Ο Ρούλι έδωσε άλλο ένα Europa League στον Έμερι και στους Ισπανούς

Ο Χερόνιμο Ρούλι έπιασε την προσπάθεια του Νταβίδ ντε Χέα και η Βιγιαρεάλ νίκησε με 11-10 τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι, ύστερα από έναν συναρπαστικό τελικό Europa League. Ζεράρ Μορένο και Έντισον Καβάνι τα γκολ στην κανονική διάρκεια.

H Βιγιαρεάλ κατέκτησε το Europa League, αφού επικράτησε με 11-10 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στα πέναλτι, σε έναν συγκλονιστικό τελικό στο Γκντανσκ της Πολωνίας. Οι Ισπανοί προηγήθηκαν με τον Ζεράρ Μορένο, αλλά στη συνέχεια… αρνήθηκαν να επιτεθούν και δέχθηκαν την ισοφάριση από τον Έντινσον Καβάνι.

Οι Άγγλοι δεν κατάφεραν να κάνουν την ανατροπή στις λίγες καλές στιγμές που είχαν και δίχως αλλαγές για 100 λεπτά, δεν άντεξαν στην παράσταση. Στην εξτρά διαδικασία ευστόχησαν σε πέναλτι όλοι οι παίκτες που ανέλαβαν, μέχρι να έρθει η σειρά του Νταβίδ ντε Χέα, που νικήθηκε από τον Χερόνιμο Ρούλι, στη μάχη τερματοφυλάκων.

Η Βιγιαρεάλ κατέκτησε το πρώτο τρόπαιο στην ιστορία της και ο Ουνάι Έμερι το 4ο στο θεσμό, ύστερα από τα 3 διαδοχικά που πανηγύρισε με τη Σεβίλλη. Ταυτόχρονα, οι Ισπανοί κέρδισαν “εισιτήριο” για το επόμενο Champions League, παρότι τερμάτισαν στην 7η θέση της La Liga.

Η Βιγιαρεάλ βρήκε ένα γκολ και το κράτησε

Ο Ουνάι Έμερι προτίμησε το κλασικό 4-4-2, με τον Μορένο και τον Κάρλος Μπάκα στην κορυφή και τον 18χρονο Γέρεμι Πίνο στα άκρα να παίρνει το ρεκόρ του νεαρότερου Ισπανού σε βασικό σχήμα ευρωπαϊκού τελικού από τον Ίκερ Κασίγιας. Ο Όλε Γκούναρ Σόλσκιερ χρησιμοποίησε τον Ερίκ Μπεγί και τον Βίκτορ Λίντελεφ στα στόπερ από τη στιγμή που ο Χάρι Μαγκουάιρ ήταν τραυματίας, ενώ ο φορμαρισμένος Έντινσον Καβάνι βρέθηκε στην κορυφή, με τους Μέισον Γκρίνγουντ και Μάρκους Ράσφορντ πιο πλάγια, αλλά όχι ως εξτρέμ.

Από την πρώτη επίθεση έγινε κατανοητή η λογική των δύο ομάδων. Οι Άγγλοι είχαν την μπάλα στα πόδια και άλλαζαν πάσες, έχοντας μπροστά τους και τους 11 της ισπανικής ομάδας, που αμυνόταν πίσω από την μπάλα. Μία τόσο μαζική άμυνα έπρεπε να τεντωθεί για να ανοίξει και αυτό προσπάθησε η Γιουνάιτεντ, κυρίως από αριστερά με Ράσφορντ και Λιουκ Σο. Ο Χουάν Φόιτ τα πήγε πολύ καλά σε αυτήν την αποστολή ως δεξί μπακ, αν και κάποια στιγμή τραυματίστηκε στη μύτη και… μπαινόβγαινε στο γήπεδο, αλλάζοντας φανέλες λόγω αίματος.

Η Βιγιαρεάλ περίμενε την ευκαιρία της. Άλλοτε από στημένες φάσεις και άλλοτε από κόντρες. Οι πρώτες τελικές της ήρθαν από ορισμένα απανωτά κόρνερ, αλλά δεν είχαν καλή κατάληξη. Μέχρι το 29ο λεπτό, όταν ο Ντάνι Παρέχο εκτέλεσε μακρινό φάουλ με γέμισμα στην περιοχή, ο Μορένο βγήκε στην πλάτη του Λίντελεφ και από κοντά έκανε το 1-0.

Το 30ό φετινό γκολ και 82ο γενικά με τη Βιγιαρεάλ έχρισε τον Ισπανό αρχισκόρερ του συλλόγου, αφού έπιασε έναν πρώην επιθετικό της Γιουνάιτεντ, τον Τζιουζέπε Ρόσι. Ταυτόχρονα, αφύπνισε τους “κόκκινους διαβόλους”, που προσπάθησαν να βρουν χώρους από δεξιά αυτήν τη φορά. Παρότι μπήκαν δύο φορές στην περιοχή με Ράσφορντ και Γκρίνγουντ, η τελική πάσα δεν ήταν ικανοποιητική και το 1-0 έμενε σχεδόν άκοπα, προκαλώντας εκνευρισμό στον Σόλσκιερ, που τον έδειξε πηγαίνοντας προς τα αποδυτήρια.

Η Γιουνάιτεντ απάντησε και προσπάθησε παραπάνω

Οι δύο προπονητές δεν άλλαξαν κάτι στο 2ο ημίχρονο, θεωρώντας επαρκές ό,τι είχαν δει μέχρι τότε. Μόνο ένας εκ των δύο δικαιώθηκε, με τη Γιουνάιτεντ να κυριαρχεί και να κλείνει ολοένα και περισσότερο στο γήπεδό της τη Βιγιαρεάλ. Πλέον, στην προσπάθεια να σκοράρει επιστρατεύτηκαν και τα στημένα, με τους Ισπανούς να μην δείχνουν την ίδια αμυντική συνοχή με το 1ο ημίχρονο.

