του Αργύρη Καλλιανιώτη

Ανατρεπτικοί, εκτός από άθικτοι, είναι οι νέοι φυσικοί οίνοι του ΕΟΣ Σάμου, που ξαφνιάζουν. Δεν το περιμένεις από μοσχάτο λευκό, δεν το περιμένεις από συνεταιρισμό, δεν το περιμένεις από τερουάρ συνυφασμένο με γλυκά κρασιά. Μας ενέπνευσαν να τα δοκιμάσουμε κάπως ανατρεπτικά.

Vounitis.jpg

Βουνίτης, Προφήτης και Ερημίτης ονομάζονται οι τρεις νέοι ποικιλιακοί οίνοι του Ενιαίου Οινοποιητικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Σάμου (ΕΟΣ Σάμου), εσοδείας 2019, όλοι από μοσχάτο λευκό. Η παραγωγή τους, με ήπιες παρεμβάσεις από την καλλιέργεια του σταφυλιού έως και την οινοποίηση, έχει ως αποτέλεσμα αυτό που λέμε «φυσικά κρασιά». Από εκεί προέκυψε και το όνομα-ομπρέλα της σειράς που εγκαινιάζουν (καθότι έπεται και συνέχεια): «Άθικτοι Οίνοι», από το αρχαίο ελληνικό ρήμα «θιγγάνω», που σημαίνει ακουμπώ ελαφρά. Ο «άθικτος», που σύμφωνα με το λεξικό, «δεν τον έχει αγγίξει ανθρώπινο χέρι, που δεν έχει υποστεί καμία αλλαγή, ζημιά, βλάβη, τραυματισμό», είναι η πεμπτουσία της φιλοσοφίας των φυσικών οίνων. Τα κρασιά κυκλοφορούν σε λίγες φιάλες, με προορισμό κυρίως την εστίαση, τους εξειδικευμένους στο κρασί χώρους και ανάλογα μυημένους οινόφιλους.

Το κοινό μίλησε

Στο πλαίσιο της ανατροπής που οδήγησαν τη σκέψη μας οι Άθικτοι Οίνοι αφήσαμε τον Προφήτη για το μέλλον. Ως προφήτης αυτό του ταιριάζει. Πήγαμε, όμως, τον Βουνίτη στη θάλασσα και τον Ερημίτη σε κόσμο. Δοκιμάσαμε, δηλαδή, τα κρασιά αυτά ερχόμενοι σε αντίθεση με τους συνειρμούς που δημιουργούν τα ονόματά τους.

Ο Βουνίτης στη θάλασσα

Όχι μόνο δεν βγήκε απ’ τα νερά του, αλλά τάραξε τα νερά. Στην παραλία Σκαλωσιά, κοντά στην Περαχώρα Κορινθίας, ο Βουνίτης προτάθηκε σε τέσσερις απλούς καταναλωτές κρασιού και ιδού οι απόψεις τους: «Δεν θυμίζει κανένα από τα λευκά κρασιά που έχω πιει», είπε ο ένας, ενώ όλοι συμφώνησαν πως το κρασί, αν και έντονο, ίσως και «καπνιστό», είναι ιδιαίτερα ευχάριστο. Ανατρέπει την πληρότητα που εύκολα δημιουργεί, αφού εμπνέει για κατανάλωση και μόνο του. Ανατροπή στην ανατροπή, δοκιμαζόμενο με κρητική γραβιέρα λίγων μηνών ωρίμασης και κριτσίνια με σουσάμι έδωσε, πραγματικά, τα ρέστα του.

Ο Ερημίτης με παρέα

Παραβλέποντας το ενδεχόμενο ο Ερημίτης να αποδειχθεί αγοραφοβικός, δοκιμάστηκε από την ίδια παρέα με φαγητά του εστιατορίου Ριγάνι στο Λουτράκι. Κρίθηκε ως κρασί «γλυκόπιοτο και μοσχάτο στη μύτη», θυμίζοντας εκεί τα θρυλικά γλυκά κρασιά της ποικιλίας. «Πολύ γεμάτο και αρκετά καπνιστό στο στόμα», βρέθηκε να συνοδεύει με πραγματική μαεστρία (και κοινωνικότητα) λαδερά και αλοιφές, όπως και κοκκινιστές μελιτζάνες, τυροκαυτερή, αλλά και φέτα ψημένη με σουσάμι. Εξαιρετικά τα πήγε και με πιάτα με μαγειρευτό κοτόπουλο και γουρουνόπουλο με λίπος έως την πέτσα του, αφήνοντας απαξάπαντες ικανοποιημένους.

Erimitis.jpg

Γευστική δοκιμή και καταγωγή

Ο Βουνίτης (13,5% αλκοόλ) στη μύτη θυμίζει αντουγιέτ (είδος γαλλικού λουκάνικου από εντόσθια), σε φόντο άγουρων φρούτων και βοτάνων, με κυρίαρχο το γλυκάνισο. Μυρίζει, όμως και ιώδιο. Ανάλογα είναι και τα αρώματα του πολύ μυελώδους και στρογγυλού στόματός του. Ευχάριστο, με μπόλικη οξύτητα, καταλήγει σε ιδιαίτερα μακρά επίγευση, συνεπή αρωματικά με τα προαναφερόμενα. Ο Ερημίτης (13% αλκοόλ) έχει αρκετά πυκνή μύτη που συνδυάζει τα ασυνδύαστα: το ρουστίκ με το φινετσάτο. Πολύπλοκη ανάμεσα στους χαρακτήρες ανθών και φρούτων, διαθέτει και βοτανικότητα, η οποία συνεχίζει και στο στόμα. Εκεί, αρωματικά παραπέμπει σε ευγενή αποστάγματα. Είναι, όμως, μαλακό, στρογγυλό, μυελώδες, αρμονικό και ευχάριστο κρασί, με μακρά επίγευση όπου κυριαρχούν τα αρώματα βοτάνων.

Ο Βουνίτης παράγεται από σταφύλι βιολογικής καλλιέργειας σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στη θέση Ξεπαγιασμένο του επιβλητικού όρους Καρβούνης (Άμπελος). Προφανώς, πήρε το όνομά του για ευνόητους λόγους. Οινοποιήθηκε και κυκλοφόρησε μετά από 12 μήνες σε δεξαμενή και παλιό βαρέλι. Ο Ερημίτης παράχθηκε από σταφύλι βιοδυναμικής γεωργίας, από αφιερωμένο σε αυτό που κάνει παραγωγό και το απομονωμένο αμπέλι του στα Βασιλοχώραφα Υδρούσας, που βρίσκεται σε υψόμετρο 600 μέτρων. Πριν δει το φως της αγοράς πέρασε ένα χρόνο σε παλιό βαρέλι.

Ο συνεταιρισμός που εκπλήσσει

Όπως είναι φανερό, οι Άθικτοι Οίνοι ανατρέπουν ό,τι περιμένει κάποιος από ένα ελληνικό οινοποιητικό συνεταιρισμό, αλλά και από την ποικιλία μοσχάτο λευκό. Οι εκπλήξεις συνεχίζονται μαθαίνοντας πως η παραγωγή των κρασιών αυτών ξεκίνησε σε συνεργασία με Γάλλους, ειδικούς στα φυσικά κρασιά, σε νέο οινοποιείο που δημιουργήθηκε εντός των εγκαταστάσεων του συνεταιρισμού στο Μαλαγάρι Σάμου, αποκλειστικά για αυτά και με σχετική τεχνολογία, π.χ. ωοειδείς δεξαμενές.

Με τους Άθικτους Οίνους η ΕΟΣ Σάμου, ανάμεσα σε άλλα, περνά μήνυμα υπέρ της ευαισθητοποίησης της καλλιέργειας της αμπέλου προς μία οικολογικά βιώσιμη κατεύθυνση, ενώ υποστηρίζει την ανάδειξη των ιδιαίτερων τερουάρ του νησιού των αμπελουργών-μελών του και βέβαια της ποικιλίας μοσχάτο λευκό, που δείχνει τα δόντια της με αυτούς τους ξηρούς οίνους, σε εντελώς διαφορετική έκφραση από τη συνηθισμένη, σε εμάς, γλυκιά.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία αξίζουν οι, κατά τη γνώμη μας, εξαιρετικές ετικέτες των Άθικτων Οίνων. Σχεδιασμένοι από το γραφίστα Βαγγέλη Κασσαβέτη, τους εκφράζουν κατάλληλα, με σύλληψη και αισθητική υψηλού επιπέδου. Τα ευφάνταστα ονόματα των κρασιών, τόσο το Άθικτοι Οίνοι, όσο και τα Βουνίτης, Προφήτης και Ερημίτης, είναι του δημοσιογράφου οίνου Ντίνου Στεργίδη.

Πηγή:savevintage2019.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours