Αυτό είναι το πιο νόστιμο και αφράτο κέικ σοκολάτας που θα φτιάξεις σήμερα και κάθε φορά που νιώθεις ότι θέλεις να μπεις στην κουζίνα για να φτιάξεις κάτι γλυκό!

Τι θα χρειαστείς;

Για το κέικ:

  • 30 γρ. αποξηραμένα δαμάσκηνα
  • 1/4 φλιτζάνι Grand Marnier
  • 1 1/4 φλιτζάνια νερό
  • 1 στικ κανέλας
  • 1 φλιτζάνι + 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • 200 γρ. σκούρα σοκολάτα, κομμένη σε κομμάτια
  • 1 1/4 φλιτζάνια ζάχαρη
  • 2 μεγάλα αυγά
  • 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια
  • 1 1/2 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 1/4 κουταλάκι του γλυκού baking powder
  • 1/3 φλιτζάνι κακάο

Για τη γκανάζ σοκολάτας:

  • 120 γρ. μαύρη σοκολάτα σε κομμάτια
  • 1/2 φλιτζάνι βουτυρόγαλα
  • 2 κουταλιές της σούπας βούτυρο
  • αλάτι

Πώς θα φτιάξεις;

Συνταγή:

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου. Τοποθετούμε στο ταψάκι που θα χρησιμοποιήσουμε λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Σε μια μικρή κατσαρόλα, προσθέτουμε τα δαμάσκηνα, το Grand Marnier, το νερό και το στικ κανέλας.
  3. Σιγοβράζουμε τα υλικά μέχρι τα δαμάσκηνα να μαλακώσουν για περίπου 10 – 15 λεπτά. Μόλις τα δαμάσκηνα είναι έτοιμα, τα βγάζουμε απ’ το νερό και τα αφήνουμε να κρυώσουν. Στη συνέχεια, τα κόβουμε σε μικρά κομμάτια και τα αφήνουμε στο πλάι.
  4. Σε ένα μεγάλο μπολ προσθέτουμε το νερό που βράσαμε τα δαμάσκηνα, το βούτυρο και τη μαύρη σοκολάτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να λιώσει το βούτυρο και η σοκολάτα.
  5. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε όλα τα υλικά μεταξύ τους μέχρι να συνδυαστούν.
  6. Προσθέτουμε τα αυγά και τη βανίλια και ανακατεύουμε ξανά όλα τα υλικά.
  7. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το baking powder και το κακάο. Στη συνέχεια προσθέτουμε τα ξηρά συστατικά στο μείγμα με τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μέχρι να συνδυαστούν.
  8. Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα δαμάσκηνα στο μείγμα μας και ανακατεύουμε όλα τα συστατικά μεταξύ τους.
  9. Ρίχνουμε το μείγμα στο προετοιμασμένο ταψί και ψήνουμε το κέικ στον φούρνο για 55-60 λεπτά.
  10. Αφαιρούμε το κέικ απ’ τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  11. Για τη γκανάζ σοκολάτας, λιώνουμε τη σοκολάτα, το βουτυρόγαλα και το βούτυρο σε μπεν μαρί. Αφήνουμε τη γκανάζ στη συνέχεια να κρυώσει και την απλώνουμε πάνω απ’ το κέικ με μια σπάτουλα.
  12. Ρίχνουμε πάνω απ’ το κέικ λίγες νιφάδες αλατιού και είναι έτοιμο για σερβίρισμα!

Πηγή:ipop.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours