Ένα ιστορικό έργο, ένα έργο που μάς συγκίνησε και μας αφύπνισε θα έχουμε τη χαρά, τη συγκίνηση και τη μοναδική ευκαιρία να το απολαύσουμε και πάλι.
Αυτή τη φορά στη ραδιοφωνική θεατρική σκηνή του «Αθήνα 9.84». Με το έργο αυτό ολοκληρώνεται ο κύκλος των 10 ελληνικών έργων που μεταδόθηκαν στο πλαίσιο της θεατρικής εκπομπής «Πλατεία Θεάτρου» του «9.84».

Το «Καληνύχτα Μαργαρίτα» γράφτηκε το 1967 από τον Γεράσιμο Σταύρου. Πρόκειται για τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Μαργαρίτα Περδικάρη» του Δημήτρη Χατζή από τη συλλογή διηγημάτων του «Το τέλος της μικρής μας πόλης».
Την ίδια χρονιά, στις 3 Μαρτίου, παρουσιάστηκε στο «Θέατρο Βεάκη», από το Ελληνικό Λαϊκό Θέατρο, του Μάνου Κατράκη, για πρώτη φορά.
Πενήντα ημέρες αργότερα, στις 21 Απριλίου, η δικτατορία των συνταγματαρχών το απαγόρευσε και το έργο κατέβηκε.

Λίγα χρόνια μετά, το 1971, παρουσιάστηκε ξανά στο «Θέατρο Άλφα», από τον Στέφανο Ληναίο και την Έλλη Φωτίου. Και η ιστορία όπως πάντα επαναλαμβάνεται με έναν δικό της τρόπο. Το έργο απαγορεύεται δια ροπάλου από τη δικτατορία σε κάθε απόπειρα που γίνεται για την παρουσίασή του στο κοινό της Αθήνας αλλά και της περιφέρειας.
Από τον Ιανουάριο του 1977 το έργο ξεκίνησε την πορεία του – χωρίς άλλες απαγορεύσεις – και πάλι στο «Θέατρο Άλφα» αλλά και σε πολλές διαδρομές του στην Ελλάδα τα καλοκαίρια που ακολούθησαν εκείνη την πρώτη «ελεύθερη» παρουσίασή του.
Η «Μαργαρίτα» είναι ένα έργο πολιτικό και ιστορικό μαζί και έχει μείνει στη μνήμη όλων ως τέτοιο. Είναι ένα έργο με αξίες που ζουν σήμερα, και είναι ακόμη πιο επίκαιρες. Στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης, ένα τέτοιο έργο που φαίνεται ίσως παλαιάς κοπής, δεν έπαψε να υπάρχει και να θυμίζει πανανθρώπινες μεγαλειώδεις ιδέες που το μόνο που μπορούν να επιτύχουν είναι η πρόοδος σε μία κοινωνία που ναι μεν αναπτύσσεται τεχνολογικά αλλά οπισθοδρομεί συχνά σε ό, τι αφορά το δίκαιο των λαών.
Όπως γράφει ο Δημήτρης Χαζής, σε ένα ιδιόχειρο σημείωμά του, «απ’ όλους τους ήρωές του, θα επέλεγε τη Μαργαρίτα του. Τον άνθρωπο που πολεμάει ως το θάνατο να ξεπεράσει τη μοναξιά, την απελπισία και τη λύπη μες’ απ’ την αγάπη του για τους άλλους».

Στη δεύτερη σειρά: Ο Στέφανος Ληναίος, η Έλλη Φωτίου και ο σκηνοθέτης Κώστας Γάκης. Στην τρίτη σειρά: Σαράντος Γεωγλερής, Τάσος Ιορδανίδης, Τζούλι Τσόλκα. Μαρία Παπαφωτίου. Στην τέταρτη σειρά: Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Χρήστος Κελαντώνης, Δημήτρης Κατσώνης και τέλος στην πρώτη σειρά: Αντωνίνα Παπαθανάσογλου και Αγνή Χιώτη.

***
Το podcast της παράστασης θα παραμείνει για μια εβδομάδα στο site του σταθμού διαθέσιμο για ακρόαση. Μετά το τέλος της εβδομάδας θα ενοικιάζεται με μια συμβολική τιμή και τα ποσοστά των εκτελεστικών δικαιωμάτων θα αποδίδονται σε όλους τους συντελεστές μέσω συμφωνίας του Αθήνα 9.84 με τις εταιρίες πνευματικών δικαιωμάτων.
Τα έργα ηχογραφούνται μέσα στο σταθμό, σε ειδικά διαμορφωμένο στούντιο από τον ηχολήπτη του «Αθήνα 9.84», Πάνο Αργύρη.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

«Καληνύχτα Μαργαρίτα»

Κείμενο: Γεράσιμος Σταύρου
Το έργο είναι βασισμένο στο διήγημα του Δημήτρη Χατζή «Μαργαρίτα Περδικάρη».
Τη Δευτέρα 21 Ιουνίου / Στις 9 μ.μ. / Από την ιστοσελίδα του «Αθήνα 9.84»

Ερμηνεύουν οι πρώτοι διδάξαντες:

Έλλη Φωτίου, Στέφανος Ληναίος, Χρήστος Κελαντώνης.

Συμμετέχουν: Τάσος Ιορδανίδης, Μαρία Παπαφωτίου, Αγνή Χιώτη, Αντωνίνα Παπαθανάσογλου, Νατάσα-Φαίη Κοσμίδου, Σαράντος Γεωγλερής, Δημήτρης Κατσώνης, Τζούλι Τσόλκα.

Σκηνοθεσία: Κώστας Γάκης

Μουσική: Σπήλιος Μέντης. Τραγούδι: Πόπη Αστεριάδη
Βοηθός σκηνοθέτη: Νατάσα Φαίη Κοσμίδου
Συντονισμός Project: Μαργαρίτα Μυτιληναίου
Ηχολήπτης: Πάνος Αργύρης
Γραφιστική Επιμέλεια: The Button Design
Επικοινωνία: Γραφείο Τύπου 9.84

***

Το έργο «Καληνύχτα Μαργαρίτα» – όπως και όλα τα θεατρικά έργα – την ώρα της ραδιοφωνικής του μετάδοσης, θα συνοδεύεται από βίντεο οπτικής ερμηνείας στη νοηματική γλώσσα και πρόσθετους εξειδικευμένους υπότιτλους για κωφούς και βαρήκοους στο site του σταθμού

www.athina984.gr

 

Πηγή:catisart.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours