Το φρέσκο ψάρι μπορεί να είναι ένα ακριβό σπορ, όλο και πληθαίνουν όμως τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα τα προσιτά και προσεγμένα ψαροφαγικά σενάρια. Μοντέρνες ταβέρνες με άνετη και χαλαρή ατμόσφαιρα, κρυμμένα ουζερί στο κέντρο αλλά και έξω από αυτό, δίνουν τον πρώτο λόγο στα μέχρι πρότινος παραγνωρισμένα μικρόψαρα και μας βάζουν σε πειρασμό να απολαύσουμε τις ιωδιούχες προτάσεις τους χωρίς να το πληρώσουμε πολύ ακριβά. 

Μπαρμπουνάκι διά χειρός Παπαϊωάννου

Είναι από τα πρώτα μαγαζιά που έριξαν με επιτυχία τους προβολείς στην καθημερινή όψη της ψαροφαγίας, γι’ αυτό και πλέον στον γευστικό χάρτη της πόλης κολυμπούν έξι «Μπαρμπουνάκια» με την υπογραφή του άψογου γνώστη της θάλασσας Γιώργου Παπαϊωάννου. Από το κέντρο της πόλης ως τα προάστια, το σενάριο γράφεται με όλων των ειδών τα μικρά ψάρια και τα θαλασσινά ψητά, μαρινάτα και τηγανιτά, ενδιαφέροντα θαλασσινά μαγειρευτά σαν την κοκκινιστή σαρδέλα με σάλτσα ντομάτας και μους από πιπεριά Φλωρίνης, και βεβαίως μπαρμπουνάκια στη σχάρα και το τηγάνι.

Πατριάρχου Γρηγορίου & Πατριάρχου Ιωακείμ 2, Ν. Ερυθραία, 210 8070300 / Λυκούργου 6 & Αγίας Βαρβάρας 66, Χαλάνδρι, 210 6749999 / Χάρητος 39B, Κολωνάκι, 210 7242717 / Πλατεία Μητροπόλεως 4, Κέντρο, 210 3247700 / Μ. Αλεξάνδρου 74, Νέα Σμύρνη,  2109359500 / Άγγελου Μεταξά 48, Γλυφάδα, 210 9680651 Facebook

Ψαρού

Σε διπλό θαλασσινό πόστο χτυπά η όμορφη μοντέρνα ψαροταβέρνα με τη χαλαρή ατμόσφαιρα, που απλώνει νόστιμα δίχτυα στην καρδιά της Γλυφάδας και στο Λαύριο. Κάθε λογής θαλασσινοί μεζέδες έχουν την τιμητική τους, που ακολουθούν είτε την κλασική οδό είτε την πιο μοντέρνα όπως για παράδειγμα η γλώσσα που τυλίγεται σε φύλλο κανταΐφι και σερβίρεται με γλυκόξινη σάλτσα, ανανά και τζίντζερ, ο καπνιστός τσίρος με μπάμιες τουρσί και τα μύδια με σος τεργιάκι και τσίλι. Σημειώστε πως θα βρείτε μια πολύ καλή ποικιλία σε εμφιαλωμένα αποστάγματα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Λαζαράκη 14 & Δούσμανη, Γλυφάδα, 210 9680040, Facebook

Πλατεία Κανάρη (όπισθεν Δημαρχείου), Λαύριο, 22921 59003, Facebook

Ψαράκια και Θαλασσινά

Ευφάνταστοι ψαρομεζέδες σε γλυκές τιμές κυκλοφορούν στα τραπέζια της θαλασσινής αυτής «οικογένειας», που αριθμεί τέσσερα μέλη. Σε Γλυφάδα και Βάρκιζα για όσους κινούνται στα νότια προάστια, σε Χαλάνδρι και Κηφισιά για όσους προτιμούν τα βόρεια, οι φρέσκες προτάσεις περιλαμβάνουν πιάτα για τη μέση όπως η αιγαιοπελαγίτικη χταποδοσαλάτα και τα τηγανητά κολοκυθάκια και μελιτζάνες με σκορδάτη σάλτσα ντομάτας και λιωμένο τυρί, πλάι σε κλασικές αξίες σαν το κριθαράκι γιουβέτσι με γαρίδες και στακοβούτυρο.

Κύπρου 60, Γλυφάδα, 210 8983555 / Λ. Ποσειδώνος 14, Βάρκιζα, 210 9654138 / Κώστα Βάρναλη 5, Χαλάνδρι, 210 6855932 / Ιλισίων 27, Κηφισιά, 210 6203622 Facebook

Ψαροχώρι

Μπορεί το λευκό και λιτό ντεκόρ να παραπέμπει σε παραθαλάσσιο εστιατόριο, στην πραγματικότητα ωστόσο βρίσκεται επί της Τσόχα, πολύ κοντά στην πλατεία Μαβίλη. Ο κατάλογος προτείνει κλασικές αλλά και πιο σύγχρονες θαλασσινές γεύσεις, με αρκετή έμφαση στα ωμά, και εμπλουτίζεται συχνά με προτάσεις ημέρας. Στα κύρια αξίζει να δοκιμάσετε τον αγιορείτικο μπακαλιάρο, και σε περίπτωση που θέλετε να το ρίξετε έξω λίγο παραπάνω, το ψάρι ημέρας που ψήνεται σε κρούστα αλατιού και είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού.

Τσόχα 21, Αμπελόκηποι, 210 6438691, Facebook

Ουζερί του Λάκη

Δεν είναι το μαγαζί που θα δεις φως και θα μπεις, γιατί «κρύβεται» στην μικρή οδό Ελπίδος κοντά στην πλατεία Βικτωρίας. Είναι όμως από τα αγαπημένα των υποψιασμένων ψαροφάγων ανάμεσά μας, που τσεκάρουν καθημερινά τις αναρτήσεις του στο facebook για να δουν τι καλό και δυσεύρετο βγαίνει από την κουζίνα και να το προ-κρατήσουν. Αυτές τις ημέρες, βλέπουμε συχνά πυκνά και μας ανοίγουν την όρεξη, γεμιστά θαλασσινών, σουπιά με τραχανά αλλά και γαλέο με σελινόριζα και πατάτες στο φούρνο.

Ελπίδος 16 (Πεζόδρομος),  Πλ. Βικτωρίας, 210 8213776, Facebook

Fifty Fish / Photo: Restaurant’s Facebook

Fifty Fish

Ανάλαφρη, μοντέρνα ατμόσφαιρα επί της Αγίου Κωνσταντίνου στο Μαρούσι, ένας ήσυχος κήπος μέσα στο πράσινο και στον κατάλογο μια σύγχρονη και συχνά ανατρεπτική εκδοχή της ψαροφαγίας. Μελιτζάνα στη σχάρα με καπνιστή πέστροφα, αλλιώτικη σαλάτα Caesar’s με γαρίδες και τσιπς αραβικής πίτας, burger με χειροποίητο μπιφτέκι από φρέσκο σολομό, κοντοσούβλι από φιλέτο πέρκας, αλλά και πολλά και διαφορετικά bao buns, sushi rolls, nigiri και sashimi.

Αγίου Κωνσταντίνου 50, Μαρούσι, 210 6300026, Facebook

Ο Γιώργης του Βυθού

Είναι ονομαστό ιχθυοπωλείο στη Λυκόβρυση, έχει όμως και τραπέζια όπου μπορείς να απολαύσεις το ψάρι της αρεσκείας σου και τις υπόλοιπες θαλασσινές προτάσεις της κουζίνας: αθερίνα, γαύρος, σαρδέλα, γόπα και θράψαλο στο τηγάνι, χταπόδι ξυδάτο ή ψητό, μύδια αχνιστά ή σαγανάκι, και αν πεινάτε κομμάτι παραπάνω, γαρίδες με τηγανητό ρύζι και κρασάτη σάλτσα, μυδοπίλαφο αλλά και μακαρονάδα του ψαρά.

Σοφοκλή Βενιζέλου 92, Λυκόβρυση, 210 2848050, Facebook

Ζήσης, Ψαράκι στο Χωνάκι

Κατάφερε να γεμίσει το κέντρο της Αθήνας με θαλασσινά χωνάκια αμέσως μόλις άνοιξε πριν λίγα χρόνια, δύο βήματα από την πλατεία Αγίας Ειρήνης. Οι χάρτινοι κώνοι γεμίζονται με αθερίνα, γαύρο, καλαμάρι, ψιλό γαριδάκι, σαρδέλα, γαρίδες παναρισμένες και λωρίδες μπακαλιάρου, ενώ το θαλασσινό εδεσματολόγιο ανοίγεται ακόμα προς τους τσιπουρομεζέδες, τα σαγανάκια με καπνιστά μύδια και γαρίδες, τον τηγανητό μπακαλιάρο με σκορδαλιά αλλά και θράψαλο, χταπόδι και φιλεταρισμένες σαρδέλες στη σχάρα.

Αθηναΐδος 3, Κέντρο, 210 3211152, Facebook

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours

Κατερίνα Ζωϊτοπούλου Μαυροκεφαλίδου “Άνθρωποι και Τοπία Φωτογραφικό” – Φωτογραφικό Λεύκωμα

Ζαραλίκος κατά Χατζηνικολάου: «Τον ευχαριστώ που δεν είπε κουβέντα για τους μπράβους και το τηλεσούργελο»

ΕΞΟΔΟΣ