Βιβλιο-Παρουσίαση “Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε στο Σκοτάδι Ανθολογία

Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε στο σκοτάδι…
Ανθολογία αναρχικών κειμένων
1971-1978

Εισαγωγή, επιμέλεια κειμένων, υπομνηματισμός:
ΜΙΧΑΗΛ ΠΡΩΤΟΨΑΛΤΗΣ
Εκδόσεις: ΒΙΒΛΙΟΠÉΛΑΓΟΣ

Ο τίτλος του βιβλίου «Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε στο Σκοτάδι…» εμπνέεται από το αναρχικό περιοδικό που εξέδιδε ο Μιχαήλ Πρωτοψάλτης τη δεκαετία του ’70. Αυτόν επιλέξαμε και για την ανθολογία των αναρχικών κειμένων 1971-’78, που συγκέντρωσε και υπομνημάτισε ο ίδιος. Στόχος του ήταν να αποτυπώσει την εμφάνιση του αναρχικού κινήματος στην Ελλάδα από τα τέλη της Δικτατορίας έως και τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης και να την αναλύσει βασιζόμενος στην προσωπική του συμμετοχή και δράση, αλλά και στο πολύτιμο αρχείο του.

Όπως επισημαίνει και ο ίδιος στον Πρόλογο: «Δεν παραθέτω κείμενα ανούσια, ξύλινα, κοινότοπα, κείμενα της μιας και μόνο χρήσης, κείμενα που επαναλαμβάνουν τις βασικές αρχές, αλήθειες έστω, ή εκφράζουν οργή και αγανάκτηση, αναμφίβολα δίκαιες, δίχως όμως να αναζητούν καινούρια μονοπάτια στο λόγο και στη σκέψη, απλώς και μόνο για να αναπαραστήσω στο χαρτί την πραγματικότητα και τον μέσο όρο ενός κινήματος, το οποίο μάλιστα, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, στράφηκε ενάντια στην πραγματικότητα και τους μέσους όρους. Επιπλέον, με μια τέτοια παράθεση κειμένων θα πρόδιδα το περιεχόμενο της ανθολογίας, αφού το αναρχικό κίνημα μπορεί να κατηγορηθεί –και έχει κατηγορηθεί– για τα πάντα εκτός από έλλειψη φαντασίας».

Ενδεικτικά παραθέτουμε από το βιβλίο, τίτλους κάποιων προκηρύξεων και ονόματα αναρχικών ομάδων: Ομάδα για την καταπολέμηση της καθημερινής μας μιζέριας, Οι συγκοινωνίες κουβαλάνε τις εξουθενωμένες μας υπάρξεις από τα κάτεργα της παραγωγής και τους γλοιώδικα χαμογελαστούς τόπους κατανάλωσης στα νεκροταφεία της οικογενειακής αποτελμάτωσης, Κάτω Ρωσία Αμερική Κίνα (ΚΡΑΚ), Αν ψάχνεται για υπογραφή κοιτάξτε τα πρόσωπα αυτών που το μοιράζουν, Πρωτομαγιά: ημέρα των εργατών, ημέρα ενάντια στη μισθωτή εργασία, Η γλώσσα είναι φυλακή, Το αντάρτικο των πόλεων: Δράση με το λαό ή για το λαό; Οι γυναίκες δεν χρειάζεται να κρατάνε πάντοτε τα στόματα κλειστά και τα σκέλια ανοιχτά, Τυφλοπόντικες της γενικευμένης αυτοδιεύθυνσης και ηδονής.

Το βιβλίο θα συζητηθεί πολύ και για έναν ακόμη λόγο: στις μέρες μας, στον πολυάριθμο πλέον, όσο και κερματισμένο κόσμο της Αναρχίας στη χώρα μας επικρατεί εσφαλμένα η άποψη πως «όλα ξεκίνησαν» τη δεκαετία του 80, από αγωνιστές που εγκατέλειπαν τα ποικιλώνυμα, μικρά και μεγάλα, μαρξιστικά σχήματα των αρχών της Μεταπολίτευσης. Τα κείμενα της ανθολογίας αποκαλύπτουν μια άλλη εικόνα: τα πράγματα στον αναρχικό χώρο ξεκίνησαν σχεδόν εκ του μηδενός, από το πάθος και τις αναζητήσεις κάποιων ατόμων που –καλώς ή κακώς– δεν είχαν βιώσει την εμπειρία του λεγόμενου μαζικού κινήματος, που δεν ήταν στρατευμένοι αγωνιστές, ήταν κυρίως άνθρωποι κινούμενοι από το πάθος για ζωή, κεντρική αξία της Αναρχίας.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Η Ομάδα των εκδόσεων ΒιβλιοπÉλαγος
https://www.facebook.com/ekdoseis.vivliopelagos

 

15/5 ΕΚΧ Nosotros

ΕΚΔΗΛΩΣΗ Βιβλιο-Παρουσίαση : “Όταν ο Κόκκορας Λαλούσε στο Σκοτάδι” Ανθολογία αναρχικών κειμένων 1971-79

About Post Author

+ There are no comments

Add yours