Με τις τιμές της ενέργειας να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη και τα έξοδα θέρμανσης να αποτελούν μεγάλη ανησυχία καθώς πλησιάζει ο χειμώνας, πολλοί Βορειοευρωπαίοι αναζητούν να ξεφύγουν από τους λογαριασμούς θέρμανσης μετακομίζοντας σε πιο θερμές περιοχές αυτόν τον χειμώνα. Οι κάτοικοι αυτοί που ονομάζονται “ενεργειακοί τουρίστες” επιλέγουν να χρησιμοποιήσουν τη νέα ελευθερία που προσφέρει η εξ αποστάσεως εργασία για να περάσουν τον χειμώνα σε ένα θερμότερο κλίμα. Η Holidu, η πύλη ενοικίασης καταλυμάτων διακοπών, αποφάσισε να αναλύσει ποιες πόλεις είναι οι καλύτερες για να αποδράσετε κατά τους χειμερινούς μήνες! Η μελέτη αυτή διεξήχθη συγκρίνοντας τη θερμοκρασία και τις ώρες ηλιοφάνειας σε όλες τις παράκτιες πόλεις της Ευρώπης προκειμένου να προσδιοριστεί ποιος είναι ο καλύτερος προορισμός για να περάσετε τη χειμερινή περίοδο. Έτσι, είτε επιθυμείτε να δραπετεύσετε από τους λογαριασμούς θέρμανσης είτε απλά θέλετε να απολαύσετε τον ήλιο αυτόν τον χειμώνα, δεν έχετε παρά να διαβάσετε την παρακάτω ανάλυση.

Κορυφαίος προορισμός για να αποδράσετε από το κρύο ανά χώρα

Ισπανία: Los Cristianos

Μέσος όρος χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 320.60 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 20.6ºC

Είναι επίσημο: Ο προορισμός Los Cristianos στην Τενερίφη είναι ο κορυφαίος στην Ευρώπη για να ξεφύγετε από τον χειμώνα! Ως το μεγαλύτερο από τα Κανάρια Νησιά της Ισπανίας και με μέσο όρο 320+ χειμερινές ώρες ηλιοφάνειας και μέση χειμερινή θερμοκρασία 20,6ºC, το Los Cristianos είναι το ιδανικό μέρος για να μείνετε ζεστοί αυτό το χειμώνα. Πηγαίνετε σε μία από τις ονειρεμένες παραλίες της πόλης ή περιπλανηθείτε στο πάρκο πιθήκων, υπάρχουν πολλά να κάνετε σε αυτή τη ζεστή απόδραση.

geio-tischler-F-2dQ6BH84Y-unsplash copy

Los Cristianos, πηγή: Geio Tischler μέσω του Unsplash

Ελλάδα: Άγιος Νικόλαος

Μέσος όρος χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 261.46 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 16.4ºC

Ο κορυφαίος ηλιόλουστος χειμερινός προορισμός στην Ελλάδα είναι ο Άγιος Νικόλαος που βρίσκεται στο μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, την Κρήτη, με μέσο όρο ηλιοφάνειας το χειμώνα 261+ ώρες και μέση θερμοκρασία κατά τον χειμώνα 16,4ºC. Αυτή η γοητευτική παραθαλάσσια πόλη παραμένει ζεστή ακόμη και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ξεφύγετε από την πολυκοσμία του καλοκαιριού και επισκεφθείτε τις πολλές παραλίες και τα παραθαλάσσια εστιατόρια της ή εξερευνήστε τα κοντινά εγκαταλελειμμένα κάστρα και τους ελαιώνες. Ο Άγιος Νικόλαος θα πρέπει να βρίσκεται στη λίστα όλων μας με τα μέρη που θα ξεφύγουμε από τον κρύο χειμώνα.

Crete credit Alexander Slash via unsplash copy

Κρήτη, πηγή: Alexander Slash μέσω του Unsplash

Ιταλία: Siracusa

Μέσος όρος χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 258.20 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 16.4ºC

Ο κορυφαίος προορισμός στην Ιταλία στη λίστα μας είναι η ιστορική πόλη της Siracusa που βρίσκεται στο νησί της Σικελίας, με μέσο όρο χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 258+ και μέση χειμερινή θερμοκρασία 16,4ºC. Η πόλη προσφέρει ένα ταξίδι στην ιστορία και τη δυνατότητα να εξερευνήσετε πολλούς αρχαιολογικούς χώρους. Μπορείτε να απολαύσετε το κρασί και το δείπνο σας στα εντυπωσιακά δρομάκια της. Βεβαιωθείτε ότι θα επισκεφθείτε τη Siracusa στην επόμενη χειμερινή σας απόδραση.

Siracusa credit Alessio Roversi via Unsplash copy

Siracusa, πηγή: Alessio Roversi μέσω του Unsplash

Πορτογαλία: Luz

Μέσος όρος χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 250.10 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 15.8ºC

Επόμενη στη λίστα μας είναι η μικρή παραθαλάσσια πόλη Luz στην Πορτογαλία με μέσο όρο 250+ ώρες ηλιοφάνειας το χειμώνα και θερμοκρασία κατά μέσο όρο 15,8ºC τον χειμώνα. Η Luz βρίσκεται στην περιοχή Algarve, καλύπτεται από μαγευτικές παραλίες και περιβάλλεται από εντυπωσιακούς βράχους. Δεν θα θέλετε να χάσετε αυτή τη γοητευτική πόλη για την επόμενη χειμερινή σας απόδραση.

Luz credit Denys Sudilkovsky via Unsplash copy

Luz, πηγή: Denys Sudilkovsky μέσω του Unsplash

Γαλλία: Cala Rossa

Μέσος όρος χειμερινών ωρών ηλιοφάνειας 252.46 | Μέση χειμερινή θερμοκρασία 13.8ºC

Ο νούμερο ένα προορισμός για να ξεφύγετε από το κρύο τους χειμερινούς μήνες στη Γαλλία είναι η Cala Rossa. Με μέσο όρο 252+ ώρες ηλιοφάνειας το χειμώνα και μέση θερμοκρασία 13,8ºC, εξερευνήστε την εκπληκτική της παραλία με τη λευκή άμμο και τα ονειρεμένα τιρκουάζ νερά της. Αν ψάχνετε για μια απόδραση αυτό το χειμώνα στη Γαλλία, η Cala Rossa είναι η καλύτερη επιλογή.

Cala Rossa credit Maxime Bober via Flickr copy

Cala Rossa,  πηγή: Maxime Bober μέσω του Flickr

Αποτελέσματα που μας έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση

Ποιές χώρες είχαν τις περισσότερες τοποθεσίες στο top 150;

Ισπανία
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι σχεδόν το 60% των πόλεων που περιλαμβάνονται στις 150 κορυφαίες βρίσκονται στην Ισπανία, με τον ζεστό καιρό και την ηλιοφάνεια που επικρατεί όλο το χρόνο. Με τις μοντέρνες πόλεις και τις ονειρεμένες ακτές της, είναι βέβαιο ότι θα βρείτε τον τέλειο προορισμό για να αποδράσετε από τον χειμώνα στην Ισπανία.

Ελλάδα
Φυσικά όμως από το top 150 δεν θα μπορούσε να λείπει η Ελλάδα, η οποία έρχεται δεύτερη μετά την Ισπανία με 31 τοποθεσίες συνολικά! Μια χώρα επίσης με ζεστό καιρό και ηλιοφάνεια κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου, γεγονός που την καθιστά ιδανική όχι μόνο για τις καλοκαιρινές σας αποδράσεις, αλλά ακόμα και για τις χειμερινές.

johnny africa-qvdGgOwgw1Q-unsplash

Ελλάδα, πηγή: Johnny Africa μέσω του Unsplash

Μεθοδολογία:
Για την κατάταξη αυτή εξήχθησαν τα μέσα δεδομένα για κάθε πόλη από τον Οκτώβριο έως τον Φεβρουάριο, ώστε να καθοριστεί ποιος είναι ο καλύτερος προορισμός για να περάσετε τη χειμερινή περίοδο. Για την κατάταξη αυτή αναλύθηκαν όλες οι παράκτιες πόλεις της Ευρώπης σε απόσταση 1 χλμ. από την θάλασσα. Με δεδομένα από το World Weather Online, υπολογίσαμε στη συνέχεια τον μέσο αριθμό ωρών ηλιοφάνειας και τη μέση θερμοκρασία ανά μήνα. Αυτά τα δύο σημεία δεδομένων συνδυάστηκαν στη συνέχεια για να αναδειχθούν οι πόλεις που σημείωσαν την κορυφαία βαθμολογία μεταξύ των δύο αυτών σημείων δεδομένων. Εκείνες που δεν συγκέντρωσαν δεδομένα αποκλείστηκαν από την κατάταξη.

holidu.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author