Κάποιες φορές λιγουρεύομαι ένα πλούσιο παγωτό Snickers ή ένα εξωτικό Bounty κι άλλες θέλω κάτι πιο ελαφρύ, πιο φρουτένιο και βασικά, ακόμα πιο εύκολο. Τύπου “να μην έχει καν το βήμα ζέσταμα/κατσαρόλα” εύκολο. Τύπου “τα πετάς όλα σε ένα blender, πολτοποιείς, βάζεις κατάψυξη, το ξεχνάς” εύκολο. Έτσι είναι αυτό το πανάλαφρο παγωτάκι που προέκυψε ένα απόγευμα στο σπίτι, που βρέθηκα με πολλές φράουλες στο ψυγείο. Μια και δυό μπαλίτσες μετά το φαγητό, ειδικά αν τις πασπαλίσεις με τριμμένη κουβερτούρα ή ινδοκάρυδο ή και σπιτική καραμέλα, είναι ό,τι πρέπει για να γλυκαθείς, χωρίς να βαρύνεις.
Ούτε ζαχαρούχο γάλα, ούτε αυγά, ούτε καν επεξεργασμένη ζάχαρη, αφού γλυκαίνεται με maple syrup ή μέλι, ό,τι θες. Δροσερό, φραουλένιο, όχι πολύ γλυκό, θα το αγαπήσεις για την απλότητά του. Τη μπανάνα ούτε που θα την καταλάβεις ενώ τα κάσιους το κάνουν σαν πιο κρεμώδες σορμπέ (θυμίζει και κάπως σπιτικό frozen yoghurt), χωρίς να επηρεάζουν ιδιαιτέρως τη γεύση. Επειδή ακριβώς δεν φτιάχνεται με παγωτομηχανή, όταν το βγάλεις απ’ το ψυγείο θα είναι πέτρα, γι αυτό καλύτερα να το αφήσεις κάμποση ώρα στον πάγο της κουζίνας να μαλακώσει για να μπορείς να το σερβίρεις. #EimasteToKalokairi και φέτος λοιπόν με το πρώτο μας παγωτό για τη σεζόν!
Συνταγή
Πανεύκολο δροσιστικό παγωτό φράουλα χωρίς παγωτομηχανή
- Μερίδες: 10
- Χρόνος προετοιμασίας: 20 λεπτά
- Χρόνος αναμονής: 8 ώρες
- Σκεύος: αντικολλητική μακρόστενη φόρμα κέικ
- Το παγωτό διατηρείται καλά καλυμμένο στην κατάψυξη για 7 μέρες.
Υλικά
- 1 μέτρια μπανάνα, σε φέτες
- 100 γρ. ωμά κάσιους
- καυτό νερό (για τα κάσιους)
- 400 ml γάλα καρύδας (κονσέρβα) ή κρέμα γάλακτος
- 300 γρ. φρέσκες φράουλες, κομμένες στη μέση
- 110 γρ. maple syrup ή μέλι
- ½ κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
- ½ κ.σ. βότκα
ΔΕΣ ΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΒΗΜΑ-ΒΗΜΑ ΣΕ VIDEO ↓
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
1) Βάζουμε τη μπανάνα στην κατάψυξη (σε 1 τάπερ ή και πάνω σε πιατάκι που δεν μας πειράζει να παγώσει) για τουλάχιστον 1 ½ ώρα.
2) Παράλληλα βάζουμε σε μπολ τα κάσιους, τα περιχύνουμε με καυτό νερό και τα αφήνουμε να μουλιάσουν για 20 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου.
3) Μεταφέρουμε τα κάσιους σε δυνατό blender, προσθέτουμε το γάλα καρύδας (ή την κρέμα) και πολτοποιούμε καλά.
3) Προσθέτουμε τις φράουλες, το maple syrup (ή το μέλι), την παγωμένη μπανάνα, το εκχύλισμα βανίλιας και τη βότκα και πολτοποιούμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε -όσο γίνεται- λείο μείγμα.
Super Tip
Αν δεν έχουμε blender, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε επεξεργαστή τροφίμων (μούλτι), απλώς αν είναι μικρό θα πρέπει να κάνουμε τη διαδικασία σε δόσεις και άρα να μοιράσουμε αναλόγως τα υλικά που πολτοποιούμε.
4) Μεταφέρουμε το μείγμα σε αντικολλητική φόρμα για κέικ ή μεταλλικό δοχείο, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη που να εφάπτεται στο μείγμα και συνεχίζουμε με άλλο ένα στρώμα μεμβράνης και αλουμινόχαρτο.
4) Βάζουμε στην κατάψυξη για τουλάχιστον 6 – 7 ώρες, να παγώσει καλά (ο χρόνος παγώματος εξαρτάται κι από την εκάστοτε κατάψυξη). Για να σερβίρουμε πιο εύκολα, βγάζουμε από την κατάψυξη στον πάγκο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
- Words | Recipe: Άννα Χαλικιά
- Photography: Ανδρέας Χατζηπαρίσης
- Food Styling: Ναταλία Καραντάνη