του Θέμου Νικολετόπουλου

Το κρασί Φαιά Γη 2019, Boutari προέρχεται από ένα συγκεκριμένο αμπελοτόπι φύτευσης 1975 της εταιρείας Καμπά, νυν Μπουτάρη, χαμηλών αποδόσεων, επικλινές και πετρώδες. Η γκρίζα απόχρωση του εδάφους όταν ο ήλιος πέφτει από συγκεκριμένη γωνία στις πέτρες του έδωσε το όνομα Φαιά Γη στο κρασί, ενώ γίνεται προσπάθεια να δοθεί και στο αμπελοτεμάχιο. Χειρωνακτικός τρύγος και διαλογή στο οινοποιείο, προζυμωτική κρυεκχύλιση 12 ωρών, ζύμωση σε ανοξείδωτες δεξαμενές με παραμονή και ανάδευση (batonnage) των φίνων οινολασπών για έξι μήνες και, γενικώς, πολύ προσεκτικό οινολογικό κανάκεμα είχαν ως αποτέλεσμα αυτό το τόσο ιδιαίτερο κρασί εσοδείας 2019.

Boutari_FAIA_GI_.jpg

Στυλ και Μαντινεία

Μετά την επιλογή του μοσχοφίλερου ως μία από τις τέσσερις ποικιλίες-πρεσβευτές της Ελλάδας η ευγενής άμιλλα μεταξύ των οινοποιών εντάθηκε, όπως και η προσπάθεια ανάδειξης ενός ξεχωριστού στυλ που χαρακτηρίζει τον κάθε έναν εξ αυτών. Αλλού συνδυάζονται η στιβαρότητα, η συμπύκνωση, η πολυπλοκότητα και η διάρκεια, αλλού πρωταγωνιστεί η τραγανή δροσιστική οξύτητα και αλλού επικρατούν η απατηλή ελαφρότητα και το παιχνιδιάρικο και κοσμοπολίτικο ύφος, για να μιλήσουμε μόνο για μερικά από αυτά τα στυλ.

Στην προκειμένη περίπτωση νομίζω πως η εταιρεία Μπουτάρη, με την τεράστια πείρα της στην ποικιλία, επέλεξε να μπει δυναμικά στην κούρσα των κρασιών ΠΟΠ Μαντινεία με χαρακτήρα. Πριν από μερικά χρόνια διαμόρφωσε το δικό της στυλ με το κρασί Οροπέδιο, που χαρακτηρίζεται από διαύγεια, καθαρότητα έκφρασης και μία «εσωτερική» εκδοχή της τυπικότητας. Το κρασί Φαιά Γη τοποθετεί τον πήχη του στυλ αυτού πιο ψηλά. Η επιλογή δε του μαυροφίλερου, από τις τρεις παραλλαγές του μοσχοφίλερου,  που δίνει ψηλότερο αλκοολικό βαθμό και ισορροπημένη οξύτητα, μάλλον συνεισφέρει στην αναβάθμιση αυτή.

Το κρασί

Με το σχεδόν γκριζοπράσινο του μοσχοφίλερου κατά νου, το σχεδόν μέτριο λεμονί χρώμα με ελάχιστες γκρι ανταύγειες προδιαθέτει για ένα στιβαρότερο κρασί, συνυπολογίζοντας και την ηλικία του.  Σε αυτό βρίσκουμε μία ιδιαίτερα πολύπλοκη αλλά και φινετσάτη μύτη με νυχτολούλουδο, μπανάνα, χαμομήλι, μέλι και κηρήθρα. Όσο το κρασί ζεσταίνεται στο ποτήρι βγάζει ξύσμα από κουμκουάτ, πορτοκάλι και νεράντζι. Το ύφος αυτό συνεχίζεται και στο στόμα, όπου η οξύτητα (6,2 g/l) δένει με τη μεταξωτή υφή και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων. Ο εξωτισμός τους σε κάνει σχεδόν να μην σκέφτεσαι μοσχοφίλερο, τουλάχιστον εκ πρώτης, αλλά ελαφρύ πέρασμα από βαρέλι ακακίας. Όμως, «βαρέλι δεν υφίσταται», επιβεβαιώνει ο Γιάννη Βογιατζής, γενικός διευθυντής και υπεύθυνος οινολόγος της εταιρείας Μπουτάρη. Είναι, φαίνεται, το υποδειγματικό μπατονάζ που έχει προσθέσει πολυπλοκότητα και τονισμένο χαρακτήρα, με μια λεπτεπίλεπτη αίσθηση του μεσαίου όγκου και της σχεδόν υψηλής γευστικής έντασης, οδηγώντας σε μακρό και απολαυστικό τελείωμα. Τέτοια μπατονάζ, που συναντάμε σε καλές λευκές Βουργουνδίες και λευκά Μπορντό (εκεί, όμως, μαζί με αριστοτεχνικό βαρέλι), είναι δύσκολα και σπάνια, ενώ η υπερβολή τους καταλήγει σε «μπουκωμένα» αντί φινετσάτα και πολύπλοκα κρασιά. Τέλος, μετά και από την παραμονή του στη φιάλη, το Φαιά Γη 2019 εμφανίζει πλέον και τριτογενή αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά.

Συμπερασματικά, πρόκειται για μία εξαιρετική και πολύ ιδιαίτερη ΠΟΠ Μαντινεία, που οδεύει σε δικό της δρόμο. Σεβαστείτε το μεταξένιο χαρακτήρα της και συνοδέψτε τη με κάτι απέριττο, αλλά όχι άτονο, όπως ζυμαρικά με αυγοτάραχο, ένα πλατό εκλεκτών τυριών και αλλαντικών ή απλά με μία πλούσια πράσινη σαλάτα και διάφορα νόστιμα ψωμιά με χαρακτήρα.

Πηγή:savevintage2019.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours