Είναι μια από αυτές τις χειμωνιάτικες μέρες που θέλεις να αράξεις σπίτι, να καλέσεις δυο καλούς σου φίλους και να καθίσετε γύρω από ένα τραπέζι να απολαύσετε νόστιμο φαγητό, καλό κρασί και πολλές ώρες από εκείνες τις περί ανέμων και υδάτων κουβέντες που διώχνουν από πάνω σου όλη την ένταση της εβδομάδας.
Αναρωτιόμασταν στο γραφείο ποιο θα μπορούσε να είναι το ιδανικό φαγητό για μια τέτοια περίσταση μέχρι που έπεσε στο τραπέζι η σωστή πρόταση: Να ρωτήσουμε την Ελένη!
Η Ελένη Ψυχούλη είχε για μία υπέροχη ιδέα! Βάλτε, λοιπόν, ένα μικρό ταψάκι στο φούρνο με κεφτεδάκια, πατάτες, μπεσαμέλ και τυρί… Σε ποιον δεν θα αρέσει αυτό το φαγητό; Σε μικρούς και σε μεγάλους, σε σένα και σε μένα, σε όλους θα αρέσει!
Κεφτεδάκια με μπεσαμέλ και πατάτες της Ελένης Ψυχούλη
Ingredients
- 3 μεγάλες πατάτες
- 600 γρ. κιμά μοσχαρίσιο (με λιπάκι)
- 1 μεγάλο κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη ή στο μούλτι
- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1 χοντρή φέτα μπαγιάτικο ψωμί μουλιασμένη σε νερό
- 1 μικρή σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένη
- 1 κ.γ. γλυκιά πάπρικα
- 1 κ.γ. ρίγανη
- αλάτι
- πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
- 4 κ.σ. βούτυρο γάλακτος Lurpak
- 5 κ.σ. αλεύρι
- 2 ποτήρια γάλα ζεστό
- 1 φλιτζάνι κίτρινο τριμμένο τυρί (regato και havarti ανάμεικτα)
- 1 αβγό
- μοσχοκάρυδο στη μύτη του κουταλιού
Για την κρούστα
- φρυγανιά
- τριμμένο τυρί
Για το ταψί
1 κομματάκι βούτυρο γάλακτος Lurpak
Method
- Σε άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες με τη φλούδα, όσο να μαλακώσουν αλλά να μην διαλύονται. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου, τις ξεφλουδίζουμε και τις κόβουμε σε μέτρια χοντρές φέτες.
- Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το σκόρδο, το ψωμί, την πάπρικα, τον μαϊντανό, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι.
- Πλάθουμε 7 χοντρουλά κεφτεδάκια.
- Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό, μικρό ταψάκι, στρώνουμε τον πάτο και το γείσο με φέτες πατάτας. Αλατίζουμε.
- Απλώνουμε τους κεφτέδες στο ταψί και χτίζουμε με κομμάτια πατάτας ανάμεσα στους κεφτέδες.
- Για τη μπεσαμέλ, σε ένα κατσαρολάκι, λιώνουμε το βούτυρο, το ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά με το αλεύρι, ρίχνουμε το γάλα σταδιακά και ανακατεύουμε μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
- Εκτός φωτιάς, προσθέτουμε το τυρί, το αβγό και το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε.
- Προθερμαίνουμε στους 180 βαθμούς το φούρνο.
- Απλώνουμε τη μπεσαμέλ σε όλη την επιφάνεια του ταψιού. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να μαγειρευτούν τα κεφτεδάκια.
- Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο, πασπαλίζουμε με τυρί και τριμμένη φρυγανιά και ξαναφουρνίζουμε για λίγα λεπτά, μέχρι να λιώσει το τυρί και να χρυσίσει η κρούστα.
+ There are no comments
Add yours