“Κλειστό λόγω αγάπης” της Μαρία Παπαδάκη

Κρήτη, Χανιά, Κατοχή! Ο Μανόλης και η Νίκη αγαπιούνται τρελά. Κλέβονται κάτω απ’ τη μύτη των Γερμανών και των γονιών τους. Αρκετά χρόνια αργότερα, από την ένωσή τους, γεννιέται η κοκκινομάλλα Ακριβή με τα σμαράγδια στα μάτια. Μεγαλώνοντας, ανοίγει το «Κίρκη», ένα μαγαζί με βότανα, μαντζούνια, γιατρικά και αρώματα στη σκεπαστή αγορά των Χανίων. «Μια σταλιά είν’ η ζωή και δεν αξίζει λυπημένος να τη ζήσεις…» λέει, γλυκαίνοντας ψυχές κι όλοι τη φωνάζουν μάγισσα! Μόναχο, Γερμανία! Η γλυκιά Ελπίδα υποφέρει κοντά στον Μάρτιν, τον μεγάλο της έρωτα μα και τύραννό της. Καταφεύγει στα Χανιά. Κοντά στην Ακριβή βρίσκει τρυφερό κι απάνεμο λημέρι και οι δυο γυναίκες δένονται με φιλία μπιστική. Η ζωή όμως παίζει τα παιχνίδια της και τις ρίχνει στο ίδιο απύθμενο βάραθρο. Η μάγισσα της αγοράς καρφώνει πάνω στη μεγάλη πόρτα του «Κίρκη» ένα χαρτόνι που γράφει «Κλειστό λόγω…» και εξαφανίζεται. Ο Μίλτος, ο καλύτερος φίλος της Ακριβής, γίνεται ο φύλακας άγγελος της Ελπίδας. Ο Σήφης, ο λυράρης, ο Κρητίκαρος, τη διεκδικεί με μαντινάδες και λεβεντιά. Ταξίδι στον χρόνο, μυστικά που αλλάζουν ζωές, άρωμα κανέλλας και γαρύφαλλου συνθέτουν μια ιστορία βασισμένη σε αληθινά γεγονότα. «Όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός χαμηλώνει μόνο για σένα…» υποστηρίζει η μάγισσα της αγοράς. Θα δικαιωθούν τα λόγια της;

Η κριτική μας

Αυτό το υπέροχο μυθιστόρημα είναι επανέκδοση του ομώνυμου βιβλίου που πρωτοκυκλοφόρησε το 2016. Θεωρώ πως πολύ σοφά η συγγραφέας αποφάσισε να το κάνει.
Εδώ μέσα ανασαίνει η Κρήτη και αποτελεί έναν απόλυτο ύμνο στην αληθινή φιλία.
Μας βυθίζει σ’ έναν κόσμο διαφορετικό, γεμάτο μαγεία και συναίσθημα.
Ένα βιβλίο όπου από παντού αναβλύζει πλουσιοπάροχα η αγάπη.
Πολύ πετυχημένες οι εναλλαγές των συναισθημάτων. Από τη χαρά και το γέλιο να περνά κανείς στη συγκίνηση, αλλά και να πονά μαζί με τους ήρωες της ιστορίας. Μια αφήγηση γεμάτη ανατροπές, που παράλληλα εξιστορεί γεγονότα εφτά δεκαετιών περίπου.
Ο απόλυτος δεσμός μάνας – παιδιού, η κακοποίηση των γυναικών, ο έρωτας, η ξενιτιά είναι και αυτά κυρίαρχα στοιχεία του βιβλίου.
Μια μοναδική, δυνατή, λυρική γραφή που σε παρασέρνει μέχρι τη τελευταία του σελίδα, με τρόπο που δεν κουράζει καθόλου! Πολύ απλά o αναγνώστης δεν θέλει να τελειώσει η ιστορία, και μόλις φτάνει στη τελευταία σελίδα, οι 580 σελίδες να μοιάζουν δραματικά λίγες.
Μπορεί να βασίζεται σε έναν θρύλο της Κρήτης, αλλά οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και ξεπηδούν μέσα από τις σειρές του βιβλίου ολοζώντανα μπροστά μας.
Κι ένα μήνυμα προς εμάς όλους: Αν θέλουμε κάτι πραγματικά πολύ, αξίζει να παλέψουμε γι’ αυτό, γιατί που ξέρεις ….. όταν αποφασίσεις να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και να διεκδικήσεις τ’ αστέρια, ο ουρανός μπορεί να χαμηλώσει μόνο για σένα.

της Λίτσα Κοντογιάννη

https://myreview.gr/wp-admin/post-new.php

ΚΛΕΙΣΤΟ ΛΟΓΩ ΑΓΑΠΗΣ 1

  • ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ: ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΑΚΗ
  • ΕΚΔΟΤΗΣ:
  • ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ: 2021
  • ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΕΛΙΔΩΝ: 580
  • ISBN: 9786185556327

About Post Author

+ There are no comments

Add yours