Μειώνεται η διαφορά μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ στον απόηχο του σκανδάλου των υποκλοπών. Η ακρίβεια θα επηρεάσει, όπως δείχνει η δημοσκόπηση της MRB, την ψήφο του 63,6% των ερωτηθέντων, ενώ το 51,4% δηλώνει ότι δεν θέλουν τεχνοκράτη πρωθυπουργό.
Το σκάνδαλο των υποκλοπών φαίνεται πως μείωσε τη διαφορά ανάμεσα στη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό τουλάχιστον δείχνει η τελευταία δημοσκόπηση της MRB, που έγινε για τον λογαριασμό του newsbomb.gr.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η οποία πραγματοποιήθηκε το διάστημα 31 Αυγούστου – 5 Σεπτεμβρίου, άρα μετά και τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ζήτημα των υποκλοπών που έχει απασχολήσει και όλα τα μεγάλα διεθνή ΜΜΕ, η «ψαλίδα» μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνεται πλέον στο 6,4%.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση που έγινε σε δείγμα χιλίων ανθρώπων, το ποσοστό της ΝΔ κινείται πλέον στο 28,6%, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ ανέβηκε στο 22,2%. Μικρή άνοδο εμφανίζει και το ΠΑΣΟΚ που πηγαίνει στο 12,1%. Το ΚΚΕ βρίσκεται στο 5,1%, η Ελληνική Λύση στο 4,5% και το ΜεΡΑ25 στο 4,1%. Το κόμμα «Έλληνες – εθνικό κόμμα» του Ηλία Κασιδιάρη είναι στο 2,3%. Το 5,8% είπε ότι προτίθεται να ψηφίσει «άλλο κόμμα», το 6,1% δήλωσε ότι θα ψηφίσει είτε άκυρο, είτε αποχή, ενώ το 10,8% δηλώνει αναποφάσιστο.
Τα συμπεράσματα της έρευνας
- Και σε αυτή την έρευνα έχουμε μείωση της διαφοράς 1,0% από 7,4% στο 6,4%, με ισόποση αύξηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μείωση της ΝΔ.
- Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (69,3%) παρουσιάζει μεγαλύτερη συσπείρωση από την ΝΔ (68,3%).
- Συγχρόνως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει περισσότερους από τη ΝΔ στην αδιευκρίνηστη ψήφο (9,3% έναντι 7,0%).
- Περισσότεροι θα τους ενοχλούσε να κερδίσει η ΝΔ (36,9%) από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (36,1%), που σηματοδοτεί σταθερό βήμα αντικυβερνητικό.
- Επίσης στις διάφορες προοπτικές συμμαχικών κυβερνήσεων, με κορμό την ΝΔ, η με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, η διαφορά μειώνεται στο 1,6%, ανάμεσα στην ΝΔ και στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
- Πτώση παρουσιάζει ο Μητσοτάκης και στη δημοτικότητα, 1,9%, και στην ακαταλληλότητα του για πρωθυπουργός 1,2%.
- Αντίθετα και στους δύο δείκτες παρουσιάζει άνοδο ο Τσίπρας, 0,7% στη δημοτικότητα και 1,5% στην ακαταλληλότητα για την πρωθυπουργία.
- Θετικά κρίνουν την κυβέρνηση το 34,1%, παρουσιάζοντας πτώση από την προηγούμενη έρευνα της MRB, 1,4%. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι 3 στους 10 ψηφοφόρους της ΝΔ το 2019, κρίνουν αρνητικά το έργο της.
- Ανησυχία για την ακρίβεια έχει 65,8%, όταν στην προηγούμενη μέτρηση ανησυχούσε το 59,6%.
- Το 63,3% δεν τα καταφέρνει με την ακρίβεια.
- Το 63,6% λέει ότι η τελική του επιλογή στις εκλογές θα επηρεαστεί από την ακρίβεια και την οικονομική του κατάσταση. Αυτό το εύρημα είναι και η αχίλλειος πτέρνα της κυβέρνησης.
- Το θέμα με τις υποκλοπές το θεωρεί σοβαρό θέμα το 65,5%, ενώ συγχρόνως πιστεύει ότι η παρακολούθηση γινόταν για τα εσωκομματική του ΚΙΝΑΛ.
- Τέλος τα αρνητικά συναισθήματα των πολιτών φτάνουν στο 71,9%.
- Το κλίμα είναι πολύ βαρύ για την κυβέρνηση, όπως δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας, και ακόμη δεν έχουμε μπει σε κανονική προεκλογική περίοδο.
- Κλίμα βαρύ που δεν ανατρέπεται με τακτικισμούς, όπως είναι η συζήτηση και η σκέψη για αλλαγή του δικού της εκλογικού νόμου.
Πέφτει η ΝΔ, σταθερός ο ΣΥΡΙΖΑ, άνοδος για ΠΑΣΟΚ
Κοιτώντας τη διαχρονική εξέλιξη της πρόθεσης ψήφου από το Νοέμβριο του 2021 μέχρι και σήμερα φαίνεται ότι η ψαλίδα κλείνει από τις 9,8 μονάδες στις 6,4.
Αντίστοιχα η ΝΔ πέφτει από το 32,3% στο 28,6%. Ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζει μια σταθερή πορεία αφού κινείται για όλο αυτό το διάστημα από το 22,5% στο 22,2%, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει ανοδική τάση από το 9,3% στο 12,1%. Με τις σχετικές αναγωγές τα ποσοστά διαμορφώνονται ακολούθως:
- Για τη ΝΔ από 31,6% μέχρι 37,4%
- Για τον ΣΥΡΙΖΑ από 24% μέχρι 29,4%
- Για το ΠΑΣΟΚ από 12,4% έως 16,8%
Μετακινήσεις ψηφοφόρων
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να παρουσιάζουν αξιοσημείωτες διαρροές κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ. Το κυβερνών κόμμα χάνει ένα ποσοστό 4,8% προς την Κουμουνδούρου και 7,9% προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ενώ αντίστοιχα ο ΣΥΡΙΖΑ χάνει 5,6 προς τη ΝΔ και 10 προς το ΠΑΣΟΚ.
Ανεβαίνει ο Ανδρουλάκης σε δημοτικότητα
Στην κατηγορία που αφορά στη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών δεν φαίνεται να έχουμε τρομακτικές μεταβολές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο 35,2%, ο Αλέξης Τσίπρας στο 33,5% και μια ανάσα πίσω ο Νίκος Ανδρουλάκης στο 33,2%. Από τις προηγούμενες δύο μετρήσεις της MRB αυτός που φαίνεται να έχει σκαρφαλώσει σε επίπεδο δημοτικότητας είναι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ που από το 30,1% της πρώτης μέτρησης όταν ανέλαβε τα ηνία του κόμματος βρίσκεται στο 33,2%.
Καταλληλότητα για πρωθυπουργός
Στο ερώτημα ποιος από τους δύο (Μητσοτάκης ή Τσίπρας) είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός, ο πρόεδρος της ΝΔ προηγείται με 9,4 μονάδες έναντι του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει 37,9% έναντι 28,5% του Αλέξη Τσίπρα. Αξίζει όμως να σημειώσουμε ότι υπάρχει και ένα ποσοστό 26,4% που λέει «κανείς από τους δυο». Να σημειώσουμε ότι στην προηγούμενη μέτρηση της ίδιας εταιρείας, το προβάδισμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν μεγαλύτερο και έφτανε 12,1% μπροστά από τον Αλέξη Τσίπρα…
Παράσταση νίκης
Συντριπτική είναι η υπεροχή της ΝΔ στην παράσταση νίκης (στο ερώτημα: ποιο κόμμα πιστεύετε ότι θα κερδίσει τις εκλογές;). 46,5% των ερωτηθέντων θεωρούν ότι θα κερδίσει η ΝΔ και 21,9% απαντούν ο ΣΥΡΙΖΑ.
Διχασμένη η κοινή γνώμη με τις κυβερνήσεις συνεργασίας
Σε ότι αφορά τις κυβερνήσεις συνεργασίας, προκύπτει ότι το 25,8% κλείνει προς μια συγκυβέρνηση με κορμό τη ΝΔ και συμμετοχή μικρότερων κομμάτων. Συγκεκριμένα το 17,7% θέλει κυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ και το 8,1% κυβέρνηση ΝΔ με κάποιο άλλο μικρό κόμμα (εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ).
Στην άλλη πλευρά υπάρχει ένα εξίσου υψηλό ποσοστό 24,2% που θέλει συγκυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα το 17,1% επιθυμεί συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με ΠΑΣΟΚ και ένα ποσοστό 7,1% θα ήθελε συγκυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με μικρότερα κόμματα εκτός της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.
«Όχι» σε τεχνοκράτη πρωθυπουργό
Αυτό που σίγουρα δεν επιθυμούν οι πολίτες είναι κυβέρνηση με κάποιον τεχνοκράτη πρωθυπουργό. Το 51,4% δεν θέλει ένα σενάριο προς αυτή την κατεύθυνση (25,9% σίγουρα διαφωνώ και 25,5% μάλλον διαφωνώ). Μόνο το 33,5% επιθυμεί τεχνοκράτη πρωθυπουργό (21,4% μάλλον συμφωνώ και 12,1% σίγουρα συμφωνώ).
Η ιεράρχηση των προβλημάτων
Από την δημοσκόπηση της MRB γίνεται απολύτως ξεκάθαρο ότι ο δρόμος προς της κάλπες είναι στρωμένος με την… ακρίβεια. Στο ερώτημα «Ποια θέματα επικαιρότητας σας απασχολούν περισσότερο;» η ακρίβεια και η αύξηση των τιμών είναι μακράν το πρώτο θέμα. Το ερώτημα ετέθη ως εξής: «Θα σας διαβάσω κάποια θέματα και θα ήθελα να μου πείτε ποια είναι τα δύο βασικότερα που σας απασχολούν εσάς προσωπικά;». Από την πρώτη και την δεύτερη αναφορά (προσθετικά) προκύπτει η ακρίβεια σε ποσοστό 86,1%. Πρακτικά το 65,8% το αξιολογεί και το ιεραρχεί ως πρώτο πρόβλημα στη χώρα. 24,8% ανησυχούν για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία και τις επιπτώσεις που θα έχει στην χώρα μας. 23,7% φοβούνται την ανεργία, 17,4% την πορεία των ελληνοτουρκικών και το 12,8% τους απασχολεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων. Επί της ουσίας το ζήτημα των παρακολουθήσεων στην ιεράρχηση των πολιτών έρχεται όγδοο με ποσοστό 2,5%. Ελάχιστοι λοιπόν θεωρούν ότι είναι ένα θέμα που απασχολεί επί της ουσίας την καθημερινότητά τους.
Ο δρόμος προς τις κάλπες είναι στρωμένος με… ακρίβεια
Σε ποσοστό 63,6% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι η ψήφος τους θα επηρεαστεί από την ακρίβεια. 7,1% θα επηρεαστούν από την ανεργία, 6,1% από τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, 5,8% από τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά και μόνο 5,1% από τις υποθέσεις των παρακολουθήσεων με στόχο τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη και τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη.
Δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα νοικοκυριά
Οι αυξήσεις τιμών έχουν σαφέστατα αρνητική επίδραση στα νοικοκυριά. Είναι ενδεικτικό της κατάστασης ότι συνολικά το 63,3% δηλώνει ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί καθόλου στις υποχρεώσεις του ή δυσκολεύεται πάρα πολύ. Το 31,6% δηλώνει ότι έχει επηρεαστεί από την αύξηση των τιμών αλλά ακόμα τα καταφέρνει, ενώ υπάρχει και ένα ποσοστό της τάξης του 2,8% που δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα με την ακρίβεια.
Όχι σε κυρώσεις στη Ρωσία
Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι ερωτηθέντες της έρευνας δηλώνουν σε συντριπτικό ποσοστό ότι πρέπει να σταματήσουν οι κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας αφού όλα τελικά γυρίζουν μπούμερανγκ στους λαούς της Ευρώπης. Στο ερώτημα: «Η Ευρώπη θα πρέπει να εγκαταλείψει την σκληρή στάση απέναντι στην Ρωσία & και να άρει μέρος των κυρώσεων;», το 67,4% λέει ότι πρέπει να σταματήσουν (συμφωνά και μάλλον συμφωνώ). Μόνο το 21,5% ότι η Ε.Ε. πρέπει να συνεχίσει αυτή την τακτική των οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας.
Λάθος οι χειρισμοί της κυβέρνησης στις υποκλοπές
Αν και δεν θα επηρεάσει καθοριστικά την ψήφο τους, οι πολίτες θεωρούν ότι πολιτικά το θέμα των υποκλοπών του κινητού του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι αρκετά έως πολύ σοβαρό σε ποσοστό 65,5%. Μόνο το 27,2% θεωρεί το θέμα καθόλου έως λίγο σοβαρό.
Παράλληλα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον ότι οι ερωτηθέντες κρίνουν αρνητικά τους χειρισμούς της κυβέρνησης και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συγκεκριμένο θέμα. Σε ποσοστό 59,8% αξιολογούν μάλλον έως σίγουρα αρνητικά τους χειρισμούς της ΝΔ και του Κ. Μητσοτάκη και μόνο το 22,9% βαθμολογούν μάλλον και σίγουρα θετικά την κυβέρνηση.