Καφές: Ποιο είδος ωφελεί την καρδιά

Η παραμονή στο σπίτι λόγω κορονοϊού αναγκάζει αρκετούς από όσους προμηθεύονταν τον καφέ τους απ’ έξω, να τον φτιάχνουν στο σπίτι.

Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης ο πιο υγιεινός τρόπος για να απολαύσετε τον καφέ σας, είναι η καφετιέρα με φίλτρο.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι πίνουν καφέ ζουν περισσότερο από όσους δεν πίνουν, μόνο όμως αν ο καφές είναι φιλτραρισμένος, γεγονός που εξαιρεί τους λάτρεις του εσπρέσο.

Στη μελέτη συμμετείχαν πάνω από 500.000 Νορβηγοί και έδειξε ότι όσοι έπιναν τακτικά καφέ φίλτρου είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν εντός των επόμενων 20 ετών, σε σύγκριση με όσους δεν έπιναν καφέ.

Αντιθέτως, οι καταναλωτές καφέ που προτιμούσαν μεθόδους παρασκευής χωρίς φίλτρο δεν είχαν κάποιο πλεονέκτημα επιβίωσης. Όσοι έπιναν μάλιστα 9 ή περισσότερα φλιτζάνια την ημέρα, είχαν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Ο μη φιλτραρισμένος καφές είναι αυτός που προκύπτει από παρατεταμένη επαφή με καυτό νερό, όπως ο εσπρέσο.

Οι ερευνητές γνωρίζουν εδώ και χρόνια ότι ο αφιλτράριστος καφές περιέχει υψηλότερα επίπεδα φυσικών ελαίων που μπορούν να αυξήσουν τη χοληστερόλη στο αίμα.

Είναι πιθανό αυτό να δικαιολογεί τα τελευταία ευρήματα, σύμφωνα με τον επικεφαλής της έρευνας Dag Thelle, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ στη Σουηδία.

«Η μελέτη μας υποδεικνύει ότι ο καφές που περνά από φίλτρο είναι πιο υγιεινός», δήλωσε ο Thelle.

Τα ευρήματα βασίζονται σε δεδομένα για πάνω από 508.000 άνδρες και γυναίκες που στην αρχή της μελέτης ήταν μεταξύ 20 και 79 ετών. Στα 20 χρόνια που ακολούθησαν πάνω από 46.000 από αυτούς πέθαναν.

Όσοι έπιναν τακτικά φιλτραρισμένο καφέ, είχαν 15% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν, σε σύγκριση με εκείνους που έπιναν καφέ σπάνια ή ποτέ. Οι ερευνητές είχαν συνυπολογίσει παράγοντες, όπως το σωματικό βάρος, η αρτηριακή πίεση, τα επίπεδα χοληστερόλης, η άσκηση και το κάπνισμα.

Και όσοι έπιναν όμως πολύ αφιλτράριστο καφέ -τουλάχιστον 9 φλιτζάνια την ημέρα- είχαν 9% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.

Σε γενικές γραμμές, τα μεγαλύτερα οφέλη φάνηκε να προέρχονται από την καθημερινή κατανάλωση 1 έως 4 φλιτζανιών φιλτραρισμένου καφέ. Ειδικότερα, αυτοί οι άνθρωποι είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιστημονική επιθεώρηση European Journal of Preventive Cardiology.

Πηγή:onmed.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours