
Του Άκη Πετρετζίκη
Συστατικά
Για τους μπαμπάδες
- 200 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
- 70 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. μαγιά ξηρή
- 250 γρ. αβγά, μεσαία
- 1 πρέζα αλάτι
Για το σιρόπι
- 450 γρ. νερό
- 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
- φλούδες λεμονιού, από 1 λεμόνι
- 60 γρ. ρούμι
Για τη σαντιγί
- 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
- 100 γρ. ζάχαρη άχνη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για τη σύνθεση
- 150 γρ. μαρμελάδα βερίκοκο
- 20 γρ. ρούμι
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τους μπαμπάδες
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι, το βούτυρο, το μέλι, τη μαγιά και χτυπάμε με το σύρμα σε μεσαία ταχύτητα για 4-5 λεπτά.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά, αλάτι και συνεχίζουμε να χτυπάμε για 2-3 λεπτά.
- Προσοχή! Τα αυγά πρέπει να είναι 250 γρ.!
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε 12 ατομικά φορμάκια. Καλό θα ήταν να βάλουμε τα φορμάκια πάνω σε ένα ταψί.
- Μεταφέρουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής και γεμίζουμε περίπου το ¼ από τα φορμάκια.
- Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσουν για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C στον αέρα.
- Ψήνουμε για 15-20 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσουν καλά.
Για το σιρόπι
- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε το νερό, τη ζάχαρη, τις φλούδες από το λεμόνι και μεταφέρουμε σε δυνατή φωτιά.
- Μόλις βράσει και λιώσει η ζάχαρη, προσθέτουμε το ρούμι και αφαιρούμε από τη φωτιά.
Για τη σύνθεση
- Χαράσσουμε διαγώνια τους μπαμπάδες ώστε να δημιουργήσουμε μία θήκη.
- Βάζουμε στο καυτό σιρόπι για 5 δευτερόλεπτα και μεταφέρουμε σε μία σχάρα.
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε τη μαρμελάδα.
- Αφήνουμε να αραιώσει και να ρευστοποιηθεί.
- Μόλις πάρει μία βράση αφαιρούμε από τη φωτιά και αλείφουμε τους μπαμπάδες με ένα πινέλο.
Για τη σαντιγί
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε την παγωμένη κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, τη βανίλια και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να σφίξει η σαντιγί.
- Μεταφέρουμε σε σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη αστέρι.
Για το σερβίρισμα
- Αλείφουμε τη θήκη από τους μπαμπάδες με το ρούμι ή με το σιρόπι, γεμίζουμε με τη σαντιγί, πασπαλίζουμε με τα φιστίκια Αιγίνης και σερβίρουμε.
akispetretzikis.com