Πέντε κορυφαία οινοποιεία για να πάρετε τα βουνά

Από τον Παρνασσό μέχρι το Άγιο Όρος παίρνουμε τα βουνά – και τους αμπελώνες – και δοκιμάζουμε εκλεκτά κρασιά.

Περιήγηση σε κελάρια, μαθήματα οινικής ιστορίας, δοκιμές κρασιού και ντόπιων γεύσεων. Όλα αυτά σε κλίμα… ορεινό, σε πέντε επισκέψιμα οινοποιεία της Ελλάδας για γνώστες και αρχάριους οινολάτρεις.

Κτήμα Κατσαρού

Σε μία πλαγιά σε υψόμετρο 750 μέτρων στους πρόποδες του Ολύμπου και με απίστευτη θέα ως το Άγιο Όρος, ο λαρισαίος γιατρός Δημήτρης Κατσάρος έκανε το οινικό όνειρό του πραγματικότητα, παράγοντας το πρώτο κρασί του κτήματος το 1987. Σήμερα τα κρασιά του Κτήματος Κατσαρού είναι συνώνυμα με την υψηλή ποιότητα και τη φινέτσα, ενώ τα ηνία έχει πλέον ο γιος του, Ευρυπίδης. Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ είναι το Cabernet Sauvignon, το Μerlot , το Chardonnay και το Ξινόμαυρο, ενώ οι κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή αποτελούν παράγοντα που συνεισφέρει επιπλέον στην παραγωγή οίνων υψηλής ποιότητας.

Το κτήμα παράγει τρεις ετικέτες από τον ιδιόκτητο αμπελώνα του 80 στρεμμάτων: ένα λευκό κρασί από την ποικιλία Chardonnay, ένα κόκκινο από τις ποικιλίες Cabernet Sauvignon (80%) και Merlot (20%) και ένα μονοποικιλιακό Merlot σε περιορισμένη ποσότητα. Το οινοποιείο διαθέτει επίσης χώρους γευσιγνωσίας, ενώ για την επίσκεψή σας εδώ είναι απαραίτητη η κράτηση, στο τηλέφωνο 6944352618.

Για επιπλέον… τουρισμό, τα χωριά Λιτόχωρο, Πλαταμώνας, Ραψάνη και Παντελεήμονας ενδείκνυνται για χειμερινές βόλτες.

Info: Κρανιά Ολύμπου, τηλέφωνο οινοποιείου: 241 053 6811, δείτε εδώ τις ετικέτες του κτήματος που κυκλοφορούν στην αγορά

Κτήμα Αργυρίου

 

Πάνε 20 χρόνια από τότε που ο Νίκος Αργυρίου φύτεψε στους πρόποδες του Παρνασσού την ποικιλία Μαυρούδι. Ακολούθησε η δημιουργία του οινοποιείου προς εμφιάλωση της πρώτης σοδειάς, ενώ σήμερα η οικογένεια καλλιεργεί 290 στρέμματα σε υψόμετρο 450-550 μέτρων, τα οποία βγάζουν 9 διαφορετικούς τύπους κρασιού δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση τόσο στην καλλιέργεια Ελληνικών ξεχασμένων ποικιλιών όσο και στην ανάδειξη ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των διεθνών ποικιλιών.

Το οινοποιείο Αργυρίου δεν είναι απλά επισκέψιμο, αλλά μπορεί να μας φιλοξενήσει στον πανέμορφο, πετρόχτιστο ξενώνα του, ο οποίος διαθέτει έξι προσεγμένα δωμάτια με τζάκι, δίκλινα με προοπτική προσθήκης και τρίτου ατόμου κατόπιν συνεννόησης. Απολαμβάνουν υπέροχη θέα στον Παρνασσό, την Οίτη και το Καλλίδρομο, ενώ το κόστος ξεκινά από 95€ με πρωινό.

Η πληθωρική και hot Αράχωβα αποτελεί το απόλυτο must της εκδρομής εδώ, ενώ για όσους θέλουν λίγη περισσότερη ησυχία, η Αγόριανη προσφέρει την αναγκαία ηρεμία.

Info: Πολύδροσο Παρνασσού, τηλ.: 2234029616, δείτε εδώ τις ετικέτες του κτήματος

Σεμέλη

Ιδρύθηκε το 1979 παράγοντας ποιοτικό κρασί σε περιορισμένες ποσότητες, ενώ από το 2003 το κτήμα Semeli διαθέτει ένα σύγχρονο οινοποιείο 4.000 τ.μ, σε υψόμετρο 600 μέτρων, σε μία από τις ψηλότερες πλαγιές στο Κούτσι της Νεμέας. Σήμερα, η κορυφαία οινοποιητική παράγει κρασιά υψηλών προδιαγραφών, χρησιμοποιώντας αποκλειστικά γηγενείς ποικιλίες της Πελοποννήσου. Το πολυμορφικό και γεμάτο ζωντάνια Αγιωργίτικο, το φρουτώδες Μοσχοφίλερο, ο λεπταίσθητος Ροδίτης και η αρωματική Μαλαγουζιά εγγυώνται ένα ιδιαίτερο οινικό ταξίδι.