Ο Ζεράρ Μορένο της Βιγιαρεάλ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στον τελικό του Europa League 2020-2021 στο "Στάντιον Ένεργκα', Γκντανσκ | Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Στο 55ο λεπτό, έπειτα από ένα κόρνερ, ο Ράσφορντ έπιασε ένα σουτ, η μπάλα κόντραρε και άλλαξε πορεία, ο Χερόνιμο Ρούλι είχε πέσει ήδη και ο Καβάνι σε κενή εστία ισοφάρισε σε 1-1. Το 10 γκολ στα τελευταία 11 παιχνίδια του Ουρουγουανού και το 18ο σε 22 στο θεσμό προσέφερε αυτοπεποίθηση στους “κόκκινους διαβόλους”, που εξακολούθησαν να επιτίθενται.

Ο Ράσφορντ βρέθηκε σε κακή μέρα και κυρίως σπαταλούσε επιθέσεις, όμως τα στημένα ξαφνικά έγιναν σύμμαχος των Άγγλων. Το “κίτρινο υποβρύχιο” σταμάτησε να επιτίθεται, έχοντας αποσύρει και τον Μπάκα για να μπει στο παιχνίδι ο Φρανσίς Κοκλέν. Ο Έμερι προσπάθησε να αποκαταστήσει την ισορροπία με τον Πάκο Αλκάθερ, όμως το μομέντουμ ήταν για τη Γιουνάιτεντ.

Το σκληρό παιχνίδι της Βιγιαρεάλ έδωσε αρκετά στημένα στη Γιουνάιτεντ, όμως πέρασαν ανεκμετάλλευτα. Οι τελικές κατέληξαν είτε πάνω σε αντίπαλο (όπως μια καλή στιγμή με τον Καβάνι) είτε άουτ (όπως μια καλή κεφαλιά του Πολ Πογκμπά). Ο Έμερι συνέχισε τις αλλαγές, αλλά αυτήν τη φορά των δύο ακραίων μπακ του, με τον Σόλσκιερ να περιμένει να παρέμβει στην παράταση.

Οι φωνές του Έμερι έπαιξαν καθοριστικότερο ρόλο, αφού οι Ισπανοί ανέβηκαν μέτρα και… αποφάσισαν να επιτεθούν. Μπορεί να μην το έκαναν με κάποιο σχέδιο και με τους Αλκάθερ και Ζεράρ Μορένο να βγαίνουν από την περιοχή, όμως είχαν κάποιες τελικές και ο Νταβίδ ντε Χέα σταμάτησε να είναι θεατής. Ο Σόλσκιερ έριξε στο ματς τον Φρεντ στη θέση του Γκρίνγουντ και προώθησε τον Πολ Πογκμπά, όμως ο Γάλλος δεν ανησύχησε τη Βιγιαρεάλ, που είχε δυνάμεις χάρη στις 5 αλλαγές της και το πάνω χέρι.

Ο Έντινσον Καβάνι της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πανηγυρίζει γκολ που σημείωσε κόντρα στη Βιγιαρεάλ για τον τελικό του Europa League 2020-2021 στο "Στάντιον Ένεργκα", Γκντανσκ | Τετάρτη 26 Μαΐου 2021

Στο 2ο ημίχρονο της παράτασης, η Γιουνάιτεντ εμφανώς είχε μείνει από δυνάμεις, με τη Βιγιαρεάλ να ανεβαίνει στο γήπεδο των Άγγλων και να προσπαθεί να απειλήσει. Φάνηκε ότι δεν υπήρχε σχέδιο και γι’ αυτό όλοι πλέον περίμεναν τα πέναλτι.

Στην ψυχοφθόρο διαδικασία, όλοι οι ποδοσφαιριστές που ολοκλήρωσαν τον αγώνα ανέλαβαν από μία εκτέλεση. Ο Χερόνιμο Ρούλι άγγιξε την μπάλα σε 4-5 προσπάθειες και όταν ήρθε η δικιά του σειρά, νίκησε τον Ντε Χέα. Ο Ισπανός ανέλαβε το 22ο πέναλτι του τελικού, όμως νικήθηκε από το συνάδελφό του και η Βιγιαρεάλ έκανε το θαύμα, κατακτώντας το πρώτο τρόπαιο στην 98χρονη ιστορία της, το Europa League.

ΒΙΓΙΑΡΕΑΛ: Ρούλι, Φόιτ (88′ Γκασπάρ), Αλμπιόλ, Τόρες, Πεδράθα (87′ Α. Μορένο), Παρέχο, Τριγκέρος (77′ Γκόμεθ), Καπού (120+4′ Ράμπα), Πίνο (77′ Αλκάθερ), Μπάκα (60′ Κοκλέν), Ζ. Μορένο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ: Ντε Χέα, Γουαν Μπισάκα (120+3′ Τέλες), Μπεγί (116′ Τουανζέμπε), Λίντελεφ, Σο, Μακτόμινεϊ (120+3′ Μάτα), Πογκμπά (116′ Τζέιμς), Γκρίνγουντ (100′ Φρεντ), Φερνάντες, Ράσφορντ, Καβάνι

Photo Credits: © 2021 Michael Sohn, Janek Skarzynski/Associated Press

Πηγή:sport24.gr

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours