Λαβράκι Fish from Greece με ελιές, σταφύλια και πατάτες Τσακιστές, από την Ντίνα Νικολάου, είναι η ιδανική θρεπτική πρόταση συνταγής.

Λαβράκια με ελιές, σταφύλια και πατάτες «τσακιστές»

Βαθμολογία 5.0/5  Μερίδες: 4  Χρόνος προετοιμασίας:   Χρόνος Μαγειρέματος: 

ΥΛΙΚΑ

    • 2 μεγάλα λαβράκια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας Fish from Greece, καθαρισμένα ολόκληρα
    • 200 γρ. ελιές μαύρες
    • 200 γρ. ρόγες κόκκινου σταφυλιού
    • 200 γρ. ρόγες λευκού σταφυλιού
    • 3-4 κλαδάκια θυμάρι
    • 1 δαφνόφυλλο
    • 3 κλαδάκια δεντρολίβανο
    • 300 ml κρασί λευκό
    • 100 ml ελαιόλαδο
    • Αλάτι, πιπέρι

Για τις πατάτες

  • 4-5 πατάτες μέτριες, πλυμμένες καλά με τη φλούδα τους
  • 50 γρ. αγελαδινό βούτυρο, λιωμένο
  • 2 κλωναράκια δεντρολίβανο
  • 2-3 κλωναράκια θυμάρι φρέσκο
  • Αλάτι χοντρό
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  2. Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει ρίχνω τις ελιές και τις ζεματίζω για 3-4 λεπτά.
  3. Τις σουρώνω και τις μεταφέρω σε ένα ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί.
  4. Προσθέτω τα σταφύλια, το δαφνόφυλλο, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω καλά.
  5. Αλατοπιπερώνω καλά τα ψάρια και τα στρώνω επάνω στα σταφύλια.
  6. Ραντίζω με το ελαιόλαδο και το κρασί, σκορπίζω το θυμάρι και το δεντρολίβανο και κλείνω το ταψί με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
  7. Ψήνω στο φούρνο για 20 λεπτά.
  8. Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο και το χαρτί και συνεχίζω το ψήσιμο για 20 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρά τα ψάρια.

Για τις πατάτες:

  1. Βάζω τις πατάτες σε μια κατσαρόλα και γεμίζω με κρύο νερό.
  2. Αλατίζω και βράζω για 20 λεπτά περίπου.
  3. Δοκιμάζω με ένα πηρούνι και θα πρέπει οι πατάτες να έχουνμαλακώσει ελαφρά (αλλά να υπάρχει και κάποια αντίσταση στο πηρούνι).
  4. Σουρώνω τις πατάτες και τις αφήνω λίγο να κρυώσουν μέχρι να μπορώ να τις αγγίξω.
  5. Τοποθετώ τις μισοβρασμένες πατάτες σε ένα ταψάκι στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί και τις πιέζω λίγο με τις παλάμες μου για να «τσακίσουν».
  6. Ραντίζω με το λιωμένο βούτυρο και σκορπίζω τα μυρωδικά.
  7. Πασπαλίζω με χοντρό αλάτι και χοντροτριμμένο πιπέρι και ψήνω στους 200°C στις αντιστάσεις για 20 λεπτά.

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours