Θρήνος στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο – Πέθανε ο Γκερντ Μίλερ

Σε ηλικία 75 ετών άφησε την τελευταία του πνοή ο θρυλικός Γερμανός άσος.

Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί καθώς σε ηλικία 75 ετών πέθανε ο θρυλικός Γερμανός, Γκερντ Μίλερ.

Ο κορυφαίος Γερμανός ποδοσφαιριστής της ιστορίας αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα υγείας το τελευταίο διάστημα, καθώς είχε Αλτσχάιμερ ενώ ζούσε σε γηροκομείο στη Βαυαρία, «βυθισμένος» στη λήθη.

Στις 3 Νοεμβρίου είχε γιορτάσει τα γενέθλιά του, με τη σύζυγό του να τονίζει στον γερμανικό Τύπο πως ήταν πιθανότατα και τα τελευταία του θρυλικού στράικερ.

Ποιος ήταν ο σπουδαίος Γκερντ Μίλερ

 

Ο Γκερντ Μύλερ γεννήθηκε στις 3 Νοεμβρίου του 1945 στο Νέρντλινγκεν, που βρίσκεται σε απόσταση 1,5 ώρας βορειοδυτικά από το Μόναχο.

Ήταν το έκτο παιδί μίας φτωχής αγροτικής οικογένειας. Από μικρός δούλευε σε εργοστάσιο για να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα. Τις υπόλοιπες ώρες κυνηγούσε μια μπάλα στις αλάνες της γενέθλιας πόλης του στη Βαυαρία.

Ξεκίνησε στις ακαδημίες της τοπικής ομάδας ΤΣΦ 1861 Νέρντλινγκεν σε ηλικία 9 ετών και από μικρός διακρινόταν για την ευχέρεια που είχε στο σκοράρισμα.

Ως το 1963–64 σημείωσε στα πρωταθλήματα νέων περισσότερα από 500 τέρματα.

Όπως ήταν σχετικά μικρόσωμος, με κοντά πόδια και παχουλός δεν γέμιζε το μάτι για επιθετικός, γι’ αυτό όταν τον ρωτούσαν που οφείλει την επιτυχία του απαντούσε ειρωνικά: «Στην πατατοσαλάτα της μητέρας μου».

Το χαμηλό κέντρο βάρους του θεωρήθηκε από τους ειδικούς του αθλήματος ότι ήταν το μυστικό της επιτυχίας του, αφού τον έκανε ικανό να πάρει την μπάλα με την πλάτη του ενάντια στο τέρμα και να γυρίζει με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς να χάσει την ισορροπία του. Αν είχε την ευκαιρία να σκοράρει δεν καθυστερούσε ποτέ για να σκεφτεί δεύτερη φορά δρώντας ενστικτωδώς.

Δεν είχε υψηλή τεχνική, όμως ήταν πάντα στην πιο κατάλληλη θέση, ιδιαίτερα μέσα στη μεγάλη περιοχή.

Το 1964 φόρεσε τη φανέλα της Μπάγερν Μονάχου, όταν εκείνη αγωνιζόταν στη Β’ Κατηγορία.

Άργησε πολύ να πάρει την πρώτη του ευκαιρία από τον προπονητή του. Πρωτόπαιξε στην Μπουντεσλίγκα στις 14 Αυγούστου 1965, και στο δεύτερο παιχνίδι του -με τη Φράιμπουργκ- πέτυχε δύο γκολ.

Τα πρώτα από τα 365 που σκόραρε σε 427 εμφανίσεις του μέσα σε 14 χρόνια.

Μαζί με τον Φραντς Μπεκενμπάουερ και τον Σεπ Μάιερ πρωταγωνίστησε στην κατάκτηση τεσσάρων Πρωταθλημάτων και τεσσάρων Κυπέλλων Γερμανίας, τριών Κυπέλλων Πρωταθλητριών, ενός Κυπέλλου Κυπελλούχων και ενός Διηπειρωτικού (το σημερινό Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων).

Σήκωσε, επίσης, το Παγκόσμιο Κύπελλο του ’74 με την εθνική ομάδα της Δυτικής Γερμανίας.

Η δόξα του -και η ευτυχία του- κράτησαν 14 χρόνια.

Στις 18 Νοεμβρίου 1978 πέτυχε το 365ο και τελευταίο τέρμα του στην Μπουντεσλίγκα με τη φανέλα της βαυαρικής ομάδας.

Μια δισκοκήλη ήταν η αρχή του τέλους. Ο τότε προπονητής του, Παλ Τσερνάι, άρχισε να μην τον χρησιμοποιεί. Περήφανος καθώς ήταν, αρνήθηκε να επεκτείνει το συμβόλαιό του και πήγε να βρει την τύχη του στις ΗΠΑ.

Επαιξε στους Φόρτ Λόντερντεϊλ Στράικερς για δυο σεζόν, και στις 11 Αυγούστου 1981 αποσύρθηκε από τη δράση.

Φόρεσε τη φανέλα της Δυτικής Γερμανίας σε 62 παιχνίδια, σημειώνοντας 68 γκολ, της Μπάγερν Μονάχου 462 φορές σκοράροντας 402 γκολ ενώ αγωνίστηκε 71 φορές με τους Φορτ Λότερντεϊλ πετυχαίνοντας 38 τέρματα.

Μετά το τέλος της καριέρας του αντιμετώπισε προβλήματα αλκοολισμού, τα οποία κατάφερε να ξεπεράσει με τη βοήθεια παλιών συμπαικτών και φίλων του. Έτσι εργάστηκε ως προπονητής στα τμήματα υποδομής της Μπάγερν Μονάχου.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author

+ There are no comments

Add yours