Για τους πριν τον Κατακλυσμό καιρούς, θρύλους μας έφερε πολλούς.

Σε τόπους μακρυνούς ταξίδεψε

Ύστερα, από την κούραση βαρύς και τσακισμένος

Ιστόρησε τον μόχθο του σε πέτρινο μνημείο.

Με δύο ηθοποιούς και ζωντανή πρωτότυπη μουσική, η θεατρική ομάδα Roswitha παρουσιάζει την παράσταση «Γκίλγκαμες- Η αναζήτηση της αιώνιας ζωής». Το πρώτο παραμύθι του κόσμου, το αρχαιότερο γνωστό λογοτεχνικό έργο, το οποίο θεωρείται ένα από τ’ αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Η παράσταση, τη σκηνοθεσία της οποίας υπογράφει η Δανάη Σπηλιώτη, θα παιχτεί στις 25 Αυγούστου στο θέατρο Πέτρας στην Πετρούπολη.

Λίγα λόγια…

 

… για την παράσταση


Το Έπος του Γκίλγκαμες βρέθηκε σε πήλινες πινακίδες, γραμμένο σε σφηνοειδή γραφή και χρονολογείται στον 21ο αιώνα π.Χ.

Η ιστορία θέλει τον νεαρό βασιλιά Γκίλγκαμες μαζί με τον φίλο του Ενκιντού ν’ αναζητούν τη δόξα και να κατορθώνουν άθλους υπεράνθρωπους. Όταν όμως ο Ενκιντού πεθαίνει, ο Γκιλγκαμές ξεκινάει ένα ταξίδι για τον Κάτω Κόσμο για να βρει το μυστικό της αιώνιας ζωής.

Οι δύο αφηγητές, Νάνσυ Σιδέρη και Σπύρος Χατζηαγγελάκης μαζί με τη ζωντανή μουσική των Φώτη Σιώτα και Δημήτρη Χατζηζήση ξετυλίγουν την αφήγηση του έργου. Αρχαία ερωτήματα και αγωνίες, όπως ο φόβος για τον θάνατο, η αγάπη για τη ζωή, η αναζήτηση της δόξας και της αιωνιότητας, έρχονται και συναντούν εμάς, σήμερα στο 2021 μ.Χ.

Με ιδιαίτερη ευαισθησία, το έπος του 21ου αιώνα π.Χ. αποκαλύπτει πως η ουσία του ανθρώπου παραμένει μέχρι σήμερα η ίδια: υπέροχος και χωμάτινος μαζί. Και πως η επίγνωση ότι το τέλος του είναι αναπόδραστο, μας θυμίζει ότι η ζωή είναι για να αγαπάμε.

‘Όπως σημειώνει η σκηνοθέτης της παράστασης Δανάη Σπηλιώτη: «Η γλώσσα, η έκφραση και η δομή του έργου είναι εντυπωσιακά σύγχρονη, λιτή, γεμάτη εικόνες και ποιητικότητα. Είναι αποκαλυπτικό για τον άνθρωπο ως είδος το γεγονός ότι ένα τόσο παλιό έπος συνεχίζει να είναι σήμερα δραστικό, συνεχίζει να συγκινεί και να συγκλονίζει».

…για την ομάδα Roswitha

Η θεατρική ομάδα Roswitha ιδρύθηκε το 2009 από την Δανάη Σπηλιώτη και τον Θοδωρή Σκυφτούλη. Τον Φεβρουάριο του 2012 παρουσίασε την παράσταση «Μια Εκδοχή», devised παράσταση πάνω στο θέμα της συλλογικής ενοχής, στο Βερολίνο, Maschienenhaus- Kulturbrauerei, στο πλαίσιο της διοργάνωσης “Krisenfest“, με τον γερμανικό τίτλο “Die Schuldigen”.  Την ίδια χρονιά (2012) προσκλήθηκε από το Διεθνές Ερευνητικό Κέντρο Interweaving Performance Cultures στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου (Freie Universität Berlin) με θέμα τις συνθήκες δουλειάς των νέων καλλιτεχνών του θεάτρου στην Ελλάδα τον καιρό της κρίσης.

Το 2015 (Ιανουάριος- Μάρτιος) παρουσίασε στο Θέατρο του Νέου Κόσμου την παράσταση «Αναφορά- ένας πίθηκος που έγινε άνθρωπος», βασισμένη στο διήγημα του F. Kafka «Αναφορά σε μια Ακαδημία». Το 2016 (Νοέμβριος- Ιανουάριος) στο ίδιο θέατρο, καθώς και στο πλαίσιο του Bob Theatre Fastival παρουσίαση παράσταση βασισμένη σε κείμενα του Ρώσου πρωτοποριακού συγγραφέα Δανιήλ Χαρμς, με τίτλο: «Στο Μυαλό του Δανιήλ Χαρμς». To 2018 ανέβασε την παράσταση «Η Κυρά της Θάλασσας» του Χ. Ίψεν, ενώ το 2019-2020 «Το Τάβλι» του Δ. Κεχαϊδη σε καφενεία του Αγρινίου (σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Αγρινίου) και στα καφενεία της Αθήνας (« Ο Εξαρχειώτης», «Η Μουριά») σε δική της παραγωγή.

Από το 2019 πραγματοποιεί εργαστήρια για παιδιά, εφήβους και ενήλικες στην έδρα της, στην Πετρούπολη. Κύριο όχημά της είναι η ιδέα ότι όλοι είμαστε εν δυνάμει καλλιτέχνες, ότι το μέσον για την έκφραση είναι η αποδοχή της ετερότητας, του ελαττώματος και των αδυναμιών μας.

Ταυτότητα παράστασης
Γκίλγκαμες- Η αναζήτηση της αιώνιας ζωής

Σκηνοθεσία:  Δανάη Σπηλιώτη

Παίζουν: Νάνσυ Σιδέρη, Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Μετάφραση: Αύρα Ward

Μουσική σύνθεση/ εκτέλεση: Φώτης Σιώτας, Δημήτρης Χατζηζήσης

Σκηνικά/ κοστούμια: Αριστοτέλης Καρανάνος, Αλεξάνδρα Σιάφκου

Φωτογραφίες: Σπύρος Χατζηαγγελάκης

Σχεδιασμός αφίσας: Βάσω Μάρκου

Παραγωγή: Θεατρική Ομάδα Roswitha

Πού: Θέατρο Πέτρας, Πετρούπολη
Πότε: Τετάρτη 25 Αυγούστου στις 21:00

Διάρκεια: 75’ χωρίς διάλειμμα

Τιμές εισιτηρίων: 12 € (κανονικό), 8 € (μειωμένο: άνεργοι, φοιτητές, ατέλειες)
Προπώληση: online στο ticketservices.gr / τηλεφωνικά στο: 210 7234567, στο εκδοτήριο (Πανεπιστημίου 39-Αθήνα), καθώς και στα καταστήματα Public.

*Η παράσταση θα έκανε πρεμιέρα 10 Αυγούστου στα Γρεβενά, στο πλαίσιο του θεσμού «Όλη η Ελλάδα Ένας Πολιτισμός» του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ωστόσο, σε συνέχεια της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία απαγορεύεται σε ολόκληρη τη χώρα η μετακίνηση, διέλευση ή παραμονή σε δάση, εθνικούς δρυμούς, περιοχές Natura και άλση για την αποφυγή πυρκαγιών, αναβλήθηκε. Για τον επαναπρογραμματισμό της θα υπάρξει ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες στην ιστοσελίδα  https://digitalculture.gov.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours