Ο Βασίλης Λογοθετίδης
«επέστρεψε» στο Θέατρο Αθηνών
Παρουσίαση της βιογραφίας «Ο κωμικός των κωμικών»

Στο κατάμεστο Θέατρο «Αθηνών», από καλλιτέχνες και φίλους του ελληνικού κινηματογράφου που αγαπούν ιδιαίτερα την εποχή κατά την οποία διέπρεψε καλλιτεχνικά ο μεγάλος ηθοποιός Βασίλης Λογοθετίδης, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της βιογραφίας του, διά χειρός Μάκη Δελαπόρτα.
Για μία μοναδική βραδιά, ο σπουδαίος ηθοποιός «επέστρεψε» συμβολικά στο θεατρικό του «σπίτι», στον χώρο όπου έζησε και ανέδειξε τις σημαντικότερες καλλιτεχνικές του στιγμές. Μέσα από τη βιογραφία αναδεικνύεται η σπουδαία παρακαταθήκη που άφησε στο ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο, μέσα από εμβληματικούς ρόλους και αξέχαστες ερμηνείες.–
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Λογοθετίδης πρωταγωνίστησε σε περίπου 300 θεατρικές παραστάσεις, ενώ συμμετείχε μόνο σε 12 ταινίες.
Στην παρουσίαση προβλήθηκε ένα μοναδικό βίντεο με πολλές αξέχαστες στιγμές του μεγάλου καλλιτέχνη από τις ταινίες που όλοι αγαπήσαμε, το οποίο επιμελήθηκε ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάκης Δελαπόρτας.
Αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν οι ηθοποιοί Υρώ Μανέ και Γιάννης Ζουγανέλης.
Για το έργο και την προσωπικότητα του Βασίλη Λογοθετίδη μίλησαν:
η εκδότρια Αναστασία Παπαδημητρίου,
ο κριτικός κινηματογράφου Παναγιώτης Τιμογιαννάκης,
ο συγγραφέας Δημήτρης Πρωτοπαππάς (βαφτισιμιός του Βασίλη Λογοθετίδη),
και η Λένα Νίτσου-Ψαθά, εγγονή του αξέχαστου Δημήτρη Ψαθά.
Την εκδήλωση παρουσίασε ο συγγραφέας του βιβλίου, Μάκης Δελαπόρτας.
Παραθέτουμε ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μάκη Δελαπόρτα για τον μεγάλο μας ηθοποιό.
“Ο Βασίλης Λογοθετίδης υπήρξε αναµφίβολα ο µέγιστος των Ελλήνων κωµικών. Ο ηθοποιός που ήταν πλασµένος από τα υλικά εκείνα που φτιάχνονται οι διαχρονικές αξίες. Εξ ου και σήµερα, τόσες δεκαετίες µετά τον θάνατό του, η παρουσία του µέσα από τις ταινίες του, που προβάλλονται και ξαναπροβάλλονται από την τηλεόραση, είναι έντονη και λαµπερή. Κατάφερε µε τους λιγοστούς ρόλους που έπαιξε στον κινηµατογράφο να δηµιουργήσει έναν χαριτωµένο τύπο, αυτόν του Νεοέλληνα µικροαστού, και να γίνει απίστευτα αγαπητός από το ευρύ κοινό. Σφυρηλάτησε τον συγκεκριµένο χαρακτήρα µε τους δικούς του κώδικες υποκριτικής και µε τα δικά του ερµηνευτικά τερτίπια. Παίζοντας πότε τον πολυµήχανο, τον σπάταλο, τον γκρινιάρη, τον φιλήσυχο, και πότε τον µισοβλάκα, τον τσιγκούνη, τον καταφερτζή και τον ερωτικά αχόρταγο, ήταν πάντοτε απολαυστικός. ∆ώδεκα µόνο ταινίες έγραψαν, γράφουν και θα γράφουν τον διαχρονικό µύθο του, φτάνοντας την ερµηνευτική του γκάµα σε πρωτόφαντα επίπεδα, αφού η υποκριτική για κείνον ήταν η ίδια του η ύπαρξη.
Ο Λογοθετίδης σηµάδεψε το θέατρο και το σινεµά µε ένα ανεπανάληπτο πέρασµα ποιότητας και ακτινοβολίας, και οι ήρωες που υποδύθηκε αγαλλιάζουν µέχρι και σήµερα τις καρδιές των ανθρώπων, σκορπίζοντας απλόχερα το γέλιο, τη χαρά και την ευφορία. Φαίνεται ότι για κάποιους ηθοποιούς το χειροκρότηµα δεν πρόκειται να σιγήσει ποτέ! Θα συνεχίζεται εσαεί!”
Μάκης ∆ελαπόρτας
