Βουτυρένιες κουρού, πιροσκί, σάντουιτς και άλλες ιδέες για καλό και γρήγορο πρωινό που τρώγεται στο χέρι, στο κέντρο της Αθήνας. Street food ποιοτικό και δυναμωτικό.
Φωτογραφία: Αλίνα Λέφα
Smoothie ή γιαουρτάκι; Τυρόπιτα ή πιροσκί; Κρουασάν ή fougasse; Το κέντρο της Αθήνας το πρωί μπορεί να έχει τρέξιμο, αλλά έχει και πολλές, νόστιμες επιλογές με τις οποίες μας χορταίνει και μας αποζημιώνει.
Τα βαζάκια της Kora
Εκτός από το φανταστικό pain au chocolat, τo danish με την κρέμα πατισερί και το χορταστικό σάντουιτς με μορταδέλα, μπουράτα και καβουρδισμένο βούτυρο με φυστίκια Αιγίνης, αγαπημένη επιλογή για πρωινό από την Kora είναι και τα βολικά, γυάλινα βαζάκια με γιαούρτι, ελαφριές σπιτικές μαρμελάδες και χειροποίητη γκρανόλα «croissant crunch» (με κομμάτια καραμελωμένο κρουασάν, βρώμη, σπόρους κολοκύθας, αμύγδαλα, σταφίδες και κανέλα). Αυτή την εποχή βρίσκουμε βαζάκια με γιαούρτι Τρικάλων, μαρμελάδα φρούτων του δάσους και γκρανόλα.
Kora, Αναγνωστοπούλου 44, Αθήνα, T/ 210-36.27.855
Η τυρόπιτα της Δωδώνης
φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος | φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Με τα χαμόγελα και τις καλές κουβέντες των ευγενέστατων ιδιοκτητών και την χρυσαφένια τυρόπιτα της Δωδώνης μου αρέσει να ξεκινάω συχνά τη μέρα. Αυτή η βουτυράτη κουρού είναι από τις πιο νόστιμες της πόλης.
Δωδώνη, Λυκούργου 9, Ομόνοια, Τ/210-32.42.761
Το γιαούρτι με μέλι της Στάνης
Φωτογραφία: Βαγγέλης Ζαβός | Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος |
Στο παλιό γαλακτοπωλείο της Ομόνοιας φτιάχνουν γιαούρτι με ιστορία από το 1931 – ξινούτσικο, πετσωμένο, με γεύση πραγματική και γάλα που προμηθεύονται από την ορεινή Κορινθία. Ζητήστε το με μέλι ή/και με καρύδια για πρωινό περιωπής.
Η Στάνη, Μ. Κοτοπούλη 10, Ομόνοια, Τ/ 210-52.33.637
Το πιροσκί στην Αχαρνών
Ζεστό-ζεστό, πάντα φρεσκοτηγανισμένο, με λεπτή χρυσαφένια κρούστα και αφράτο εσωτερικό. Το πιροσκί της κυρίας Μαρίας στην Αχαρνών είναι δικαίως φημισμένο. Προτείνω αυτό με τη γέμιση πατάτας που μοσχοβολάει άνηθο και ένα με πικάντικο, μοσχαρίσιο κιμά για αργότερα.
Ρώσικο Πιροσκί, Αχαρνών 140, Άγ. Παντελεήμονας, Τ/213-00.43.076
Τα σάντουιτς του Μόντακιου
Νωρίς το πρωί θα δεις μπόλικο κόσμο να κάνει ουρά στο σαντουιτσάδικο-ντέλι της στοάς Κοραή. Δεν με πειράζει να περιμένω λίγο παραπάνω για λεπτή φοκάτσια με δεντρολίβανο γεμιστή με τον αγαπημένο μου συνδυασμό: ομελέτα, μορταδέλα και μαλακό τυρί stracchino. Διαλέγοντας ανάμεσα στα ελληνικής, ιταλικής και γαλλικής προέλευσης τυριά και αλλαντικά μπορείς να κάνεις τους δικούς σου συνδυασμούς ή να δοκιμάσεις έναν από τους προτεινόμενους όπως το Provence, με coppa, μπρι, ψητές μελιτζάνες και ντοματίνια.
Μόντακιου, Σταδίου 30 (εντός Στοάς Κοραή), Τ/210-33.16.500
Τα smoothies του Wild Souls
Πολλοί φτιάχνουν smoothies, λίγοι τα κάνουν πραγματικά ωραία. Στο Wild Souls, εκτός από φρέσκα φρούτα, χρησιμοποιούν για τα smoothies τους δικής τους παραγωγής γάλατα και βούτυρα καρπών, πράγμα που τα κάνει έξτρα πλούσια και γευστικά (μία από τις τελευταίες τους δημιουργίες, για παράδειγμα, είναι το βούτυρο κάσιους με βανίλια Μαδαγασκάρης). Εναλλακτικά πάρτε φρέσκα αμύγδαλα ή όποιον άλλο ξηρό καρπό σας αρέσει από το Wild Souls και συνοδέψτε τα με βιολογικές μπανάνες Κρήτης από το κοντινό μπακάλικο 4 Seasons (Νίκης 30).
Wild Souls, Βουλής 36, Σύνταγμα, T/210- 32.31.438
Το κρουασάν-καλτσούνι του Fika
Τα αλμυρά και γλυκά κρουασάν του Fika έχουν καλοφτιαγμένη ζύμη και γεμίσεις από ποιοτικά υλικά. Μέχρι πρόσφατα είχα αδυναμία στο danish με κόκκινα φρούτα, λευκή σοκολάτα και σπιτική κρέμα αμυγδάλου και στο croque-madame σε φύλλο κρουασάν με μπεσαμέλ, ζαμπόν, αυγό και παρμεζάνα. Πρόσφατα ήρθε να προστεθεί και το κρουασάν-καλτσούνι, με μυζήθρα, αποξηραμένο σύκο και μέλι.
Fika, Βούρβαχη 6, Ακρόπολη, Τ/ 210-92.26.010
Το πολίτικο νερομπούρεκο στο Baklavas
Η πηγή του λεπτεπίλεπτου, βουτυράτου μπακλαβά στο Σύνταγμα έχει και ένα «κρυφό» χαρτί. Όποιος κοιτάξει πιο προσεκτικά θα δει ότι στις βιτρίνες έχουν καθημερινά και πολίτικο νερομπούρεκο, μια ιδιαίτερη τυρόπιτα με χειροποίητα φύλλα που βράζονται σαν λαζάνια πριν ψηθούν μαζί με κομμάτια φέτας.
Baklavas, Νίκης 10, Σύνταγμα, Τ/210-32.13.959
Η fougasse από το Τρομερό Παιδί
Με τις σφολιάτες του Τρομερού Παιδιού κλαίω. Η τυρόπιτα-μισοφέγγαρο, με ζύμη δουλεμένη με αγελαδινό βούτυρο και γέμιση από φέτα και ανθότυρο είναι must. Το ίδιο και η παριζιάνικη μπαγκέτα με βούτυρο-ζαμπόν. Αλλά και η εντυπωσιακή fougasse δεν χάνεται. Το περίτεχνο ψωμί σε σχήμα φύλλου ψήνεται μαζί με πράσινες ελιές και ελιές Καλαμών και είναι πεντανόστιμο. Είναι επίσης μεγάλο, οπότε θα σας μείνει και για τσιμπολόγημα το μεσημέρι.
Τρομερό Παιδί, Παπαδιαμαντοπούλου 30, Ιλίσια, Τ/210-77.77.537
Η σπανακόπιτα από το Black Salami
Ναι, ξέρω. Τα σάντουιτς. Προς τα εκεί στρέφομαι και εγώ τις περισσότερες φορές που περνάω από το Black Salami. Στον καλό φούρνο των Εξαρχείων όμως φτιάχνουν και μια πολύ ιδιαίτερη σπανακόπιτα-σάντουιτς που είναι ό,τι πρέπει για πρωινό, ειδικά αν θες να ξεκινήσεις τη μέρα με κάτι πιο θρεπτικό. Μέσα σε ένα λεπτό, μαλακό ψωμί αργής ωρίμανσης βάζουν ένα καταπράσινο και μυρωδάτο μιξ από σπανάκι, σέσκουλα, ραδίκια, πράσα, καυκαλήθρες και μυρώνια μαζί με καλά υπολογισμένη δόση από φέτα, γαλομυζήθρα και μανούρι.
The Black Salami, Ζωοδόχου Πηγής 71 & Μεθώνης, Εξάρχεια, T/ 211-41.87.956
Πηγή:gastronomos.gr