Αυτή είναι η καλύτερη ταινία όλων των εποχών. Και έχει την υπογραφή γυναίκας

Jeanne Dielman: Η ταινία με γυναίκα σκηνοθέτη που εκτόπισε τον “Πολίτη Κέιν” του Όρσον Ουέλς

Η μεγάλη ψηφοφορία του βρετανικού Sight.& Sound, η οποία πραγματοποιείται κάθε 10 χρόνια, χάρισε την πρωτιά -με τον τίτλο της καλύτερης ταινίας όλων των εποχών- στην κλασική ταινία Jeanne Dielman.

Πρώτη φορά βραβεύεται ταινία με την υπογραφή γυναίκας σκηνοθέτη και καταφέρνει να κερδίσει τον τίτλο μετά από τον Αλφρεντ Χίτσκοκ με το “Vertigo” το 2012 και πέντε συνεχόμενες διακρίσεις του Ορσον Γουέλς με τον “Πολίτη Κέιν” τις προηγούμενες πέντε δεκαετίες.

Ο πρώτος δημιουργός που κέρδισε τον τίτλο ήταν ο Βιτόριο Ντε Σίκα με τον “Κλέφτη Ποδηλάτων” το 1952.

Η έκπληξη του νούμερο 1 εξηγείται και από τον μεγάλο αριθμό των συμμετεχόντων που φέτος ήταν 1600 σε σύγκριση με του 846 του 2012. Και φυσικά και από την ανάγκη των δημιουργών να σχολιάσουν της διαφορετικότητα καθώς επίσης και η ποικίλη εκπροσώπηση αυτής.

Μια αληθινά φεμινιστική ταινία

Η ταινία που μιλά για την πατριαρχία γυρίστηκε το 1975, όταν η σκηνοθέτρια ήταν μόλις 25 χρόνων, μαζί με ένα κινηματογραφικό συνεργείο που αποτελούσαν μόνο γυναίκες. Η ταινία συνδιαλέγεται, τόσο χρονικά όσο και θεματικά, με το “δεύτερο κύμα” του φεμινισμού, το ευρωαμερικανικό φεμινιστικό κίνημα που αναπτύχθηκε τις δεκαετίες του ’60 και του ’70.

Μια γυναίκα που ταλαντεύεται μεταξύ μητέρα και πόρνης. Μια υποδειγματική νοικοκυρά που τα απογεύματα, όταν ο γιος της είναι σχολείο εκδίδεται στην κρεββατοκάμαρα της. Μια βελγίδα χήρα που στρέφεται στην πορνεία για να τα βγάλει πέρα, αλλά σκοτώνει έναν από τους πελάτες της.

Η ιστορία

Η Ζαν Ντιλμάν κατοικεί στη διεύθυνση 23, quai du Commerce, στις Βρυξέλλες. Έξι χρόνια χήρα, μένει με τον έφηβο γιο της, τον Σιλβέν. Ζει μια προγραμματισμένη, μεθοδική ζωή. Τα ψώνια του νοικοκυριού, το μαγείρεμα, η σεξουαλική εργασία για τα προς το ζην, το δείπνο με τον γιο της, όλα συμβαίνουν με τελετουργική ακρίβεια στο πλαίσιο μιας καλοκουρδισμένης καθημερινότητας.

Στην κινηματογραφική ταινία βελγικής παραγωγής παρακολουθούμε τρεις μέρες από τη ζωή αυτής της γυναίκας, μια ζωή που χάνει σταδιακά τον ρυθμό της, ώσπου αποδιοργανώνεται ανεπανόρθωτα.

Παίζουν: Jeanne Dielman, Sylvain Dielman, Jacques Doniol-Valcroze, Yves Bical.

womantoc.gr

About Post Author