσαμε.

3.  Σουρώνουμε τα ρεβίθια, κρατάμε το νερό, και τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς. Κρατάμε στην άκρη ½ φλιτζάνι ρεβίθια για το γαρνίρισμα.

4.  Σε ένα μπλέντερ, βάζουμε τα ρεβίθια, το ταχίνι, τον χυμό λεμονιού, το ψιλοκομμένο σκόρδο και μια κουταλιά της σούπας νερό από τα ρεβίθια, και τα χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα. Αν χρειαστεί προσθέτουμε και λίγο νερό ακόμα, αλλά το κάνουμε σταδιακά μέχρι να πετύχουμε την υφή που θέλουμε.

5.  Προσθέτουμε το αλάτι και κύμινο, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε αν χρειαστεί ανάλογα με το γούστο μας. Αφήνουμε το μείγμα στην άκρη μέχρι να ετοιμάσουμε τις γαρνιτούρες.

6.  Μαγειρεύουμε το κουνουπίδι. Μπορούμε να το κάνουμε είτε στον ατμό, είτε να το βράσουμε, είτε να το ψήσουμε στον φούρνο. Πρέπει να μαγειρευτεί μεν αλλά να παραμείνει μαλακό. Όταν γίνει, το αφήνουμε στην άκρη.

7.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στο γκρίλ.

8.  Σε ένα μεγάλο τηγάνι που να μπαίνει και στον φούρνο ζεσταίνουμε μια κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο, προσθέτουμε το κρεμμύδι και το μαγειρεύουμε μέχρι να αρχίσει να καραμελώνει ελαφρά. Προσθέτουμε το μαγειρεμένο κουνουπίδι, τα ρεβίθια που έχουμε κρατήσει στην άκρη και το ξύσμα του λεμονιού. Αλατοπιπερώνουμε και τα αφήνουμε για μαγειρευτούν για ένα λεπτό.

9.  Βάζουμε το τηγάνι στον φούρνο και το αφήνουμε για 5-7 λεπτά, μέχρι το κουνουπίδι και τα ρεβίθια να αρχίσουν να μαυρίζουν ελαφρά. Αυτό το κομμάτι της διαδικασίας είναι προαιρετικό, αλλά προσθέτει στο πιάτο ένα μεγαλύτερο βάθος γεύσης.

10.  Για να φτιάξουμε το γιαούρτι ζαατάρ ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μικρό μπόλ και τα αφήνουμε στην άκρη. Μπορεί να χρειαστούμε 1-2 κουταλιές του γλυκού νερό για να αραιώσουμε λίγο το μείγμα.

11.  Μοιράζουμε το χούμους σε 4 μπώλ, ρίχνουμε από πάνω μια γενναία κουταλιά γιαούρτι ζαατάρ και τελειώνουμε με το μείγμα του κουνουπιδιού. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Καλή όρεξη!

Πηγή:fnl-guide.com

About Post Author

+ There are no comments

Add yours