Φινλανδία: Δωρεάν κέικ και εισιτήρια σε όσους χρησιμοποιούν λιγότερο το αυτοκίνητο

​Μια φινλανδική πόλη βοηθά τους περιβαλλοντικά συνειδητοποιημένους πολίτες, ανταμείβοντάς τους με δωρεάν εισιτήρια δημόσιας συγκοινωνίας, δωρεάν πρόσβαση σε πισίνες και κυρίως δωρεάν κέικ.

Η πόλη Λάχτι που βρίσκεται βόρεια του Ελσίνκι, έχει αναπτύξει μια εφαρμογή που παρακολουθεί τις εκπομπές άνθρακα των κατοίκων της περιοχής, ανάλογα με το αν χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους αυτοκίνητο, μέσα μαζικής μεταφοράς, ποδήλατο ή προτιμάνε να κυκλοφορούν πεζοί.

Οι κάτοικοι που παρέχουν εθελοντικά τέτοιες προσωπικές πληροφορίες μέσω της εφαρμογής CitiCAP λαμβάνουν ένα όριο άνθρακα που μπορούν να εκπέμψουν για μια εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες του Good News Network.

Αν δεν εξαντλήσουν το όριο του αποτυπώματος άνθρακα που δικαιούνται, παίρνουν “εικονικά ευρώ” για να τα ξοδέψουν σε πράγματα όπως εισιτήρια λεωφορείων, φώτα ποδηλάτου, πρόσβαση σε δημόσιες πισίνες ή καφέ και φέτες κέικ σε κάποιο τοπικό καφέ.

Σε μια πόλη 120.000 κατοίκων, μέχρι στιγμής 2.000 κάτοικοι έχουν κατεβάσει την εφαρμογή.

Ο διευθυντής έρευνας του έργου, Ville Uusitalo, δήλωσε στο Euronews: “Οι συμμετέχοντες μπορούν να κερδίσουν έως και δύο ευρώ (την εβδομάδα) εάν οι εκπομπές άνθρακά τους είναι πραγματικά χαμηλές, αλλά αυτό το φθινόπωρο, σκοπεύουμε να αυξήσουμε το μπόνους στο δεκαπλάσιο.”

Προς το παρόν, περίπου το 44% των μεταφορών στο Λάχτι θεωρείται βιώσιμο. Η πόλη, η οποία το 2021 θα είναι η Πράσινη Πρωτεύουσα της ΕΕ, σχεδιάζει να μειώσει ακόμη περισσότερο το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα κατά την επόμενη δεκαετία, έτσι ώστε έως το 2025 η πόλη να είναι ουδέτερη ως προς την χρήση άνθρακα. Μέχρι το 2030, ο στόχος είναι να πραγματοποιούνται τουλάχιστον οι μισές μεταφορές με βιώσιμα μέσα και όχι με αυτοκίνητο.

Πηγή:news247.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours