Αρχοντική και λιτή, με γεύσεις και αρώματα που μας ξυπνούν μνήμες από το κυριακάτικο τραπέζι της γιαγιάς, η αστική αθηναϊκή κουζίνα που ήκμασε και έδρεψε δάφνες τη δεκαετία του ’50 και του ’60 είναι τάση.
Παστίτσιο, ντολμαδάκια αβγολέμονο, η γνωστή αθηναϊκή σαλάτα με σφυρίδα, το μοσχάρι νουά είναι μόνο μερικά από τα πιάτα που πρωταγωνιστούν στο μενού της και σίγουρα ικανοποιούν τους πιο απαιτητικούς ουρανίσκους, ειδικά όταν μαγειρεύονται σωστά.
Γιατί μπορεί ο σύγχρονες τεχνικές και οι γαστρονομικοί πειραματισμοί να έχουν ενδιαφέρον, όμως, οποιος μπορεί να αντισταθεί σε μια all time classic συνταγή που ανέθρεψε γενιές και γενιές; Εμείς, λοιπόν, σας προτείνουμε πέντε μέρη που θα σας ταξιδέψουν στον χρόνο και θα σας υποδεχτούν σαν επισκέπτες κι όχι απλώς ως πελάτες, κάνοντάς σας να νιώσετε σαν στο σπίτι σας.
Πρώτος στη λίστα, ο «Βλάσσης» (Μαιάνδρου 15, Αθήνα, 21 0646 3060) που εδώ και τριάντα χρόνια ειδικεύεται στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα. Σήμερα, πλέον, έχει μεταφερθεί κοντά στο ειδυλλιακό παρκάκι απέναντι από το ξενοδοχείο «Crowne Plaza» στην οδό Μιχαλακοπούλου, όμως, δεν άλλαξε ύφος. Διατηρώντας απαράλλακτα πιάτα που σερβίρει από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του, όταν ακόμα βρισκόταν επί της Αρματωλών και Κλεφτών , ο «Βλάσσης» επιμένει ελληνικά.
Δοκιμάστε την μοσχαρίσια γλώσσα στο ζωμό της με κάπαρη και λαδολέμονο, τα πολύ καλά και ισορροπημένα του λαδερά, ενώ, καθημερινά θα βρείτε και πιάτα ημέρας.
Γνωστό στέκι της αθηναϊκής ιντελιγκέντσιας, καλλιτεχνών αλλά και πολιτικών το «17» (Λυκαβηττού 2 & Ακαδημίας, 21 0364 7049) στο Κολωνάκι συνεχίζει την παράδοση που ξεκίνησε το 1957, ο Φώτης Κρικζώνης. Ο Σοφοκλής Βενιζέλος και η Ελένη Βλάχου, ο Αριστοτέλης Ωνάσης και ο Φρανκ Σινάτρα, με τον οποίο μάλιστα ο τότε ιδιοκτήτης είχε αποκτήσει φιλική σχέση, είναι μόνο μερικοί από τους λαμπερούς θαμώνες του κεντρικού εστιατορίου, που μέχρι σήμερα συνεχίζει την πορεία του, αποσπώντας σημαντικές βραβεύσεις. Μην παραλείψετε να παραγγείλετε τον «δικό» τους μουσακά, του οποίου η μπεσαμέλ έχει και μετσοβόνε τυρί, το κοτόπουλο φρικασέ αλλά και τον σολομό που σερβίρεται με λαχανικά κι αβοκάντο.
Τις Παρασκευές και τα Σάββατα, μάλιστα, θα απολαύσετε το δείπνο σας,ακούγοντας ζωντανή μουσική με χρώμα εποχής.
Νέα άφιξη που επιμένει κλασικά, ο «Ρόδακας» (Κέλσου 10, Μετς, 2109216941) είναι δημιούργημα του Νίκου Κουτούζη -γνωστός από το «Κεντρικόν»- και της συζύγου του Μαριάνθης Ρασιδάκη, οι οποίοι μετέτρεψαν ένα παλιό αρχοντικό της περιοχής σε ένα καλόγουστο εστιατόριο τριών δωματίων με έντονο το ρετρό στοιχείο στη διακόσμηση -προσέξτε την τηλεόραση με το σεμεδάκι που έχει μεταμορφωθεί σε μικρό μπαρ πάνω από το ταμείο.
Ο σεφ Γιάννης Στανίτσας έχει επιμεληθεί το μενού, που περιλαμβάνει αστικές συνταγές, όπως το περίφημο κοτόπουλο μιλανέζα, την ασυναγώνιστη σπανακοτυρόπιτα που σέρβιρε το «Κεντρικό», αλλά και το φιλέτο με σάλτσα μπεαρνέζ.
Πλάι σε αυτά, όμως, θα βρείτε και κάποιες πιο μοντέρνες προτάσεις του σεφ, που ενώνουν το παρελθόν με το παρόν, όπως μια καραμελωμένη πανσέτα μαύρου χοίρου με πουρέ σελινόριζας.
Η μοντέρνα «Cookοοvaya» (Χατζηγιάννη Μέξη 2Α, Ιλίσια, 210 7235 005) τεσσάρων κορυφαίων σεφ, -Περικλή Κοσκινά (ex chef στο «Αλάτσι»), Σπύρου και Βαγγέλη Λιακού («Base Grill «και «Τραβόλτα») και του Μάνου Ζουρνατζή (ex chef του «Cucina Pover» ) -από τη διακόσμηση μέχρι τον κατάλογό της έχει αναφορές στο αστικό παρελθόν της Αθήνας.
Με εξαιρετικές πρώτες ύλες -τα κρέατα, για παράδειγμα, τα προμηθεύονται, από τον Αρτέμη Περιστεράκη από τη Νάξο, τα χόρτα από τον «τροφοσυλλέκτη» Σωτήρη Λυμπερόπουλο- η wise cuisine (σοφή κουζίνα), που είναι και ο ορισμός του ελληνικού φαγητού, εδώ αποθεώνεται.
Ο κατάλογος χωρίζεται στις εξής κατηγορίες: σαλάτες, κρύα πιάτα και ωμά, ξυλόφουρνος, κάρβουνα, τηγάνι-κατσαρόλα και γλυκά και εξελίσσεται πάντα ανάλογα με την εποχή. Δοκιμάστε τα κοκκινιστά βοδινά μάγουλα με πουρέ μελιτζάνας και κρέμα από γραβιέρα Κρήτης, την τυρόπιτα με γραβιέρα, φέτα και τυρομαλάκα και αφήστε χώρο στο τέλος για μια συγκλονιστική μπουγάτσα με τραγανό φύλλο, κρέμα βανίλια και παγωτό κανέλα.
Όταν μιλάμε για αστική κουζίνα δεν μπορούμε να μην αναφερθούμε στον ναό» της, ήτοι στον «Μαγεμένο Αυλό», (Αμύντα 4, Παγκράτι, 21 0722 3195) που έχει συνδέσει την ιστορία του με τον Μάνο Χατζιδάκι, αφού εκεί ο μεγάλος Έλληνας δημιουργός σύχναζε και έγραψε πολλά από τα τραγούδια του.
Μάλιστα στη δική του γωνιά θα δείτε κι ένα από τα πιάνα του. Ο «Αυλός» σύστησε για πρώτη φορά στους Αθηναίους το ευρωπαϊκό φοντί και στη συνέχεια, την δημοφιλέστατη ιταλική πίτσα, συνδυάζοντας την παράδοση με τη διεθνή γαστρονομία. Ψυχή του μαγαζιού. ο Δημήτρης Θεοφίλου, που βρίσκεται σχεδόν πάντα εκεί, πρόθυμος να αφηγηθεί μια ιστορία από τα παλιά, και να σας προτείνει το πιάτο που ταιριάζει στα γούστα σας.
Εμείς, πάντως, αγαπάμε ιδιαιτέρως την διάσημη πικάτα, το μοσχάρι με τα κυδώνια, αλλά και το χοιρινό με τις σελινόριζες.
Πηγή:bovary.gr
+ There are no comments
Add yours