Ποιο υλικό χρησιμοποιεί ο καταξιωμένος σεφ για να χαρίσει στις ψητές πατάτες την πολυπόθητη έξτρα τραγανότητα, που σε κάνει να μην μπορείς να αντισταθείς.

Αυτό το «κρατς» στην ψητή πατάτα δεν παίζεται… Είναι άκρως εθιστικό και τρομερά απολαυστικό. Δύσκολα μπορείς να αντισταθείς σε απόλυτα τραγανές πατάτες φούρνου, αλλά πώς τις πετυχαίνεις;

Ο Γιάννης Λουκάκος ανάρτησε στο κανάλι του στο YouTube σχετικό βίντεο όπου αποκαλύπτει το μυστικό υλικό που χρησιμοποιεί για να δώσει έξτρα τραγανάδα στις ψητές πατάτες και να τις μετατρέψει στο απόλυτα κριτσανιστό σνακ. Το υλικό αυτό δεν είναι άλλο από τη μαγειρική σόδα.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο σεφ στο βίντεο -που μπορείτε να παρακολουθήσετε στο τέλος του άρθρου- βάζουμε τις πατάτες σε άφθονο νερό να βράζουνε με αλάτι. Εκεί προσθέτουμε ελάχιστη μαγειρική σόδα. «Οι πατάτες για να τραγανίσουν ωραία πρέπει να αγριέψει το εξωτερικό τους κομμάτι. Δηλαδή να κάνουν ανομοιομορφίες στην εξωτερική τους επιφάνεια, ώστε να εισχωρήσει το λάδι και να δημιουργήσει την τραγανότητα που όλοι αναζητούμε. Η λεία εξωτερική επιφάνεια δεν βοηθάει για να βγει η πατάτα τραγανή», εξηγεί ο Γιάννης Λουκάκος περιγράφοντας το ρόλο της σόδας στη διαδικασία αυτή.

«Οπότε καθώς βράζουμε τις πατάτες, ρίχνουμε λίγη σόδα που θα βοηθήσει να δημιουργηθούν τα σπασίματα στην εξωτερική επιφάνεια», αναφέρει ακόμη ο σεφ και ιδιοκτήτης του εστιατορίου Ψωμί και Αλάτι. Αυτά τα σπασίματα στη συνέχεια -αφού βάλουμε τις πατάτες στο φούρνο με το αρωματικό λάδι που προτείνει- θα έρθουν να δώσουν ένα έξτρα τραγανό αποτέλεσμα.

Το αρωματικό ελαιόλαδο του Γιάννη Λουκάκου περιέχει κλασικά μυρωδικά, αγαπητά στους περισσότερους: σκόρδο, φρέσκο δενδρολίβανο, φρέσκο θυμάρι. Με αυτά αρωματίζει το λάδι που θα χρησιμοποιήσει στη συνέχεια σουρωμένο για να ψήσει τις λαχταριστές πατατούλες. Τα σοταρισμένα μυρωδικά θα τα φυλάξει να τα προσθέσει στο τέλος ως καρύκευμα.

Σε ό,τι αφορά το ψήσιμο, ο Γιάννης Λουκάκος σουρώνει τις πατάτες, αφού πάρουν την καλή τους βράση, και τις ρίχνει στο μπολ με το αρωματικό λάδι και πιπέρι. Στη συνέχεια τις απλώνει σε αντικολλητικό ταψάκι ή σε ταψί με λαδόκολλα προσέχοντας να μην καλύπτει η μία την άλλη και τις ψήνει συνολικά για 40′ με 45′ αφού τις γυρίσει ενδιαμέσως απ’ την άλλη.

Όσοι και όσες ενδιαφέρονται, μπορούν να δουν την απλή διαδικασία στο βίντεο του σεφ που ακολουθεί.

Πηγή:icookgreek.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author