Χρόνο έχεις, ξεκούραστος θα ξυπνήσεις, τι θα έλεγες να φτιάξεις και ένα σούπερ πρωινό για εσένα ή και για όποιον ξύπνησε μαζί σου;

Αβοκάντο τοστ με αυγά scrambled

Υλικά:
Για τα αυγά: 75 γρ. κρέμα γάλακτος, 4 αυγά, αλάτι, πιπέρι, 1 κ.σ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου, ½ ματσάκι σχοινόπρασο, ψιλοκομμένο + έξτρα για το σερβίρισμα
Για τα τοστ: 2 φέτες ψωμί, 1 αβοκάντο, λίγες σταγόνες χυμό λάιμ, αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:
Για τα αυγά: Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα τηγάνι, σε μέτρια φωτιά. Σε ένα μπολ σπάμε τα αυγά, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, και τα χτυπάμε ελαφρά με ένα πιρούνι ή με ένα σύρμα χειρός. Όταν βράσει η κρέμα, ρίχνουμε τα αυγά στο τηγάνι, και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα ή μία μαρίζ για 2 λεπτά, μέχρι το μείγμα να πήξει ελαφρά. Προσέχουμε να μην παραψήσουμε τα αυγά. Τέλος, προσθέτουμε –εκτός φωτιάς– το βούτυρο και το σχοινόπρασο, και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αφαιρούμε από το τηγάνι.

Για τα τοστ: Φρυγανίζουμε ελαφρά το ψωμί και μοιράζουμε από πάνω τα αυγά. Αφαιρούμε το κουκούτσι από το αβοκάντο. Με τη βοήθεια ενός κουταλιού, αφαιρούμε τη σάρκα από το αβοκάντο και πετάμε τη φλούδα. Με ένα κοφτερό μαχαίρι, κόβουμε το αβοκάντο σε λεπτές φέτες και το μοιράζουμε πάνω από τα αυγά με λίγο χυμό λάιμ, αλάτι, και πιπέρι. Γαρνίρουμε με ψιλοκομμένο σχοινόπρασο.

Η συνταγή είναι του Άκη Πετρετζίκη

 

Pancakes με καραμελωμένες μπανάνες

Υλικά:
Για τα pancakes: 240 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 6 γρ. μπέικιν πάουντερ, 85 γρ. αβγό, χτυπημένο, 375 γρ. γάλα, 25 γρ. βούτυρο, λιωμένο, 3 γρ. μπέικιν σόδα, 6 γρ. αλάτι, 45 γρ. ζάχαρη, βούτυρο, για το τηγάνι
* Προαιρετικά: σάλτσα καραμέλα για το σερβίρισμα, ζάχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Για τις καραμελωμένες μπανάνες: 250 γρ. μπανάνες, κομμένες σε χοντρές και λοξές ροδέλες, 25 γρ. βούτυρο φρέσκο για το τηγάνισμα, 50 γρ. ζάχαρη μαύρη με μελάσα, 30 γρ. ρούμι, νερό

Εκτέλεση:
Για τα pancakes: Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τη σόδα. Προσθέτουμε το αλάτι και τη ζάχαρη. Σε ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε το γάλα, το βούτυρο και τα αβγά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Ενσωματώνουμε τα δύο μείγματα και ανακατεύουμε γρήγορα με έναν αβγογδάρτη, ώστε να μην έχουμε σβώλους. Περνάμε το μείγμα από σινουά ή λεπτό σουρωτήρι και το βάζουμε στο ψυγείο για 4 ώρες περίπου.

Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Βάζουμε λίγο βούτυρο και ρίχνουμε με μια κουτάλα λίγο από το μείγμα. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να αποκτήσουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα. Αποσύρουμε σε απορροφητικό χαρτί και σερβίρουμε με τις καραμελωμένες μπανάνες. Σερβίρουμε, προαιρετικά, με σάλτσα καραμέλα και ζάχαρη άχνη.

Για τις καραμελωμένες μπανάνες: Τοποθετούμε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να καβουρδιστεί ελαφρά το βούτυρο (η ζάχαρη μπορεί να μην λιώσει εντελώς). Προσθέτουμε τις μπανάνες, δυναμώνουμε τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά για 2 περίπου λεπτά. Όταν οι μπανάνες μαλακώσουν, απομακρύνουμε από τη φωτιά για να προσθέσουμε το ρούμι, επαναφέρουμε προσεκτικά στη φωτιά, προσθέτουμε λίγο νερό και κρατάμε τις μπανάνες στη φωτιά μέχρι να εξατμιστεί.

Η συνταγή είναι του Γιάννη Λουκάκου 

 

Croque Monsieur

Υλικά:
8 φέτες ψωμί του τοστ, 8 φέτες ζαμπόν, 1 ½ φλ. τριμμένη γραβιέρα, λίγο πιπέρι, λίγο βούτυρο για το ψωμί
Για την κρέμα: 300 γρ. γάλα, 50 γρ. βούτυρο, 60 γρ. αλεύρι, 4 κουταλιές γραβιέρα, πρέζα μοσχοκάρυδο, αλάτι

Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς στον αέρα. Βάζουμε 4 φέτες ψωμί του τοστ σε ταψί, αλείφουμε με λίγο βούτυρο και βάζουμε 2 φέτες ζαμπόν σε κάθε ψωμί. Κάνουμε λεπτή στρώση κρέμα πάνω στο ζαμπόν και πασπαλίζουμε λίγη γραβιέρα. Καλύπτουμε με τις υπόλοιπες φέτες. Αλείφουμε λίγο βούτυρο στην επιφάνεια και ψήνουμε για 10 λεπτά. Ρίχνουμε την υπόλοιπη μπεσαμέλ και πασπαλίζουμε το υπόλοιπο τυρί. Ψήνουμε για περίπου 10 λεπτά για να λιώσουν τα τυριά και να κάνει κρούστα.

Για την κρέμα: Ζεσταίνουμε το γάλα σε κατσαρόλα και αφήνουμε στην άκρη. Σε κατσαρόλα λιώνουμε το βούτυρο και προσθέτουμε το αλεύρι. Ανακατεύουμε σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά με σύρμα, για να ψηθεί για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το ζεστό γάλα λίγο λίγο σταδιακά, ανακατεύοντας με το σύρμα να γίνει πυκνή και λεία η κρέμα. Αλατίζουμε και προσθέτουμε μοσχοκάρυδο και τη γραβιέρα. Αφήνουμε στην άκρη.

Η συνταγή είναι της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου 

 

Αλμυρά μάφινς με γραβιέρα και πιπεριά Φλωρίνης

Υλικά:
260 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, 250 γρ. γραβιέρα μακράς ωρίμανσης, 50 γρ. βούτυρο αγελάδος, 230 γρ. γάλα, 1 αυγό, 1 πιπεριά Φλωρίνης ψητή, 1 κ.γ. πάπρικα, ½ κ.γ. μπαχάρι, 1 ½ κ.σ. θυμάρι

Εκτέλεση:
Ανάβουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς στον αέρα. Σε ένα ταψάκι για μάφινς, τοποθετούμε χάρτινες θήκες ή θήκες σιλικόνης. Λιώνουμε το βούτυρο. Τρίβουμε τη γραβιέρα (μπορούμε να τη βάλουμε και στο μούλτι για ευκολία) και ψιλοκόβουμε την πιπεριά. Σε ένα μπολ ρίχνουμε το αλεύρι, την πάπρικα, το θυμάρι, το μπαχάρι και την τριμμένη γραβιέρα. Σε άλλο μπολ ανακατεύουμε το αυγό με το γάλα και το λιωμένο βούτυρο και τα ρίχνουμε στο μπολ με τα στερεά. Ανακατεύουμε με κουτάλα να ομογενοποιηθεί. Μοιράζουμε το μείγμα στις 12 θήκες. Ψήνουμε για 22-23’.

 

Αυγά Benedict

Υλικά:
Για τα English Muffins: 230 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 30 γρ. βούτυρο αγελαδινό, ½ κ.γ. ζάχαρη, 220 γρ. γάλα φρέσκο, ½ φακελάκι (3,5 γρ.) μαγιά ξερή, 1 αυγό, 3 γρ. αλάτι, ½ κ.σ. baking powder
Για την σάλτσα Hollandaise: 400 γρ. βούτυρο αγελαδινό, 2 κρόκους, 1 κ.σ. λευκό ξίδι, 1 κ.γ. χυμό λεμόνι, 1 κ.σ. μουστάρδα Dijon, Αλάτι & Πιπέρι
Άλλα Υλικά: 12 αυγά, κρύα από το ψυγείο, 1 κ.σ. Ξίδι Λευκό, 6 φέτες ζαμπόν

Εκτέλεση:
Για τα English Muffins: Σε μικρή κατσαρόλα και χαμηλή φωτιά, λιώνουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη. Όταν λιώσουν, προσθέτετουμε το γάλα (θερμοκρασία δωματίου ή ελαφρώς ζεσταμένο) και ανακατεύουμε καλά. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το αυγό και τη μαγιά (πρέπει να είναι ζεστό και όχι καυτό για να μην “σκοτώσει” τη μαγιά). Ανακατεύουμε καλά και τα αφήνουμε 2-3 λεπτά στην άκρη. Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Τότε προσθέτουμε το υγρό μίγμα που έχουμε ετοιμάσει από πριν. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα για 1-2 λεπτά και το αφήνουμε να φουσκώσει για περίπου 40 λεπτά με μία ώρα στο πάγκο της κουζίνας, σκεπασμένο με μια πετσέτα κουζίνας.

Μόλις φουσκώσει η ζύμη των english muffins, ανακατεύουμε το baking powder με 1 κ.σ. νερό, το ρίχνουμε στη ζύμη και το ενσωματωνουμε στο μίγμα ανακατεύοντας με ένα κουτάλι. Βουτυρώνουμε ένα τηγάνι και σε μεσαία ψωτιά, βάζουμε για κάθε english muffin, από μια κουταλιά σούπας ζύμης. Ψήνουμε 3-4 λεπτά από κάθε μεριά. Όταν έχουν πάρει χρώμα, τα αφαιρουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρά.

Για τη Σάλτσα Hollandaise: Όσο περιμένουμε τα english muffins να φουσκώσουν, φτιάχνουμε την σάλτσα Hollandaise. Κόβουμε το βούτυρο σε κυβάκια. Τα βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε να λιώσει όσπου να αρχίσει να κοχλάζει. Όσο το βούτυρο λιώνει, χτυπάμε τους κρόκους και το ξίδι με ένα σύρμα σε μεταλλικό μπολ, πάνω από μια κατσαρόλα με νερό που βράζει μέχρι να πήξουν ελαφρώς. Προσοχή ο πάτος του μπολ δεν πρέπει να ακουμπάει πάνω στο νερό που βράζει από κάτω, αλλά απλά να ζεσταίνεται από τους ατμούς, προκειμένου να μην γίνουν οι κρόκοι ομελέτα.

Μόλις το βούτυρο αρχίζει να κοχλάζει, το μεταφέρουμε αμέσως σε μία κανάτα ή σε έναν δοσομετρητή με στόμιο και το ρίχνετε σταδιακά στους κρόκους, χτυπώντας συνεχώς με το σύρμα. Μόλις τελειώσει το βούτυρο και η Hollandaise έχει πήξει επαρκώς (σε 2-3 λεπτά), αλατοπιπερώνουμε, ρίχνουμε το λεμόνι και την μουστάρδα.

Για τα Ποσέ Αυγά: Χρησιμοποιούμε αυγά κρύα από το ψυγείο, για να τα ποσάρουμε. Ένα μυστικό για επιτυχημένο ποσάρισμα είναι η μικρή ποσότητα νερού που θα χρησιμοποιήσουμε. Οπότε βάζουμε κατά μέγιστο 4 δάχτυλα νερό σε μια μικρή και πλατιά κατσαρόλα. Μόλις βράσει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, αλατίζουμε και ρίχνουμε το ξίδι. Βάζουμε το κάθε αυγό σε ένα μικρό μπολ, το χαμηλώνουμε με κλίση πάνω απ’ την επιφάνεια του καυτού νερού και με μαλακές κινήσεις το ρίχνουμε στο νερό. Σε περίπτωση που απλωθεί το ασπράδι, το μαζεύουμε άμεσα αλλά με μαλακές κινήσεις προς τον κρόκο, με μία τρυπητή κουτάλα.

Αφήνουμε τα αυγά να ποσαριστούν για 4 λεπτά απ’ τη μια μεριά και τα γυρίζουμε με προσοχή με μια κουτάλα για το τελευταίο λεπτό, μέχρι το κρίσιμο πεντάλεπτο. Όταν είναι έτοιμα, τα μεταφέρουμε με την τρυπητή κουτάλα, πολύ προσεκτικά πάλι, σε ένα πιάτο με χαρτί κουζίνας για να απορροφήσει τα νερά.

Η συνταγή είναι της Madame Ginger 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours