Σπιτικό σιρόπι-squash από μύρτιλα

Ένα εκπληκτικό σιρόπι-squash πολύ φρουτώδες και πεντανόστιμο που έχει πολλές χρήσεις. Γίνεται και με φρέσκα αλλά και κατεψυγμένα φρούτα.

Χρόνος: 20 λεπτά

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 1.2 λίτρο)

600 γρ. μύρτιλα (Blueberries, φρέσκα ή κατεψυγμένα

2 λεμόνια (πράσινα καλύτερα)

1 1/4 φλ. (250 γρ.) ζάχαρη

Εκτέλεση

Αν τα μύρτιλα σας είναι κατεψυγμένα τα βγάζετε από την κατάψυξη το προηγούμενο βράδυ, τα αδειάζετε σε ένα μπολ και τα αφήνετε στο ψυγείο. Τα φρέσκα φρούτα απλά τα ξεπλένετε.

Βάζετε τα φρούτα σε ένα κατσαρόλι και προσθέτετε 1 1/4 φλ. νερό. Αφαιρείτε με αποφλοιωτή λαχανικών την φλούδα των λεμονιών σε λωρίδες και τις βάζετε και αυτές στο κατσαρόλι. Στύβετε τα λεμόνια και κρατάτε τον χυμό στην άκρη.

Βάζετε το κατσαρόλι σε μέτρια φωτιά και βράζετε το μίγμα. Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, χαμηλώνετε τη φωτιά στο μίνιμουμ και το σιγοβράζετε, χωρίς να το αφήσετε να κοχλάσει, για 10-15 περίπου λεπτά, ανακατεύοντάς το συχνά, μέχρι να ζαρώσουν και να σκάσουν τα φρούτα.

Ντύνετε ένα ψιλό σουρωτήρι με γάζα και το βάζετε πάνω από ένα μπολ (αν δεν έχετε γάζα, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα κομμάτι χαρτί από καλής ποιότητας ρολό κουζίνας. Αδειάζετε μέσα το μίγμα και το αφήνετε να περάσει από το σουρωτήρι στο μπολ.

Επιστρέφετε το σουρωμένο μίγμα στο κατσαρόλι και προσθέτετε τη ζάχαρη και το χυμό των λεμονιών. Βράζετε σε μέτρια/χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά το σιρόπι μέχρι να λιώσει εντελώς η ζάχαρη. Το μεταγγίζετε σε αποστειρωμένα μπουκάλια ή βάζα με καπάκι.

Σημείωση: Το σιρόπι-squash είναι τέλειο δροσιστικό ποτό, διαλυμένο με παγωμένο νερό, ή σόδα, όπως η λεμονάδα. Όμως, φτιάχνει τέλειο απεριτίφ όταν διαλύεται με καλά παγωμένο αφρώδες κρασί, όπως το ιταλικό Prosecco, η ισπανική cava, ή (φυσικά) σαμπάνια.  

του Νίνα Θεοχαρίδου

About Post Author