Μάλιστα, αυτές οι αυτόχθονες ποικιλίες συνδυάζονται συχνά με καταξιωμένες διεθνείς που καλλιεργούνται τοπικά, όπως το Cabernet Sauvignon, το Merlot, το Syrah, το Chardonnay, το Sauvignon Blanc και το Gewürztraminer, δίνοντας οίνους με πολυδιάστατο χαρακτήρα. Η μεγάλη αίθουσα στο κεντρικό τμήμα του οινοποιείου προσφέρεται για γευστική δοκιμή σε συνδυασμό με τη δοκιμή κρασιών του κτήματος, ενώ οι ξεναγήσεις γίνονται κατόπιν συνεννόησης και αναλόγως εποχής περιλαμβάνουν και συμμετοχή στις εργασίες του αμπελώνα.

Info: Koύτσι Νεμέας, Κορινθία, τηλ. 27460-20360, 27460-20361, δείτε τα κρασιά του κτήματος εδώ

Κατώγι Αβέρωφ

Οι αμπελώνες του οινοποιείου είναι οι πιο ορεινοί στην Ελλάδα – βρίσκονται σε υψόμετρο 940 μέτρων- και από τους πιο ορεινούς της Ευρώπης. Το ίδιο το οινοποιείο βρίσκεται στις παρυφές του Μετσόβου, σε υψόμετρο που ξεπερνά τα 1000 μέτρα και η πλούσια ιστορία του ξεκινά το 1961, όταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ έφερε το Cabernet Sauvignon, την ποικιλία-ναυαρχίδα του Bordeaux, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, καλλιεργώντας το σε ορεινούς αμπελώνες στις πλαγιές της Πίνδου. Οι κύριες ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ είναι Cabernet Sauvignon, Σαββατιανό και Μαλαγουζιά, ενώ εκτός από την ομώνυμη ετικέτα, η γκάμα των ερυθρών κρασιών του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ είναι ιδιαίτερα πλούσια. https://katogiaveroff.gr/ta-krasia-mas/

Σήμερα το Κατώγι αποτελεί έναν ολοκληρωμένο οινο-τουριστικό προορισμό, αφού διαθέτει ένα πανέμορφο ξενοδοχείο, https://www.katogiaveroffhotel.gr/ οι εξωτερικοί χώροι του οποίου είναι σχεδιασμένοι στο στυλ της παραδοσιακής Μετσοβίτικης αρχιτεκτονικής, με 15 δωμάτια, wine bar με κρασιά του οινοποιείου, εστιατόριο και υπόγειο πέρασμα που οδηγεί κατευθείαν στο οινοποιείο. To κόστος διαμονής ξεκινά από τα 84€ για ένα δίκλινο με πρωινό.

Info: Μέτσοβο, τηλ. οινοποιείου 26560 42505, τηλ. ξενοδοχείου 26560 42554, δείτε εδώ τις ετικέτες του κτήματος

Τσάνταλη

Στο περίφημο Μετόχι Χρωμίτσας, τη βάση της Τσάνταλη στον Άθω, η εμπειρία πέρα από οινική είναι και μοναδική αφού περιλαμβάνει επίσκεψη στους… άγιους τόπους του κρασιού. Η διαδρομή από τη Θεσσαλονίκη είναι ειδυλλιακή, και ήταν μάλλον εύλογο ο Ευάγγελος Τσάνταλης να γοητεύτηκε όταν πρωτοαντίκρισε το τοπίο το 1969 και αποφάσισε να αναβιώσει τα ερειπωμένα κτήρια και τα παραμελημένα αμπέλια. Ο αμπελώνας που διαχειρίζεται σήμερα η εταιρεία ξεπερνά σε έκταση τα 2.000 στρέμματα, ενώ οι ποικιλίες που καλλιεργούνται εδώ είναι το Αθήρι, το Ασύρτικο, ο Ροδίτης, το Sauvignon Blanc, το Λημνιό, το Ξινόμαυρο, το Syrah, το Cabernet Sauvignon και Grenache Rouge.

Η φιλοξενία εδώ αφορά – προφανώς – μόνο το ανδρικό φύλο και γίνεται στο ατμοσφαιρικό συγκρότημα κοιτώνων μοναχών και επισκεπτών, το οποίο διατηρεί τον αγιορείτικο χαρακτήρα με προσεγμένους χώρους. Στο υπόγειό του υπάρχει η κάβα παλαίωσης των κρασιών σε δρύινα βαρέλια, εκεί από όπου βγαίνουν μεταξύ άλλων οι δημοφιλείς ετικέτες Άβατον και Κορμίλιτσα.

Info: Μετόχι Χρωμίτσας Καρυές Αγίου Όρους, τηλ: 23990 76100, δείτε τις ετικέτες του κτήματος εδώ

Νικόλας Γεωργιακώδης

Πηγή:in2life.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours