«Αφοί Καραγκιόζη» – 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών

Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;» παρουσιάζει μοναδικές και σπάνιες παραστάσεις στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων από τις 7 έως τις 9 Απριλίου 2023.

H καλλιτεχνική επιμελήτρια, Ίριδα Κρητικού, σημειώνει για το φετινό φεστιβάλ: “Ανανεωμένο και αφιερωμένο στις διαδρομές και τις συγγένειες ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, αυτή τη χρονιά ακολουθεί το ταξίδι του Καραγκιόζη στα βάθη της παράδοσης από τη γειτονική χώρα, την Τουρκία, μέχρι την εδραίωσή του στην Ελλάδα ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.”

Σε μία ιστορική και σπάνια συνεύρεση, το ελληνικό κοινό έχει τη δυνατότητα να απολαύσει τη νέα παράσταση θεάτρου σκιών «Αφοί Καραγκιόζη», όπου Έλληνας και Τούρκος καραγκιοζοπαίκτες μοιράζονται την ίδια σκηνή, στην ίδια χρονική στιγμή, χρησιμοποιώντας ο καθένας την μητρική του γλώσσα.Το πρωτότυπο αυτό έργο γράφτηκε και σκηνοθετήθηκε ειδικά για το φεστιβάλ. Παρουσιάζεται στο κοινό για πρώτη φορά, από τους καταξιωμένους καλλιτέχνες θεάτρου Σκιών, Ηλία Καρελλά και Cengiz Özek.

Η παράσταση συνοδεύεται από ζωντανή μουσική. Ήχοι που ταξιδεύουν τους θεατές από Ανατολή σε Δύση με πρωτότυπες και πανανθρώπινες μελωδίες, με την Αρετή Κετιμέ (τραγούδι / σαντούρι), την Χαρά Τσαλπαρά (τραγούδι / ακορντεόν) και την Θεοδώρα Αθανασίου (τραγούδι / κιθάρα / λάφτα).

Η παράσταση «Αφοί Καραγκιόζη» αποτελεί την συνύπαρξη δύο πολιτισμών, μέσω της τέχνης του θεάτρου σκιών. Οι δύο καλλιτέχνες, με τις διαφορετικές τους κουλτούρες και παραδόσεις, δημιούργησαν από κοινού ένα έργο με περιβαλλοντικό μήνυμα και αποδεικνύουν ότι ο πολιτισμός μπορεί να γίνει γέφυρα συνεργασίας και κατανόησης.

Οι θεατές θα ζήσουν μια εμπειρία που ξεπερνά τα σύνορα Ελλάδας και Τουρκίας και θα ανακαλύψουν πόσα πολλά κοινά έχουν οι δύο λαοί.

Όπως ανέφερε ο Ηλίας Καρελλάς, στην εναρκτήρια ομιλία του Φεστιβάλ: “Η κοινή γλώσσα με όλους τους παίκτες θεάτρου σκιών είναι η μαγεία της σκιάς. Δεν έχει σημασία αν είναι ο Καραγκιόζης ή ο Karagöz, όλοι ενωνόμαστε πίσω από τη σύμβαση αυτού του δισδιάστατου κόσμου. Ακόμα κι αν κάποιος δεν μπορεί να επικοινωνήσει με τη γλώσσα, μπορεί με το συναίσθημα.”

Κυρίως όμως η παράσταση«Αφοί Καραγκιόζη» είναι ένα μήνυμα αλληλεγγύης, κατανόησης και σεβασμού προς τους γείτονες, που πρόσφατα επλήγησαν από τους καταστροφικούς σεισμούς.

Η Μένια Σπαθάρη, κόρη του θρυλικού καραγκιοζοπαίκτη Ευγένιου Σπαθάρη, είχε δηλώσει σχετικά με την προέλευση του Καραγκιόζη, σε συνέντευξή της στο news24/7: “Δε βλέπω το λόγο να υπάρχει αυτή η διαμάχη, γιατί οι καραγκιοζοπαίχτες, Έλληνες και Τούρκοι, ποτέ δεν ασχολήθηκαν με το θέμα της πατρότητας, ίσα ίσα αγκαλιάζονταν με τις φιγούρες τους σαν να κρατούν στα χέρια τους δυο αδέρφια. Τόσα χρόνια οθωμανικής αυτοκρατορίας στην Ελλάδα, υιοθετήσαμε δικά τους στοιχεία και υιοθέτησαν δικά μας”.

Την ιστορική αυτή παράσταση θα πλαισιώσει και πλήθος σπάνιων παραστάσεων με σαφείς δεσμούς και αναφορές στην Ανατολή, από διακεκριμένους καραγκιοζοπαίκτες όχι μόνο της Αθήνας, αλλά και όλης της Ελλάδας.

Αναλυτικό Πρόγραμμα Παραστάσεων

Παρασκευή 7 Απριλίου

18:00 «Αφοί Καραγκιόζη» – Ηλίας Καρελλάς & Özek Cengiz (Τουρκία)

Σάββατο 8 Απριλίου

12:30 «Ο θησαυρός του Ναζίμ μπέη» – Γιουβάν (Θεσσαλονίκη)

18:00 «Ο Μαύρος της Ανατολής»– Κώστας Μακρής (Πάτρα)

19:30 «Ρωμαίος και Ιουλιέτα» – Κώστας Σπυρόπουλος

Κυριακή 9 Απριλίου

11:00 «Ο Καραγκιόζης και η μεγάλη Βεγγέρα» – Εργαστήρι Κουκλοθεάτρου και Θεάτρου Σκιών Κουκλοπέδιο (Αγριά Βόλου)

12:30 «Το κισμέτι του Καραγκιόζη» – Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος (Καλαμάτα)

18:00 «Αφοί Καραγκιόζη» – Ηλίας Καρελλάς & Özek Cengiz (Τουρκία)

19:30 «Ο Καραγκιόζης και ο Βρυκόλακας της Πόλης» – Κωνσταντίνος Κουτσουμπλής

Η δεύτερη φάση του Φεστιβάλ (7-9 Απριλίου 2023) φιλοξενείται στο:

Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων

Εχελιδών 19 & Πειραιώς 144, www.serafio.gr

Για περισσότερες πληροφορίες: www.poupasvrekaragiozi.gr

Για αγορά εισιτηρίων: www.viva.gr

Το 2ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Θεάτρου Σκιών «Πού πας, βρε Καραγκιόζη;» πραγματοποιείται με την υποστήριξη και την αιγίδα του ΥΠ.ΠΟ.Α.

Χορηγοί επικοινωνίας: ΕΡΤ & 2o Πρόγραμμα 103,7

Διάρκεια Φεστιβάλ: 17 – 19 Μαρτίου 2023 & 7 – 9 Απριλίου 2023

Δημήτρης Μπερέκος & Νικόλας Τζιβελέκης

«Και επί σκιών ειρήνη», 2023

σχέδιο: Νικόλας Τζιβελέκης, σκάλισμα: Δημήτρης Μπερέκος

Έργο εμπνευσμένο από το θέμα του Φεστιβάλ «Από την Ανατολή στη Δύση».

About Post Author