Χορτοφαγικά εστιατόρια με λαχταριστά πιάτα

Για κάποιον ανεξήγητο λόγο έχουμε συνδέσει τη χορτοφαγία (είτε αναφερόμαστε σε vegetarians είτε σε vegans) με άνοστα πιάτα βγαλμένα από τη Μεγάλη Εβδομάδα. Αδίκως βέβαια. Υπάρχουν ένα σωρό πεντανόστιμα υλικά, τα οποία αν συνδυαστούν σωστά, με τα κατάλληλα καρυκεύματα, μπορούν φέρουν ένα αποτέλεσμα πιο νόστιμο από ένα πιάτο με βάση το κρέας.

Κι αυτά τα εστιατόρια ξέρουν πώς να το πετύχουν.

Cookoomela Grill

Θεμιστοκλέους 43-45, Εξάρχεια, τηλ: 2111822343


Ξέρουμε, ξέρουμε. Σουβλάκι χωρίς κρέας είναι αμαρτία. Νιώθουμε πάντως πως ήρθε το πλήρωμα του χρόνου να αποβάλουμε αυτό το στερεότυπο και να ανοίξουμε επιτέλους τους ορίζοντες μας. Ένα σουβλατζίδικο στα Εξάρχεια μπορεί να σας πείσει ότι το σουβλάκι, αν είσαι μερακλής, μπορεί να γίνει νόστιμο ακόμη και με μανιτάρι. Απίστευτος ο πρωτότυπος γύρος μανιταριών και οι συνδυασμοί του, όπως και τα σουτζουκάκια από φακές συνδυασμένα με πλούσια vegan τυριά φτιαγμένα από ξηρούς καρπούς. Παίζουν και πολύ νόστιμα vegan γλυκάκια, που αλλάζουν τακτικά. Τρώτε του σκασμού – και με πολύ μικρό ανθρακικό αποτύπωμα – και δεν δίνετε περισσότερα (και λέμε πολλά) από 10 ευρώ.

AVIT

Μαραγκού 19, Γλυφάδα, τηλ: 21 0894 9381

Μίνιμαλ και 100% vegan, αυτό το γλυκύτατο εστιατόριο με τη χαρακτηριστική καλαμιά στην περίμετρό του, μπορεί να σε πείσει ότι το χορτοφαγικό φαγητό χορταίνει. Εκτός των ενδιαφερόντων εδεσμάτων του για πρωινό όπως η αραβική πίτα με φουρνιστό καρότο και πράσο, θα βρείτε και εξαιρετικές επιλογές για το lunch break σας. Νουντλς ρυζιού, και κέτσαπ από παντζάρι, ρόστι πατάτας με μανιτάρια πλευρώτους λεμόνι και θυμάρι, μπέργκερ γεμιστό με ντομάτα και σπιτικό τυρί από κάσιους σε χειροποίητο ψωμάκι μπριός από γλυκοπατάτα, με σπιτική κέτσαπ από παντζάρ και Beyond Meat Burger, σούπες ημέρας, και χειροποίητα γλυκά όπως σοκολατάκια με κόκκινο κρασί και φυστικοβούτυρο. Ο λογαριασμός για ένα πλήρες γεύμα στα 15-20€/ άτομo συνοδεία ψαγμένων ετικετών vegan μπύρας (Punk IPA, Elvis Juice κ.α.)

Peas 

Φαλήρου 40 Κουκάκι, τηλ. 21 0921 8875

Οι ιδιοκτήτριες αυτού του self-service vegan εστιατορίου εντόπισαν την απουσία διατροφικών επιλογών στην εστίαση για τους vegans και εγκαινίασαν πριν πέντε χρόνια το μαγαζάκι τους στο πολυσύχναστο Κουκάκι. Επιθυμώντας να μεταδώσουν τη φιλοσοφία τους πως το φαγητό μπορεί να είναι απολύτως cruelty-free και ταυτόχρονα νόστιμο, δημιούργησαν ένα εντυπωσιακό μενού. Μαγειρεύουν με αγνά υλικά, δίνοντας βάση στις βιολογικές πρώτες ύλες, κρατώντας ωστόσο όσο γίνεται προσιτές τις τιμές των πιάτων, ενώ δεν χρησιμοποιούν καθόλου πλαστικό. Στον καθόλου βαρετό κατάλογό τους θα βρείτε πολλές ωμοφαγικές και gluten free επιλογές, snacks, ροφήματα αλλά και κυρίως πιάτα. Δοκιμάστε κάποιο από τα χορταστικά τους σουβλάκια (θα βρείτε μεταξύ άλλων τυλιχτό με δικό τους τέμπε ή με φιλετάκια σεϊτάν), την αλμυρή ωμοφαγική τάρτα με βάση ξηρών καρπών, κρέμα κάσιους, λιαστή ντομάτα και βασιλικό ή το Buddha Bowl με tofu, κινόα, ψητά λαχανικά και αβοκάντο. Αν πεινάτε πολύ, θα πάρετε το Burger Jackfruit με φιλέτο Jackfruit, καρότο, μείγμα μπαχαρικών, πράσινη σαλάτα, ντομάτα και σως. Από γλυκά ξεχωρίζει η raw μηλόπιτα, που δεν έχει καθόλου ζάχαρη ή κάποιο άλλο γλυκαντικό, παρά μόνο φρούτα όπως μήλα, σταφίδες και χουρμάδες. Τρώτε του σκασμού και δεν πληρώνετε περισσότερα από 10 ευρώ το άτομο.

Mama Tierra

Ακαδημίας 84, Εξάρχεια, τηλ. 2114114420

Το Mama Τierra αποτελεί εδώ και χρόνια ένα από τα πιο γνωστά πλέον στέκια για τους μύστες vegan της Αθήνας, βρίσκεται στο νούμερο 84 της οδού Ακαδημίας και χρονολογείται από τον Μάιο του 2015. Η fusion κουζίνα του, οι ποιοτικές πρώτες ύλες του (εξ αυτών πολλές είναι και βιολογικές) και ο ζήλος των ιδιοκτητών για καλό φαγητό του είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους το λατρεύουν όχι μόνο οι χορτοφάγοι αλλά και όσοι εκτιμούν απλώς ένα νόστιμο πιάτο. Εδώ θα βρείτε αγαπημένα ελληνικά πιάτα στη vegan εκδοχή τους (σημειώστε τα τρομακτικά νόστιμα φουρνιστά σουτζουκάκια με κόκκινη σάλτσα ή τον κορυφαίο μουσακά με μπεσαμέλ από γάλα καρύδας), πεντανόστιμα φαλάφελ, χούμους, γουακαμόλε, μακροβιοτικές σαλάτες αλλά και μπέργκερς με μπιφτέκι λαχανικών ή μανιταριών. Τις Κυριακές το μενού διαφοροποιείται και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ισπανική παέγια λαχανικών, γύρο μανιταριών, ριζότο καπνιστής μελιτζάνας αλλά και ένα ελαφρώς παραλλαγμένο burger μανιταριών. Φάτε δίχως αύριο και υπολογίστε περί τα 10 με 15 ευρώ το άτομο.

Local Green

Περικλέους 30-32, Πλατεία Κλαυθμώνος, τηλ: 2103214500

Υγιεινές και νοστιμότατες σαλάτες με superfoods. Λαχταριστά wraps λαχανικών μαγειρεμένα τόσο ώστε να είναι τραγανιστά. Μια ηδονιστική σαλάτα με ρεβίθι και αβοκάντο, και ένα πολύχρωμο μπολ με κουνουπίδι πασπαλισμένο με κάρι. Το τόφου και το μανιτάρι άξιοι αντικαταστάτες του κρέατος. Θα βρείτε όμως και διάφορες επιλογές στον κατάλογο τυριά (για τους χορτοφάγους), αλλά και ένα απίστευτο μπολ με γαρίδα για τους pescatarians (χορτοφάγοι οι οποίοι επιτρέπουν στον εαυτό τους ψάρι και θαλασσινά). Για όλα αυτά υπολογίστε γύρω στα 12-15€ το άτομο.

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours