«Τι είναι η πατρίδα μας; Μην είν’ οι κάμποι; Μην είναι τ’ άσπαρτα ψηλά βουνά; …»
Ι. Πολέμης.

Μην είν’ η μυρωδιά της; Η γεύση της; Τι χρώμα έχει; Μην είν’ οι τηλεδιασκέψεις; Έχεις σημάδια στο σώμα σου απ΄ την πατρίδα; Ρωτήθηκαν οι ηθοποιοί για αυτήν την παράσταση; Πότε θα βρεθούμε; Θα πεθάνουμε; Τέρμα αυτή η μεταμοντέρνα αίσθηση της νοσταλγίας!

Σε συνέχεια της διαδικτυακής παρουσίασης της παράστασης ως work in progress, στις 26 Ιανουαρίου 2021, η Ομάδα7 συναντά σε φυσικό χώρο το κοινό με την ολοκληρωμένη παραστασιακή εκδοχή της πολύμηνης έρευνάς της. Η multimedia παράσταση «Μην είν’ οι κάμποι;» θα εγκαινιάσει ταυτόχρονα τον πολυχώρο πολιτισμού της ομάδας, «Ψιλικατζίδικο», στη Νίκαια.

Η Ομάδα7 στην πιο πρόσφατη δουλειά της καταπιάνεται με τις προσωπικές και συλλογικές έννοιες της πατρίδας αλλά και του ατομικού τόπου αναφοράς των συντελεστών.  Ως αρχικός τόπος αναφοράς της έρευνας της ομάδας χρησιμοποιείται η περίπτωση της Νίκαιας:  μιας περιοχής με πρόσφυγες του χτες και του σήμερα. Ενός προαστίου, στην άκρη του χάρτη της πόλης, ανάμεσα στον Πειραιά και στην Αθήνα. Ενός μη τόπου, όπου κάτοικοι διαφορετικής προέλευσης, ακόμα και σήμερα, βγάζουν τις καρέκλες τους στα πεζοδρόμια για να κάτσουν και να συζητήσουν τα νέα της μέρας.

Σε αυτό το πολυσυλλεκτικό περιβάλλον της Νίκαιας, η Ομάδα7 ανακαίνισε και μετέτρεψε σε χώρο πολιτισμού και έρευνας ένα παλιό ψιλικατζίδικο της δεκαετίας του ’70, που βρίσκεται  στα σύνορα της Νίκαιας με τον Κορυδαλλό. Με επίκεντρο την ευρύτερη περιοχή γύρω από το «Ψιλικατζίδικο», η Ομάδα7 ανακαλύπτει και ανατροφοδοτεί τις ιστορίες, τις διαδρομές, τις προσεγγίσεις, τις αναφορές, τις μνήμες της ευρύτερης περιοχής κάνοντας αναγωγές στις ιστορίες, τις μνήμες και τις διαδρομές των τόπων αναφοράς όλων των συντελεστών και εξετάζοντας τα στοιχεία που καθιστούν τις μνήμες και τις αφηγήσεις για την πατρίδα αρχετυπικές, οικουμενικές, διαχρονικές ή διαφοροποιημένες. Η παράσταση «Μην είν’ οι κάμποι;» είναι το αποτέλεσμα αυτής της έρευνας, συνδυασμένης με  φωτογραφικό αρχειακό υλικό  και in situ δράσεις, μέσα από δραματουργική επεξεργασία βασισμένη σε στοιχεία του θεάτρου ντοκουμέντου και του θεάτρου της επινόησης.

Για το Ψιλικατζίδικο

Πρόκειται για ένα ψιλικατζίδικο που άνοιξε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 στην προσφυγική γειτονιά στα σύνορα της Νίκαιας με τον Κορυδαλλό. Eπιβίωσε από την επέλαση των μεγάλων σούπερ μάρκετ, μένοντας ανοικτό από τις επτά το πρωί μέχρι τα μεσάνυχτα. Κλειστό πλέον σχεδόν μία δεκαετία, θύμα της κρίσης. Ένας τόπος πολύ κοντά στην Ακρόπολη, το λιμάνι, τη θάλασσα, τους βασικούς οδικούς κόμβους, τις φυλακές του Κορυδαλλού, που όμως δεν ανήκει πουθενά.  Η ανακαίνιση του χώρου, έχει ως στόχο να το καταστήσει και πάλι έναν τόπο ιστοριών και εικόνων, με πυρήνα δράσεις καλλιτεχνικής έκφρασης και ελεύθερης δημιουργίας. Να ξαναγεμίσει η αυλή του με ανθρώπους και συζητήσεις.  Το «Ψιλικατζίδικο» θα φέρει στοιχεία από την ιστορία του αλλά θα αλλάξει η χρήση του. Θα είναι πλέον ένα εργαστήρι θεάτρου, φωτογραφίας και πολυμέσων, με στόχο να αποτελέσει το κέντρο ξανά της γειτονιάς όπως ήταν κάποτε το ψιλικατζίδικο. Στον χώρο του θα στεγάσει ομάδες, εκθέσεις, σεμινάρια, παραστάσεις και εργαστήρια, καθώς και έναν σκοτεινό θάλαμο.

Συντελεστές 

Iδέα/Σκηνοθεσία: Βίκυ Μαστρογιάννη
Σύμβουλος επινόησης και δραματουργίας: Άννα Τσίχλη
Σχεδιαστής φωτισμών, φωτογραφία, Video Art: Γιώργος Ζαφειρίου
Κοστούμια: Ανδρονίκη Αβδελιώτη
Πρωτότυπη μουσική: Μάριος Τσάγκαρης
Επιμέλεια κίνησης: Κατερίνα Δρακοπούλου
Επιμέλεια μουσικής, εικαστικού περιβάλλοντος: Ομάδα7
Θεατρολογική έρευνα: Ευδοκία Δεληπέτρου|
Βοηθός σκηνοθέτη: Αθηνά Μπακογιάννη
Βοηθός σκηνοθέτη Β’: Μάιρα Ξύδη
Διάρκεια: 80 λεπτά

Ηθοποιοί/Performers: Ανδρονίκη Αβδελιώτη, Έλσα Λουμπαρδιά, Μαίρη Λούση, Λένα Μπαμπασάκη, Ευαγγελή Φίλη.

 

Στο Βίντεο εμφανίζονται: Αλκιβιάδης Ζούπας, Αθηνά Μπακογιάννη και κάτοικοι της γειτονιάς.

Τηλέφωνα κρατήσεων: 6937273663 & 6984168592

Απαραίτητη η κράτηση θέσης  λόγω περιορισμένης χωρητικότητας.

 

Ψιλικατζίδικο, Κορίνθου & Μακεδονίας 17-19, Νίκαια

23.10.2021 – 26.12.2021

Σα: 21.15, Κυ: 20.00

€10

WebLink

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours