Αχνιστό ταϊλανδέζικο κάρυ, κούρδικο πιλάφι με αμύγδαλα, μεξικάνικα τάκος ή αυθεντικό γκούλας; Στις γειτονιές της Αθήνας, άνθρωποι που για τον έναν ή τον άλλο λόγο άφησαν τις πατρίδες τους και εγκαταστάθηκαν στη χώρα μας, μαγειρεύουν τα φαγητά του τόπου τους και μας χορταίνουν νοστιμιές. Αυτά είναι μερικά από τα αγαπημένα μας έθνικ εστιατόρια.

Feyrouz

Όταν η Φεϊρούζ-Ελένη ήρθε στην Αθήνα, δεν μιλούσε λέξη ελληνικά, μόνο τραγουδούσε – εξ ου και το όνομά της, από τη θρυλική Λιβανέζα τραγουδίστρια. Από μικρή ήταν προκομμένη, μπήκε στην κουζίνα, έμαθε να μαγειρεύει και αυτό κάνει σχεδόν σε όλη της τη ζωή. Στο κατάστημα που άνοιξε στο Μοναστηράκι μαζί με τους γιους της, σερβίρει μυρωδάτα λαχματζούν και πεϊνιρλί, με κόκορα, με κοτόπουλο, με λαχανικά. Μέχρι το μεσημέρι ξεπουλάει μια μεγάλη κατσαρόλα με ρύζι Βοσπόρου, ρεβύθια και κοτόπουλο με μπαχαρικά. Όσο για τη σούπα μαχλούτα, τρώγεται κάθε εποχή. Στη γλυκιά εκδοχή του Feyrouz, ακριβώς απέναντι, φτιάχνουν οι ίδιοι κιουνεφέ με δικό τους κανταΐφι, έναν όχι συνηθισμένο μπακλαβά με καλό φιστίκι, μια μοντέρνα εκδοχή του σιροπιαστού σεκέρ παρέ και ένα απολαυστικό, γαλατένιο καζάν ντιπί. Ν.Δ.

Αγάθωνος 2 & Καρόρη 23, Μοναστηράκι, Τ/213-03.18.060

H Φεϊρούζ-Ελένη Κιλτσικσή / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Hanoi

Ιδιοκτήτρια του εστιατορίου είναι η Νικολέτα, Βιετναμέζα τρίτης γενιάς στην Αθήνα. Οι παππούδες της ήρθαν πολιτικοί πρόσφυγες πριν από 45 χρόνια, ενώ οι γονείς ασχολούνται την τελευταία εικοσαετία με την εστίαση. Από το Hanoi μπορεί να λείπουν τα διακοσμητικά στοιχεία -εύκολα το προσπερνάς χωρίς να του δώσεις σημασία-, αλλά οι μυρωδιές θα σε κάνουν να σταματήσεις. Η ουσία στην αχνιστή σούπα pho που σερβίρουν είναι ο ζωμός – φτιάχνεται με μοσχαρίσια κόκαλα και μπαχαρικά, που σιγοβράζουν για τουλάχιστον δώδεκα ώρες. Το bánh cuốn -μια ημιδιάφανη «κρέπα» ρυζιού γεμιστή με ψητό, σχεδόν καραμελωμένο χοιρινό, κομμένη σε τετράγωνα και πασπαλισμένη με τηγανητό κρεμμύδι- αξίζει επίσης δοκιμή, όπως επίσης τα bao bun. Γ.Π.

Πετράκη 12, Σύνταγμα, T/213-04.51.379

 

Ασιατικές σούπες στο Hanoi – Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
 

Ντάμπλινγκς, στο Hanoi / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Hayat

Ο Σεΐτ Αλντογάν μεγάλωσε σε μια πολυμελή οικογένεια με εννέα αδέλφια, σε μια μικρή πόλη ανάμεσα στο Ντιγιαρμπακίρ και το Έλαζιγ της νοτιοανατολικής Τουρκίας. Όλοι μαγείρευαν, οπότε έμαθε από μικρός να ανακατεύεται στην κουζίνα. Το 1986 ήρθε στην Αθήνα ως πολιτικός πρόσφυγας και από τότε ήταν εκείνος που αναλάμβανε το μαγείρεμα ή το ψήσιμο σε εκδηλώσεις της κουρδικής κοινότητας. Πριν από μερικά χρόνια, μαζί με τη σύζυγό του, Βάσω, αποφάσισαν να ανοίξουν ένα αυθεντικό κουρδικό στα Εξάρχεια. Στο Hayat όλα ζυμώνονται επιτόπου: από τα φουσκωτά ψωμάκια -που έρχονται ψημένα και αλειμμένα με λίγο βούτυρο- μέχρι τη βάση για το λαχματζούν, το πεϊνιρλί και την παστουρμαδόπιτα. Η κουζίνα είναι ανοιχτή και, αν παραγγείλετε την τελευταία, θα δείτε να ανοίγεται η ζύμη εκείνη την ώρα, ενώ για το κεμπάπ θα περαστεί ο κιμάς στη σούβλα ακριβώς πριν ψηθεί. Με τη βοήθεια της κόρης τους, Αντιγόνης, ο Σεΐτ και η Βάσω σερβίρουν ακόμα ιτσλί κιοφτέ και μαντί, που ετοιμάζουν οι ίδιοι καθημερινά. Λ.Κ.

Ιπποκράτους 78, Εξάρχεια, Τ/215-55.58.580

Hayat / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
 

Η οικογένεια του Hayat / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
 

Ο Σεΐτ Αλντογάν / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μικρά Ασία

Μπορεί απ’ έξω να μοιάζει με συνοικιακό σουβλατζίδικο, όμως στην κουζίνα του μαγειρεύεται το πιο νόστιμο κούρδικο φαγητό! Ο Σινάν, πολιτικός πρόσφυγας, τελειόφοιτος της ιατρικής, και η γυναίκα του Τσιτσέκ -«λουλούδι» στα τουρκικά-, γεννημένη στην Πόλη με καταγωγή από τη Σεβάστεια, ήρθαν πριν από κάποιες δεκαετίες στην Ελλάδα. Το 2000 άνοιξαν το δικό τους μαγαζί, στη γωνία Θήρας και Μοσχονησίων, στην Πλατεία Αμερικής. Σε πραγματικά οικογενειακή ατμόσφαιρα -η κόρη τους, Εύα, βοηθάει στην κουζίνα και ο αδερφός της, Φιντέλ, αναλαμβάνει το σέρβις- θα δοκιμάσετε θεϊκό μπεϊτί κεμπάπ με βουτυράτο ρεβυθοπίλαφο, ζουμερό ντονέρ και γιαουρτλού, ενώ στο τέλος θα γλυκαθείτε με ζεστό κιουνεφέ που ψήνεται στα κάρβουνα. Γ.Π.

Μοσχονησίων 20 & Θήρας, Πλατεία Αμερικής, Τ/210-86.44698

Μικρά Ασία / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Ο Σινάν στη Μικρά Ασία / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Η Τσιτσέκ στη Μικρά Ασία / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Lalibela

Οι αδελφές Elisabeth και Tsehay μαγειρεύουν όπως στην πατρίδα τους: δεν τσιγκουνεύονται τα καυτερά μπαχαρικά. Στο αυθεντικό αιθιοπικό εστιατόριο της Αθήνας κάθε γεύμα συνοδεύεται από injera, μια λεπτή όξινη πίτα που σπάει την πικάντικη γεύση του φαγητού. Είναι το ψωμί τους, προϊόν ζύμωσης με αλεύρι από αφρικανικό τεφ, είδος σιτηρού που σήμερα θεωρείται υπερτροφή και μάλιστα δεν έχει γλουτένη. Το μενού περιλαμβάνει κοτόπουλο, αρνί, μοσχάρι, αλλά και κάποια χορτοφαγικά πιάτα, όλα μαγειρεμένα με πολλά μπαχαρικά. Αξίζει να δοκιμάσετε το doro wat -μαγειρευτό κοτόπουλο με καυτερό πιπέρι, αυγά και πικάντικο βούτυρο-, που στην Αιθιοπία το τρώνε το Πάσχα. Κάθε γεύμα στο Lalibela ολοκληρώνεται με καφέ, που όμως δεν περιορίζεται στο σερβίρισμα του ροφήματος, αλλά ακολουθείται ένα τελετουργικό που περιλαμβάνει το καβούρδισμα των κόκκων, το βράσιμο, την άλεση, το λιβάνισμα και την προσφορά ποπκόρν. Μοναδικό, όπως και η συνολική εμπειρία! Ν.Δ.

Νάξου 28, Κυψέλη, Τ/210-86.52.495

Οι αδελφές Elisabeth και Tsehay, στο Lalibela / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
 

Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Svejk

Μια βόλτα στον Νέο Κόσμο θα σας οδηγήσει στο ατμοσφαιρικό εστιατόριο με την τσέχικη κουζίνα. Ευγενέστατοι, ο Σπύρος Κουλούρης και η σύζυγός του, Τάνια, μαγειρεύουν εξαιρετικά τσέχικα και σλοβάκικα πιάτα τα τελευταία σαράντα χρόνια. Σε υπερ-χορταστικές μερίδες έρχονται οι σλοβάκικες τσέπες, το απίθανο χοιρινό σνίτσελ, όπως και το παραδοσιακό πικάντικο γκούλας. Θα τα απολαύσετε με συνοδεία από μια ποικιλία τσέχικες μπίρες, ενώ ο Καλός Στρατιώτης Svejk, ήρωας του ομώνυμου σατιρικού μυθιστορήματος του Γιάροσλαβ Χάσεκ, θα σας χαμογελάει από τους τοίχους. Γ.Π.

Ρουμπέση 6, Ν. Κόσμος, Τ/210-90.18.389

Rouan Thai

Ο κύριος Παύλος, αφού γύρισε με τα καράβια τα λιμάνια του κόσμου, γνώρισε τη Noi στην Μπανγκόκ. Παντρεύτηκαν και ήρθαν να ζήσουν στην Ελλάδα, με αρχικό σκοπό το άνοιγμα ενός ουζερί. Τα πράγματα πήραν διαφορετική τροπή και, ευτυχώς, αποφάσισαν να ανοίξουν στον Πειραιά αυτό που έμελλε να γίνει το πιο φημισμένο ταϊλανδέζικο της πόλης. Την εποπτεία της κουζίνας έχει η Noi –η οποία έχει βαφτιστεί Μαρίνα- μαζί με την κόρη της Jittima -ή αλλιώς Nok, υποκοριστικό που σημαίνει «πουλάκι»- που έχει σπουδάσει μαγειρική στην Ταϊλάνδη. Αξίζει να δοκιμάσετε το pad thai, τη σαλάτα με παπάγια και φιστίκι, όπως και το πράσινο κάρυ, αν είστε λάτρεις των «φλογερών» πιάτων. Το pad kra pao με ρύζι, μοσχαρίσιο κιμά, φρέσκο τσίλι και μπόλικο ιερό βασιλικό είναι άκρως εντελώς εθιστικό. Γ.Π.

Nοταρά 131, Πειραιάς, Τ/210-42.94.494

 

Rouan thai / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
 

Thai σούπες, στο Rouan Thai / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
Η Νόι και η Μαρίνα στο Rouan Thai / Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Βαλεντίνα

Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 έφτασαν στην Ελλάδα από το Καζακστάν η Βαλεντίνα με τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους. Λίγα χρόνια αργότερα, το 1989, άνοιξαν το ομώνυμο εστιατόριο στην Καλλιθέα, ως σουβλατζίδικο αρχικά. Σέρβιραν γεύσεις καλής ποιότητας και μερακλίδικες, αλλά ο ανταγωνισμός ήταν μεγάλος από τα υπόλοιπα σουβλατζίδικα της περιοχής. Έτσι, η Βαλεντίνα πήρε την απόφαση να προσθέσει στο μενού και φαγητά της πατρίδας της – αρχικά κεμπάπ και σασλίκ και αργότερα μαντί και πιλμένι. Οι ασυνήθιστες γεύσεις και η οικογενειακή ατμόσφαιρα εξασφάλισαν γρήγορα φήμη στο μαγαζί μεταξύ των Ελλήνων, αλλά και των πρώην Σοβιετικών, που θυμούνταν τα σπιτικά μαγειρέματα του τόπου τους. Στο ιστορικό πια εστιατόριο, η Βαλεντίνα συνεχίζει να ζυμώνει καθημερινά με το χέρι τα μικροσκοπικά γεμιστά πιλμένι, μαντί και βαρένικα και να μαθαίνει την τέχνη της στις τρεις κόρες και τον γιο της, που με τις οικογένειές τους δουλεύουν όλοι στο μαγαζί. Β.Κ.

Λυκούργου 235, Καλλιθέα, Τ/210-94.31.871

 

Η Βαλεντίνα / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
 

Μάντι με πικάντική σάλτσα, στη Βαλεντίνα / Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου
Φωτογραφία: Χριστίνα Γεωργιάδου

Poncho Tacos

«Ερωτικός μετανάστης» ήρθε στην Αθήνα από την πόλη του Μεξικό ο Αλφόνσο Άλβαρες -ή Πόντσo-, πριν από είκοσι χρόνια. Εργάστηκε ως φυσιοθεραπευτής, τον περασμένο χειμώνα όμως σταμάτησε να ετοιμάζει τάκος μόνο για τους φίλους του στο σπίτι και μαζί με τον φίλο του, Φάνη Κλήσσα, άνοιξαν την πρώτη αυθεντική τακερία της πόλης, στην πλατεία Καρύτση. Περνώντας έξω από το μικροσκοπικό μαγαζί θα δείτε την κάθετη σούβλα να γυρίζει το κρέας με ένα ζουμερό κομμάτι ανανά στην κορυφή, και τον Πόντσο να ανοίγει τορτίγιες στην ειδική πρέσα. Από νωρίς το πρωί έχει μαρινάρει το χοιρινό με μπαχαρικά και ελαφρά πικάντικες, φρουτένιες και «καπνιστές» πιπεριές guajillo. Δοκιμάστε τάκος al pastor με salsa habanerο ή quesadillas και μην παραλείψετε να τα συνοδεύσετε με ένα από τα σπιτικά aguas locas: κρύα ροφήματα από ιβίσκο ή ταμάρινδο, στα οποία, αν θέλετε, μπορείτε να προσθέσετε μια δόση τεκίλα ή μεσκάλ. Γ.Π.

Πλατεία Αγίου Γεωργίου Καρύτση 10, Τ/ 210-33.17.538

Poncho tacos

Om Namaste

Ο δημιουργός του εστιατορίου, Krishna (Kris) Pokharel, γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Νεπάλ. Στην Ελλάδα βρέθηκε πριν από είκοσι πέντε χρόνια, για χάρη μιας συμπατριώτισσάς μας που γνώρισε στη χώρα του και η οποία έμελλε να γίνει γυναίκα του. Τα πιάτα που σερβίρει είναι απίθανα αρωματικά, με συνδυασμούς μυρωδικών και μπαχαρικών άλλοτε οικείων και άλλοτε ολότελα ασυνήθιστων, γεύσεις πικάντικες, σάλτσες πυκνές, με την καρύδα και το μάνγκο να ξεπετάγονται σαν δροσερές νότες και με μαρινάδες έξτρα πλούσιες και πολύπλοκες, που όμως δεν βαραίνουν το στομάχι. Γ.Π

Λεμπέση 12, Ακρόπολη, T/210-92.33.999

To ινδικό Om Namaste / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
Krishna (Kris) Pokharel / Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης

Ιμπραήμ

Ο Ιμπραήμ πετάει τα «φελέφελ», όπως τα λέει, με ταχύτητα αστραπής στον τεράστιο τέντζερη με το καυτό λάδι, με ένα μικρό εργαλείο που τα βγάζει τσουπωτά και ισομεγέθη. Οι ποσότητες που φτιάχνει καθημερινά μετριούνται σε εκατοντάδες κομμάτια. Το μικρό γωνιακό μαγαζί στην πλατεία Βάθη το ξεχωρίζεις από τα υπόλοιπα μόνο από μια απλή πινακίδα που γράφει «Restaurant και Halal» – όρος για την παρασκευή των κρεατικών με τον μουσουλμανικό τρόπο, που εξασφαλίζει υγιεινή και ασφάλεια. Πάνω από κατσαρόλες και ψησταριές βρίσκεται ο ίδιος ο Ιμπραήμ, ο οποίος έμαθε την τέχνη στην πατρίδα του, την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, δίπλα στον πατέρα του, μάστορα του φαλάφελ στο ρεστοράν του. Στο δικό του μαγαζί ο Ιμπραήμ, μαζί με τον αδερφό του, Μοχάμεντ, εκτός από τα ζουμερότερα και αρωματικότερα φαλάφελ της Αθήνας φτιάχνει και μια πεντανόστιμη πίτα γεμιστή με συκωτάκια πουλιών, τηγανητή μελιτζάνα και ψιλοκομμένο λάχανο, αλλά και πίτες με μαριναρισμένο κοτόπουλο ή αρνίσιο κεμπάπ ψημένο στα κάρβουνα. Β.Κ.

Πλατεία Βάθη, Λιοσίων 1, Τ/210-52.24.880

Ο Ιμπραΐμ στην πλατεία Βάθης / Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
 

Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Πηγή:gastronomos.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours