7.0

Ατμόσφαιρα: 4.0 / 5.0
Εξυπηρέτηση: 3.5 / 5.0
Κάβα: 3.5 / 5.0
Τύπος: Casual & Chic
Ποιότητα: Κλασική
Κουζίνα: Ψάρι

Ο Δήμος Στασινόπουλος μετέφερε σε ένα πανέμορφο χώρο στο Κεφαλάρι τη θαλασσινή κουλτούρα που συνεχίζει να καλλιεργεί εδώ και δυο δεκαετίες ο Γιώργος Παπαϊωάννου. Η απόλυτη προσήλωση στην άψογη πρώτη ύλη, η σχάρα, το τηγάνι και τα ωμά δίνουν και πάλι τον τόνο σε ένα εμβληματικό ψαροφαγικό εστιατόριο, άξιο αναφοράς και επίσκεψης.

ο Τάσος Μητσελής

Έχει γράψει ιστορία η οικογένεια Παπαϊωάννου στην εκλεκτική ψαροφαγία, με φήμη που ξεπέρασε κατά πολύ – και δικαίως αν με ρωτάτε – τα όρια της πρωτεύουσας.  Αν και το εστιατόριο ξεκίνησε το 1993 σε ένα στενό του Παλαιού Φαλήρου, αποκτώντας γρήγορα μεγάλο κοινό, όταν κάποια χρόνια αργότερα ανέλαβε την επιχείρηση η νεότερη γενιά, με πρωτοστάτη τον Γιώργο Παπαϊωάννου, αναπτύχθηκε μια πρωτόγνωρη δυναμική που έφερε κι αργότερα, όταν μεταφέρθηκε στην Ακτή  Κουμουνδούρου το 2013, κάθε λογής κόσμο από όλη την Αθήνα.

Στα χέρια του, οι άριστες πρώτες ύλες με τις οποίες τον προμήθευαν καθημερινά καΐκια και ψαροντουφεκάδες, κυριολεκτικά απογειωνόταν με έναν εξαίσια μινιμαλιστικό τρόπο. Χωρίς φλυαρίες και ανούσιους εντυπωσιασμούς. Έχω πετύχει κατά καιρούς εκεί κάτι αλησμόνητης νοστιμιάς και φρεσκάδας ψάρια να βγαίνουν από τη σχάρα και το τηγάνι, που με κάνανε να παραμιλάω. Και στα ωμά του, πάντως, έδινε πολύ συχνά ρεσιτάλ κομψότητας και ακρίβειας. Κι άλλες φορές, βέβαια, «ταξίδευα» από το Παγκράτι μέχρι τον Πειραιά για να καταλήξω στο φινάλε με χόρτα, ταραμοσαλάτα άντε και κάποιο πάντα δεξιοτεχνικά φτιαγμένο μεζεδάκι, αν στεκόμουν πολύ τυχερός. Σε ημέρες και ώρες αιχμής υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να βρεις τραπέζι αλλά τα ψυγεία να έχουν αδειάσει ή να μην έχουν γεμίσει επαρκώς λόγου καιρού, με αποτέλεσμα η εμπειρία στον Παπαϊωάννου να μεταβάλλεται σε ένα βαθμό από αυτούς τους παράγοντες. Πρόκειται ίσως και για την μοναδική τους «παθογένεια», μια και κατά τα άλλα η συνεργασία του Γιώργου με τον Δήμο Στασινόπουλο γέννησε αρκετά και επιτυχημένα, αλλά και πιο προσιτά, «Μπαρμπουνάκια», μια «Almyra» στο Costa Navarino αλλά και δυο νέες ναυαρχίδες του ομώνυμου εστιατορίου, μια στον χώρο που βρισκόταν μέχρι πρότινος ο Μύθος της Θάλασσας, στο Καβούρι και μια στο Κεφαλάρι εκεί όπου υπήρχε η Pizza Hut. Ενώ μέσα στον Σεπτέμβριο θα ανοίξει πάλι και στο Μικρολίμανο.

Το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής ήταν η δεύτερη φορά που έφαγα στον βόρειο «Παπαϊωάννου» και αν τη συγκρίνω με την αμέσως προηγούμενη, στα τέλη Ιουλίου, τώρα δυστυχώς δεν στάθηκα τόσο τυχερός, μια και το μεγαλύτερο μέρος του μενού με τις δυνατές στιγμές, είχε κάνει φτερά. Από τη μια σκέφτομαι ότι είναι απολύτως λογικό να συμβαίνει κάτι τέτοιο μια δύσκολη μέρα και ώρα σαν αυτή. Όταν το υπερόπλο σου είναι η τρομερή πρώτη ύλη, στη περίπτωση που έχει εξαντληθεί…ο βασιλιάς  φαίνεται κάπως γυμνός. Από την άλλη, όμως, ακριβώς σε μια τέτοια περίσταση ένα εστιατόριο αυτού του υψηλού επιπέδου και της κλάσης, οφείλει να δείχνει τα αντανακλαστικά του, να βρίσκει λύσεις, να έχει αντιπροτάσεις κι όταν βλέπει τα σκούρα, θα εκτιμούσα το γεγονός να τραβάει ίσως κι ένα χειρόφρενο στις κρατήσεις. Να βάζει στοπ. Όχι μόνο δεν το θεωρώ σφάλμα, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι και μια ποιοτική ένδειξη που σε διαχωρίζει από τη μάζα.

Το νέο, πάντως, εστιατόριο στο Κεφαλάρι, είναι μια κούκλα. Τώρα, όσο κρατάει ο καιρός η αριστοκρατική βεράντα του με τα όμορφα τραπέζια και τις φερ φροζέ πολυθρόνες, δημιουργούν μια αίσθηση απτής πολυτελείας που σε συνδυασμό με το σβέλτο και εξυπηρετικό σέρβις, την πολύ καλή πλέον λίστα κρασιών, τα όμορφα ποτήρια Riedel, τα προσεγμένα σερβίτσια και ασφαλώς το πάντα καλό φαγητό, είχαμε καιρό να απολαύσουμε ως ολοκληρωμένη εμπειρία στη περιοχή. Αυτό μεταφράζεται περίπου μεταξύ €60-80 το άτομο, επιλέγοντας διάφορα πιάτα από το μενού, ψάρι κι ένα κρασί που δεν είναι ιδιαιτέρως ακριβό. Για τις γευστικές του επιδόσεις και το κόστος της πρώτης ύλης – για ψάρι μιλάμε – βρίσκω τις τιμές αρκετά λογικές. Τις προάλλες δοκίμασα μια ιδιαιτέρως νόστιμη και στεγνοτηγανισμένη σουπιά με το μελάνι της, ωραία ταραμοσαλάτα αν και για να είμαι ειλικρινής την έχω πετύχει και με πιο βελούδινη υφή στο παρελθόν, μύδια με πεντανόστιμη, τροφαντή σάρκα, υποδειγματικό άχνισμα και ζουμάκι στο οποίο υπερίσχυε κάπως το αλάτι κι ένα θεϊκό κορονάτο φαγκρί κομμένο σε μεγάλα «παΐδακια» και ψημένο τόσο τέλεια που σε κάνει να ξεχνάς ότι δε βρήκες τα πέντε από τα δέκα πράγματα για τα οποία ήρθες εδώ. Ή μάλλον σε κάνει να θυμάσαι ότι είσαι τελικά στον Παπαϊωάννου. Στο τέλος βγάζουν φρούτα, αλλά κρατήστε οπωσδήποτε χώρο για την ανάλαφρη και γευστική πορτοκαλόπιτά τους με σαντιγί λεμονόχορτου, καραμελωμένα φουντούκια και παγωτό βανίλιας.

Φωτό Stavros Kostakis

  • Παπαϊωάννου Κηφισιά
  • Τηλέφωνο: (+30) 210 4225059
  • Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 32, Κεφαλάρι, Κηφισιά, Αθήνα
  • Ιστοσελίδα: https://www.papaioannou-restaurant.gr/el/
  • Ανοιχτά: καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ
  • Τιμή ανά άτομο (€)*: 70 – 100
  • * οι τιμές υπολογίζονται κατ’ άτομο με πρώτο, κύριο και γλυκό συν κουβέρ, νερό αλλά και μισό μπουκάλι κρασί ή μια μπύρα ανάλογα και το στιλ του εστιατορίου κάνουμε δηλαδή μια προσπάθεια να προσεγγίσουμε το πραγματικό κόστος ενός πλήρους γεύματος

Πηγή:fnl-guide.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours