Ασουρές (βαρβαρόσουπα)

Θρεπτικό σνακ με σιτάρι, σύκα και σταφίδες. Τρώγεται ευχαρίστως και ως πρωινό. Ένα παραδοσιακό super bowl!

Νίκη Χρυσανθίδου

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food styling: Tina Webb

10′ προετοιμασία 1 ώρα και 10′ μαγείρεμα 12 ώρες αναμονή Σύνολο: 13 ώρες και 20′

Υλικά

Μερίδες: 12

  •  100 γρ. σιτάρι, μουσκεμένο αποβραδίς σε ζεστό νερό
  •  2 λίτρα νερό
  •  400 γρ. ζάχαρη
  •  10 ξερά σύκα, σε κομματάκια
  •  10 ξερά βερίκοκα, κομμένα σε μικρά κομμάτια
  •  70 γρ. σταφίδες ξανθές
  •  50 γρ. καρυδόψιχα
  •  10 γαρίφαλα, κλεισμένα σε ένα μικρό κομμάτι τουλπάνι
  •  φλούδα από 1 ακέρωτο, βιολογικό πορτοκάλι
  •  1 μήλο, σε μικρά κομμάτια
  •  50 γρ. νισεστές

Για το σερβίρισμα

  •  50 γρ. ασπρισμένο φιλέ αμυγδάλου, περασμένο στο μπλέντερ για να γίνει σκόνη κανέλα σε σκόνη σπόρια ροδιού (στην εποχή του)

Διαδικασία

  1. Στραγγίζουμε το σιτάρι, το ρίχνουμε σε μια κατσαρόλα, προσθέτουμε τα 2 λίτρα νερό και το σιγοβράζουμε για 45 – 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιτάρι να κρυώσει ελαφρώς μέσα στο νερό του.
  3. Στραγγίζουμε το σιτάρι και από το νερό που έβρασε κρατάμε 1.600 γρ.
  4. Βάζουμε στην κατσαρόλα το σιτάρι και το νερό που κρατήσαμε.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, όλα τα ξερά φρούτα, τους ξηρούς καρπούς, τα μπαχαρικά και τη φλούδα πορτοκαλιού.
  6. Βράζουμε ξανά το μείγμα για 10 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
  7. Ρίχνουμε στο μπλέντερ 100 γρ. χλιαρό νερό και τον νισεστέ και τα χτυπάμε καλά.
  8. Μεταφέρουμε το μείγμα του νισεστέ στην κατσαρόλα, προσθέτουμε το κομμένο μήλο και αφήνουμε τον ασουρέ να βράσει για 5 – 10 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι.
  9. Αποσύρουμε από τη φωτιά και πετάμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και το τουλπάνι με τα γαρίφαλα.
  10. Σερβίρουμε τον ασουρέ σε μπολάκια και γαρνίρουμε με τα αμύγδαλα, την κανέλα και σπόρια ροδιού.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 36.

About Post Author