Φτιάχνουμε 14 λαχταριστές συνταγές με πρωταγωνιστές τα χρυσά μήλα των Εσπερίδων, τα «ξαδερφάκια» των μήλων και των αχλαδιών, τα κυδώνια.
Τα επιδόρπια αλλά και τα κυρίως, αποκτούν πλούσια γεύση, αλλά και έναν χαρακτήρα κάπως εορταστικό, από τη στιγμή που στα κύρια υλικά τους συναντάμε τα κυδώνια.
Λίγο που δόθηκαν ως δώρο στη θεά Αφροδίτη από τον Πάρη, λίγο η μακρινή, καυκάσια καταγωγή τους, λίγο το χρυσαφένιο τους χρώμα, δεν φαντάζουν απλώς πολύτιμα, αλλά είναι κιόλας. Και σε γεύση, και σε θρεπτικά συστατικά. Ας μην περιμένουμε λοιπόν τα Χριστούγεννα για να τα εντάξουμε στη μαγειρική μας. Ας τα βάλουμε στις κατσαρόλες και τα ταψιά μας και δεν θα χάσουμε.
Στις παρακάτω συνταγές γεμίζουμε τα κυδώνια με κιμά, τα βάζουμε σε συνταγές με μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο και γαλοπούλα, τα κάνουμε πουρέ, και τα συνδυάζουμε με πλούσιες σάλτσες και άλλα εποχικά φρούτα και λαχανικά.
Ψαρονέφρι με κυδώνια και σταφίδες σε σάλτσα κονιάκ. Το «μπον φιλέ» του χοιρινού κάνει εξαιρετική παρέα με κυδώνια και σταφίδες σε ένα πιάτο ιδανικό για τα κυριακάτικα ή τα γιορτινά σας καλέσματα.
Κοτόπουλο με κυδώνια. Φαγητό με προέλευση από την βορειοελλαδίτικη παράδοση, ιδανικό για τα χειμωνιάτικα καλέσματα, αλλά και τις γιορτές του χειμώνα. Άλλοτε με μοσχαράκι άλλοτε με χοιρινό άλλοτε με κοτόπουλο. Υπέροχο φαγητό που μοσχοβολά ζεστά μπαχαρικά και γίνεται ωραιότατο και με κόκορα!
Μοσχαράκι με κυδώνια και μανιτάρια. Μεταμορφώνουμε τα «χρυσά μήλα» των Εσπερίδων σε υπέροχα γλυκόξινα πιάτα, όπως αυτό το νόστιμο φαγητό με μοσχάρι, που ταιριάζει πολύ στο κυριακάτικο τραπέζι.
Γαλοπούλα με πουρέ πράσου, κυδώνια και δαμάσκηνα. Η γαλοπούλα συνδυάζεται αρμονικά με ένα φίνο πουρέ πράσου, κυδώνια και δαμάσκηνα δημιουργώντας ένα νόστιμο και ευφάνταστο πιάτο.
Κυδώνια γεμιστά με κιμά. Τα γεμιστά κυδώνια είναι μικρασιάτικο γιορτινό φαγητό, που κερδίζει τις εντυπώσεις στο τραπέζι της Κυριακές, αλλά και κάθε γιορτής.
Μοσχαράκι στο τηγάνι με πουρέ κυδωνιού και σάλτσα αρμπαρόριζας. Το κυδωνάτο μοσχαράκι σε άπω-ανατολίτικη απόδοση, από συνταγή του σεφ Δημήτρη Μπληζιώτη.
Χοιρινό με κυδώνια, μήλα και κάστανα. Το χοιρινό μαρινάρεται πρώτα σε μέλι και κρασί και στη συνέχεια σιγομαγειρεύεται παρέα με κάστανα, κυδώνια και μήλα. Το αποτέλεσμα; Θεσπέσιο!
Στα γλυκά τώρα, φυσικά και φτιάχνουμε το παραδοσιακό γλυκό του κουταλιού, αλλά και τάρτες, κομπόστα, κέικ, πουγκάκια και ζελέ.
Τάρτες με κυδώνια και ρόδια σε σιρόπι γρεναδίνης. Τα φθινοπωρινά κυδώνια και ρόδια μετατρέπονται σε λαχταριστές τάρτες, που κλείνουν με τον πιο γλυκό τρόπο τα γιορτινά τραπέζια.
Πουγκί κολοκύθα-κυδώνι
Μοσχομυριστά και απολαυστικά πουγκάκια με μια υπέροχη γέμιση από κολοκύθα και μαρμελάδα κυδώνι.
Tarte tatin κυδώνι. Αγαπάμε τις τάρτες, ακόμα και αν είναι “ανάποδες”, πόσο μάλλον όταν η γέμιση αποτελείται από φρούτα εποχής, όπως στην περίπτωσή μας, το κυδώνι.
Κυδώνι γλυκό του κουταλιού
Όταν τα κυδώνια είναι στην εποχή τους τα κάνουμε ένα ωραίο γλυκό του κουταλιού.
Τάρτα με κυδώνια και αμύγδαλα
Τάρτα με κυδώνια και αμύγδαλα. Υπέροχη τάρτα με τραγανή ζύμη σαμπλέ, κυδώνια και βελούδινη κρέμα με αμύγδαλο που θα φτιάξετε και θα μοσχομυρίσει ο τόπος!
Δίχρωμο ζελέ με κυδώνια και γιαούρτι. Ανάλαφρο επιδόρπιο που μπορείτε να ετοιμάσετε και για ένα επίσημο κάλεσμα.
Κυδώνια με τζίντζερ σε κομπόστα. Το ομορφότερο φρούτο του φθινοπώρου, τρώγεται γλυκό ή αλμυρό σε δεκάδες συνταγές. Αυτή η κομπόστα τρώγεται σκέτη ή πάνω στο γιαούρτι ή ακόμη καλύτερα με μια μπάλα παγωτό καϊμάκι.
Καλά μαγειρέματα!
Πηγή:olivemagazine.gr
+ There are no comments
Add yours