Λόντζα της Γειτονιάς: το «ταχυφαγείο» στα Εξάρχεια που σερβίρει φρέσκα μαμαδίστικα πιάτα

ΕΛΕΑΝΝΑ ΓΟΥΣΗ

Όταν ο γνωστός ηθοποιός Σπύρος Χατζηαγγελάκης θέλησε να προσθέσει και εκείνος το λιθαράκι του στη γευστική σκηνή της Αθήνας, διάλεξε την κουλ και πολύ ανερχόμενη περιοχή των Εξαρχείων για να δώσει στέγη στο εγχείρημά του. Έτσι, πριν ένα περίπου χρόνο, έκανε την εμφάνισή του στη Χαριλάου Τρικούπη το «ταχυφαγείο», όπως το χαρακτηρίζει ο δημιουργός του, η «Λόντζα της Γειτονιάς».

Στον εξωτερικό χώρο δεσπόζει ένα μεγάλο τραπέζι που γύρω του, παλιοί και νέοι φίλοι γίνονται μια παρέα. Στο εσωτερικό, ο συνδυασμός γήινων χρωμάτων (κεραμιδί και σπαστό λευκό), φυσικού ξύλου στα μακρόστενα τραπέζια και τις καρέκλες αλλά και όμορφων φυτών σε διάφορες γωνιές της σάλας, δημιουργεί μια ζεστή και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Γραφικές αντίκες – η ξυλόσομπα, το τρανζίστορ, η φοντανιέρα με τις νουαζέτες, οι λάμπες πετρελαίου και η ψάθινη σκούπα – στήνουν ένα σκηνικό που θυμίζει παραδοσιακό σπίτι σε χωριό ενώ οι ευωδιαστές μυρωδιές της ανοιχτής κουζίνας υπόσχονται απολαύσεις μαμαδίστικων φαγητών.

Η σεφ Αγάπη Μιχελή ακολουθεί συνταγές ελληνικής παραδοσιακής κουζίνας και τις εμπλουτίζει με προσωπικές πινελιές. Τα υλικά είναι εγχώρια, εποχιακά και διαλεγμένα ένα-ένα από μικρούς παραγωγούς. «Παίρνουμε τις χυλοπίτες από την Κομοτηνή, το μοσχαρίσιο κρέας από τα Τρίκαλα, τη φέτα από τη Μεσσηνία και το φρέσκο βούτυρο από τη Ρούμελη», αναφέρει η σεφ. Το μενού στη Λόντζα χαρίζει θαλπωρή και νοσταλγία και περιλαμβάνει δύο σαλάτες, τέσσερα κυρίως πιάτα, μια σούπα εποχής και δυο γλυκά. Την εμφάνισή τους κάνουν καθημερινά πίτες με φύλλο που ανοίγει η σεφ καθώς και δύο με τρία πιάτα ημέρας, όπως η πληθωρική κιμαδόπιτα με το τραγανό της φύλλο και οι μαγειρεμένες γλώσσες πλακί με καρότο, κολοκύθι και κρεμμύδι μέσα σε σάλτσα ντομάτας που δοκίμασα εγώ την ημέρα της επίσκεψής μου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα απλωμένα πάνω σε χρυσαφένιες πατάτες τηγανιτές αφράτα κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας και τριμμένη φέτα που πλέον αποτελούν σήμα κατατεθέν του μαγαζιού. Άξια δοκιμής είναι και οι χυλοπίτες με φρέσκο βούτυρο, φέτα και βιολογικό μπούκοβο που χάριζε ωραία σπιρτάδα στο πιάτο, καθώς και το «Balik Ekmek», το πολύ αγαπητό ψαρo-σάντουιτς από την Κωνσταντινούπολη, που στη Λόντζα το προσφέρουν με φιλέτο λαβράκι και χειροποίητη μαγιονέζα.

Οι καλοτηγανισμένοι λουκουμάδες με βιολογικό μέλι και κανέλα προσφέρουν ένα εξαίσιο γλυκό φινάλε για το γεύμα. Στις νόστιμες, σπιτικές γεύσεις και τη φιλική ατμόσφαιρα της Λόντζας έρχονται να προστεθούν και οι απόλυτα δελεαστικές της τιμές, γεγονός που κάνουν το γουστόζικο ταχυφαγείο «the place to be» των Εξαρχείων.

Info
Χαριλάου Τρικούπη 76, Εξάρχεια, τηλ. 210 3612 334

Φωτογραφίες: Facebook lontza.tis.geitonias

Πηγή:olivemagazine.gr

About Post Author