Φαγητό και ποτό για 10 νέα στέκια στην Αθήνα

Άνοιξαν μέσα στο λοκντάουν και τώρα είναι έτοιμα να γνωριστούν από κοντά με τους πελάτές τους.

της ΜΑΡΩ ΠΑΡΑΣΚΕΥΟΥΔΗ

Οι περισσότεροι από εμάς μετράμε τον χρόνο που πέρασε βασιζόμενοι στα lockdowns, στα τελευταία ποτά που ήπιαμε, στα τραπέζια που καθίσαμε για φαγητό πριν τις απαγορεύσεις στις 9 το βράδυ και τις 6 το απόγευμα.

Το άνοιγμα της εστίασης σήμαινε για πολλούς και μία υποτυπώδη επιστροφή σε αυτή την πολυπόθητη κανονικότητα, ακόμα κι αν αυτή έρχεται με μάσκες και διστακτικά αγγίγματα. Στα καλά νέα είναι ότι σε αυτή την επιστροφή, υπάρχουν αρκετές νέες αφίξεις – κάποιες στις οποίες σχηματίζονται ήδη ουρές και άλλες που ο κόσμος τις ανακαλύπτει σιγά σιγά.

Όσο γράφονται αυτές οι γραμμές, ο Ντόπιος του Χριστόφορου Πέσκια και των αδερφών Πιτσιλή σερβίρει ήδη τα τραπέζια του και αναμένεται να αναδειχθεί σε ένα από τα καινούργια στέκια στο κέντρο της Αθήνας.

Τους τελευταίους μήνες, ακόμα κι εν μέσω «σκληρών» περιορισμών, υπήρξαν άνθρωποι που κατάφεραν να φέρουν εις πέρας το εγχείρημά τους και να στήσουν το μαγαζί των ονείρων τους. Ο Κλεομένης Ζουρνατζής περίμενε τις νέες ανακοινώσεις μέρα με τη μέρα για να βάλει μπρος το Γκαστόνε, η ομάδα του Junior Does Wine έστησε ένα wine bar εξολοκλήρου με online παραγγελίες και συνεννοήσεις και ο Αντώνης Λιώλης βρήκε τον πολύτιμο χρόνο που έψαχνε προκειμένου να δώσει γαστρονομική ταυτότητα στην Τζουτζούκα. Το restart της εστίασης βρήκε την Αθήνα σε μία φάση τόλμης και δημιουργικότητας από ανθρώπους που επιλέγουν να κάνουν καλύτερα αυτό που ξέρουν: να φτιάχνουν τη μέρα μας.

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
Από το μενού του Γκαστόνε.  ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΔΡΕΑΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ

ΓΚΑΣΤΟΝΕ

Το νέο εγχείρημα της οικογένειας της Cookoovaya, με επικεφαλής τον Κλεομένη Ζουρνατζή, συνδυάζει ένα μπαρ με μία χασαποταβέρνα των ‘80s, με πολλές από τις ένοχες απολαύσεις εκείνης της δεκαετίας. Το Γκαστόνε εστιάζει στο κρέας, με σούβλες στις οποίες γυρίζουν γουρουνοπούλα και κοτόπουλο, αρνίσια παϊδάκια και βοδινό τέρες μειτζόρ, ακόμα και τα δικά του αλλαντικά. Sando, grilled cheese και hot dog με λουκάνικο μαύρου χοίρου για όποιον θέλει κάτι με ψωμί και τρεις επιλογές σε rice bowls βασισμένα στο bibimbap.

Πατάτες με αυγά, αρβανίτικο τυρόψωμο, ρώσικη σαλάτα, τζατζίκι με γκοργκοντζόλα, κολοκυθάκια τηγανητά και μελιτζάνα καπνιστή είναι μερικά από τα συνοδευτικά στα οποία δίνεται η προσοχή που τους αρμόζει. Το φαγητό συνδυάζεται με μία μεγάλη spirit list – από κλασικά ποτά μέχρι cocktails και μία ενημερωμένη ετικέτα κρασιών. Και όλα αυτά, στα τραπεζάκια που τηρούν τις αποστάσεις στην πλατεία Ιερού Λόχου.

Πραξιτέλους 43, πλατεία Ιερού Λόχου

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 ΑΡΝΙΣΙΟΣ ΠΑΤΣΑΣ ΓΙΑΧΝΙ ΜΕ ΔΥΟ ΤΣΟΡΙΘΟ.

ΤΖΟΥΤΖΟΥΚΑ

Το «αλήτικο» φαγητό της Τζουτζούκας βασίζεται στην άριστη πρώτη ύλη και τις μαγειρικές αναζητήσεις του Αντώνη Λιώλη και της Αργυρώς Κουτσού. Σε μία γειτονιά του Ρουφ, ο Αντώνης φιλοδοξεί να δημιουργήσει μία νέα πιάτσα για ανθρώπους που αναζητούν το καλό φαγητό, νοσταλγούν τις μαμαδίστικες γεύσεις και λατρεύουν τους απρόσμενους συνδυασμούς. Φρέσκα λαχανικά από το κτήμα Αρότρια, ψάρια αποκλειστικά από το καΐκι του αδερφού της Αργυρώς στη Λήμνο, προϊόντα με ονομασία προέλευσης, όπως η φάβα Σχοινούσας, η φέτα Κεφαλονιάς, το χωριάτικο λουκάνικο Τήνου ή το Μιράν και η γυλωμένη μανούρα Σίφνου συνθέτουν ένα μενού πληθωρικό που επιμένει εποχικά. Η Τζουτζούκα είναι ο ιδανικός προορισμός για τα μεσημέρια του Σαββατοκύριακου, αυτά που έχεις ξεμείνει Αθήνα και θέλεις να νιώσεις κάτι από διακοπές, σβήνοντας τη ζέστη με παγωμένη μπύρα αλλά και όλα αυτά τα βράδια που μετράς στην πόλη μέχρι να φύγεις για το νησί.

Μεγάλου Βασιλείου 32, Ρούφ

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 ΓΑΛΙΑΝΤΡΑ

ΓΑΛΙΑΝΤΡΑ

Τα διάσημα κεφτεδάκια της Γωγώς Δελογιάννη βρήκαν τον χώρο τους. Η Γαλιάντρα, το νέο επαγγελματικό εγχείρημα της chef με τη Νέλλη Μποφίλιου και τον Μιχάλη Δημάκο, είναι μια καντίνα στο κέντρο της Αθήνας που θέλει να μας θυμίσει το καλό φαγητό του δρόμου ό πως το τρώμε μετά τα μεγάλα ξενύχτια ή τις ατέλειωτες ώρες στις παραλίες. «Η ιδέα της καντίνας ήταν δική μου κι όταν την πρότεινα στους άλλους δύο συνεργάτες μου μού είπαν ότι κι εκείνοι το είχαν σκεφτεί παλιότερα όμως δεν το είχαν τρέξει. Οπότε μάλλον ήταν κάπως κοινή σε διαφορετικούς χρόνους. Ήταν για όλους μας ένα project εξίσου απελευθερωτικό και cool που δεν το σκεφτήκαμε λεπτό. 17 Μαρτίου συμφωνήσαμε ότι θα δουλέψουμε μαζί, 14 Μάϊου ανοίξαμε» λέει η Γωγώ. «Το όνομα το εμπνεύστηκε ο Μιχάλης και είπαμε μετά τον Μπλε Παπαγάλο της Νέλλης που είναι και ακριβώς δίπλα μας, να συνεχίσουμε με ένα όνομα πουλιού για να διατηρηθεί το γούρι και όλη αυτή η καλή ενέργεια που έχει ο παπαγάλος σαν μαγαζί». Το μενού μικρό και περιεκτικό, με δύο τρεις επιλογές (πάντα όμως κεφτεδάκια) αλλά δεν θα λείψουν οι θεματικές βραδιές και οι συνεργασίες με άλλους μάγειρες. «Μέσα σε αυτή τη συνθήκη, μας έλειψε και το μάζεμα γύρω από ένα φαγητό αλλά και οι συνέργειες με αυτούς που εκτιμάμε και θαυμάζουμε» καταλήγει η Γωγώ.

Γιατράκου 4, Μεταξουργείο

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 CTC

CTC

Ο Αλέξανδρος Τσιοτίνης έκανε το επόμενο βήμα με το CTC, μεταφέροντας το εστιατόριό του εκεί όπου κάποτε γνωρίσαμε το Αθήρι. Με μία εμφανώς μεγαλύτερη σάλα που λούζεται στο φως του ήλιου αλλά κι έναν από τους πιο όμορφους κήπους της Αθήνας, υπόσχεται το ίδιο γαστρονομικό ταξίδι. Ο chef δημιούργησε ένα νέο μενού που ταιριάζει τόσο στον δικό του χαρακτήρα όσο και στον χαρακτήρα του εστιατορίου. Το CTC Voyage όπως είναι το όνομα του μενού διατηρεί τη μεσογειακή του ταυτότητα με ένα twist, συνδυάζει με μια λίστα που έχει επιμεληθεί ο sommelier του εστιατορίου και ολοκληρώνεται με τα επιδόρπια του Pastry Chef Μανώλη Στήθου, που είναι και ένα από τα νέα μέλη της ομάδας. Στον κήπο του CTC, τα τραπέζια συνυπάρχουν με μία μπάρα όπου σερβίρονται κάποια καλωσορίσματα από το μενού αλλά και ένα lounge – ιδανικό για τα καλοκαιρινά βράδια.

Πλαταιών 16, Κεραμεικός

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΦΡΑΝΤΣΕΣΚΑ ΓΙΑΪΤΖΟΓΛΟΥ-WATKINSON

BADAOUI

Μετά την επιτυχία του βραδινού Dara Thai, το six d.o.g.s αποφάσισε να διαφοροποιηθεί και στο daytime menu του, σερβίροντας εδώ και λίγο καιρό λιβανέζικο πρωινό και μεσημεριανό. Το Badaoui είναι το pop up project που έχει σχεδιάσει μαγειρικά ο Ελληνολιβανέζος chef Fahd Αλέξανδρος Hassan Kassem και αποτελεί ουσιαστικά έναν συγκερασμό της διττής καταγωγής του. Ο κατάλογος διατηρεί ιδανικά τις ισορροπίες σε χορτοφαγικές επιλογές και πιάτα με κρέας, με αρκετές από τις κλασικές λιβανέζικες συνταγές να προσφέρονται και στη vegetarian/vegan εκδοχή τους χωρίς να γίνεται καμία έκπτωση στη γεύση. Ιδανικό διάλειμμα για ένα μεσημέρι καθημερινής.

Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 ΜΙΜΗΣ

ΜΙΜΗΣ

Φαίνεται πώς το στοίχημα του Έλβι Δημήτρη Ζύμπα (Αλφicon) θα κερδηθεί. Ο νεαρός chef άνοιξε εν μέσω καραντίνας ένα new age σουβλατζίδικο όπου μπορείς να συνδυάσεις ένα ποιοτικό, χειροποίητο τυλιχτό με κρασιά ήπιας οινοποίησης, αποκλειστικά από τον ελληνικό αμπελώνα. Με σεβασμό στην παράδοση των παλιών, ο Μίμης κρατάει το κλασικό τυλιχτό με πανσέτα και χειροποίητο τζατζίκι (φτιάχνεται με μία κρέμα σκόρδου και το πράσινο μέρος από το φρέσκο κρεμμυδάκι, για να είναι δροσερό χωρίς αψάδα) και προτείνει άλλες τρεις εκδοχές, όπως το μοσχάρι, το κοτόπουλο και το «φυτικό» όπως το ονομάζουν. Δεν υπάρχει χώρος για πατάτες φυσικά, αλλά θα βρεις κεμπάπ σε τεμάχιο και δροσιστικές σαλάτες. Στα άμεσα σχέδια του Έλβι είναι να προστεθεί γύρος με αρνί, “το αυθεντικό σουβλάκι” όπως λέει ο ίδιος και να συμπεριλάβει ένα τυλιχτό που θα μυρίζει θάλασσα. Κι αν η τελευταία επιλογή φαντάζει «ξένη» για ένα σουβλατζίδικο, αρκεί να σκεφτεί πώς ο δημιουργός του Μίμη είναι ένας μάγειρας με όραμα και αρκετές νόστιμες ιδέες που μπορεί να καταφέρει πολλά – ακόμα και σε λίγα τετραγωνικά.

Ευφράνορος 10, Παγκράτι

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

ΛΑΛΟΣ

“’Δεν θα είναι ποτέ η κατάλληλη στιγμή για να ανοίξεις τη δική σου επιχείρηση’. Αυτό μου είχε πει ένας πιθανός εργοδότης μου κάποια στιγμή που την είχα ρωτήσει πώς αποφάσισε να ανοίξει τότε με την κρίση. Το ίδιο σκέφτηκα κι εγώ και έτσι άνοιξα τον Λάλο εν μέσω πανδημίας” λέει ο Σπύρος Παναγόπουλος, συνιδιοκτήτης του νέου all day bar που άνοιξε πριν από λίγο καιρό στην οδό Ευρυδάμαντος στον Νέο Κόσμο. Πρόκειται για έναν εξωστρεφή χώρο με bold χρώματα και μία ξεκάθαρη αγάπη στο ροζ και το μπλε, τα γραφιστικά της Σμαράγδας Στρατή, ανορθόδοξες πινελιές και αρκετή προσωπική εργασία για να ξεκινήσεις την ημέρα σου με καφέ από την ελληνική εταιρεία Taresso και να πιείς τα πρώτα ποτά της ημέρας.

Ευρυδάμαντος 19, Νέος Κόσμος

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

JUNIOR DOES WINE

Μέσα σε λίγα τετραγωνικά και έναν περιποιημένο εξωτερικό χώρο, ο Γιώργος Κατσαρός, ο Νίκος Δούσης και ο Χρήστος Σπυρόπουλος κατάφεραν να χωρέσουν την κοινή τους φιλοσοφία για το πώς θέλουν να είναι το αγαπημένο τους στέκι. Το Junior Does Wine περιλαμβάνει 60 ετικέτες κρασιών σε φιάλη και περίπου 15 σε ποτήρι, οι οποίες θα εναλλάσσονται, με προτίμηση στους μικρούς και πιο εναλλακτικούς παραγωγούς. Το μενού συμπληρώνεται με λίγες ακόμα επιλογές για ποτό – ένα spritz, virgin cocktail, ένα ακόμα με βάση το prosecco και δύο μπίρες – και ολοκληρώνεται με έναν μικρό κατάλογο κρύων πιάτων που τρώγονται στη μέση και με το χέρι.

Μαιάνδρου 5, Ιλίσια

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα

BLAME THE SUN

Ο Άγγελο Τριανταφυλλόπουλος, ο Δημήτρης Λαδόπουλος και ο Ανέστης Ζαμανόπουλος έστησαν ένα taproom εμπνευσμένος από το lifestyle της Καλιφόρνιας. Σανίδες του σερφ, garage punk, καλές μπύρες και αποστάγματα, που φτιάχνονται με άρτιες τεχνικές, και μικρές εκπλήξεις, όπως αναψυκτικά και cocktails που φτιάχνονται – φυσικά – in house ολοκληρώνουν το project. Θα απολαύσεις τους βασικούς κωδικούς της Blame the Sun σε μπουκάλι – την Beach Bum, μία μπύρα με τροπικό στυλ, γεύσεις και αρώματα εξωτικών φρούτων, ginger και lime και την Puppenhouse, μία hells lager μοναδική για την Ελλάδα, που χάρη στη μέθοδο του decoction βγάζει τα γευστικά χαρακτηριστικά των δημητριακών και μια φινετσάτη επίγευση τύπου lemongrass. Μπορείς επίσης να εμφιαλώσεις την μπύρα της αρεσκείας σου σε κουτάκι και να κάνεις ακόμα και couch tasting με τους φίλους σου σε μια άκρως φιλική ατμόσφαιρα.

Βεΐκου 60, Κουκάκι

10 νέα στέκια για φαγητό και ποτό στην Αθήνα
 JUICY GRILL ATHENS

JUICY GRILL

Τα διάσημα burger του Juicy Grill είναι πλέον διαθέσιμα στο κέντρο της Αθήνας, αφού το πιο αγαπημένο στέκι του Χολαργού απέκτησε έναν δεύτερο χώρο στην πλατεία Αγίων Θεοδώρων. Δέκα χρόνια μετά, το burger house που κατόρθωσε να παρουσιάσει δώσει στο εν λόγω φαγητό μία εστιατορική υπόσταση, επεκτείνεται διατηρώντας ακριβώς την ίδια φιλοσοφία. Στις επιλογές παραμένουν highlights όπως το Ari Gold με κατσικίσιο τυρί και το New Yorker με τηγανητό αυγό, αλλά και το Coachella για τους λάτρεις του fried chicken.

Παλαιών Πατρών 7

Πηγή:news247.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours