Σόνιας Κωτίδου:”Με ενδιαφέρουν τα ωραία έργα αυτά που μιλάνε μέσα μου”

Με αφορμή την πρεμιέρα στα “Κομμάτια και θρύψαλα” που πρωταγωνιστεί με τους Θεατρίνων Θεατές, η Σόνια Κωτίδου μας μίλησε.

του Στάθη Παπούλια

Η συνέντευξη της Σόνιας Κωτίδου για τον Στάθη Παπούλια και το myreview gr.

  • Το έργο που πρωταγωνιστείτε- πρεμιέρα , ο ρολος & οι συνεργάτες σας … Μιλήστε μας γι’ αυτά!

Έχω την χαρά να συμμετέχω για δεύτερη φορά σε κείμενο του Γιώργου Σκούρτη.Τον ξεχωρίζω από τους σύγχρονους Έλληνες συγγραφείς γιατί ο λόγος του είναι απόλυτα ρεαλιστικός και βαθειά ποιητικός.Η παράσταση μας λέγεται Κομμάτια και θρυψαλα 50 χρόνια.Ειναι κείμενα από τα κομμάτια και θρυψαλα καθώς και από άλλα κείμενα του Γιώργου Σκούρτη καθώς και από το Σοκ το τελευταίο έργο του Σκούρτη που σκηνοθέτησε Ο Γιώργος Λιβανός και είχα την χαρά να συμμετέχω.Την σύνθεση των κειμένων έχει κάνει Ο Γιάννης Σολδάτος.Ξεκιναμε στις 19 Φεβρουαρίου.Την παράσταση σκηνοθετεί Ο Γιώργος Λιβανός και παίζουν Οι Πέπη Οικονομόπουλου που έχω την χαρά να συνεργάζομαι μαζί της πρώτη φορα Γιώργος Λιβανός Γιάννης Τσιωμου Μάνος Χατζηγεωργιου Μαρία Δρακοπούλου Μάνος Τσιβιλης Ζωή Τριανταφυλλίδη Γιώργος Καρατζάς και ο Γιάννος Τριανταφύλλου σε ρόλο έκπληξη.Παιζει ζωντανά στο πιανο η υπέροχη Νίκη Γκουντουμη.Το έργο είναι κοινωνικό αφορά την αδυναμία επικοινωνίας των ανθρώπων δυστυχώς φοβερά επίκαιρο μιας και σήμερα οι άνθρωποι κλεινόμαστε στον εαυτό μας και σκεφτόμαστε κυρίως τον εαυτό μας.Εχει όμως και μια αιχμηρή κριτική απέναντι στην εξουσία και σε όλους εμάς γενικά δεν χαϊδεύει αυτιά. Δεν έχω μόνο έναν ρόλο στο έργο όπως και όλοι οι συνάδελφοι καθως πρόκειται για σύνθεση μονοπρακτων έργων.

  • Σόνια Κωτίδου. Παρουσιαστείτε !

Γεννηθηκα και μεγάλωσα στην Θεσσαλονίκη όπου και τελείωσα τις σπουδές μου στην δραματική σχολή. Τα τελευταία χρόνια ζω στην Αθήνα.

  • Το ρεπερτόριο που σας ενδιαφέρει;

Με ενδιαφέρουν τα ωραία έργα αυτά που μιλάνε μέσα μου.Δεν υπηρετώ συγκεκριμένο ρεπερτόριο αρκεί να μου αρέσει το έργο.

  • Η βαθύτερη ουσία στα Κομμάτια και θρύψαλα;

Η αδυναμία επικοινωνίας η αποξένωση των ανθρώπων στη σύγχρονη κοινωνία και το δυστοπικό σύστημα στο οποίο ζούμε.

  • Υπάρχουν αυτά τα.θρύψαλα γύρω μας στο 2024;

Δυστυχώς υπάρχουν και θα υπάρχουν.Οσο η κοινωνία εξελίσσεται οι άνθρωποι αποκτούν περισσότερες άμυνες στον συνάνθρωπο αποκτούν φοβίες και νευρώσεις στις οποίες συντελούν και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης.Γινεται μια υπεραναλυση της είδησης σε τέτοιο βαθμό που υποτιμά την νοημοσύνη μας.Κ κάτι άλλο που είναι κ αυτό σημείο των καιρών.Καθίσταται ένοχος όποιος κατηγορείται για κάτι και το κοινό είναι έτοιμο να κατασπαράξει τον εν δυνάμει ένοχο.Αυτο είναι τρομακτικό.Ολα αυτά τα θίγει ο Σκούρτης με τον τρόπο του στο έργο.

  • Τα δικά σας κομματια που ξεχωρίζετε στην καθημερινότητα;

Ηθοποιός, αλλά και όργανο παίχτης σε σπάνιο οργανο , πείτε μας για σας; Η σχέση με το θέατρο κρατάει χρόνια κάποιες φορές επιλέγω την απομάκρυνση μου.Αλλα επιστρέφω σ’ αυτό πάλι.Θα δείξει ο χρόνος λοιπόν.Δεν παίζω επαγγελματικά κάποιο μουσικό όργανο.Εντελως ερασιτεχνικά ασχολούμαι με το τρίχορδο μπουζούκι.

  • Δώστε μου τον όρο της ερμηνευτικής προσέγγισης σας για το ρόλο .

Αυτο που προσπαθώ πρωτίστως είναι να κατανοήσω το κείμενο και το πνεύμα του συγγραφέα.Αφηνω ελεύθερο τον εαυτό μου να απολαύσει το ταξίδι πάντα με την πολύτιμη καθοδήγηση του σκηνοθέτη που είναι το τρίτο μάτι αυτός που βλέπει αυτά που ίσως δεν μπορεί να δει ο ηθοποιός την ώρα που παίζει.

  • H μέρα σας περιλαμβάνει;

Η μέρα μου περιλαμβάνει την εργασία μου καθώς και πρόβες που κάνω αυτό το διάστημα για το έργο.

  • Τα σχέδια σας;

Τα τελευταία χρόνια δεν κάνω σχέδια η ζωή είναι απρόβλεπτη και αυτό το έχω κατανοήσει.

  • Μια ευχή.

Θα ευχηθώ υγεία ψυχική και σωματική και θα ήθελα να μπορώ να ονειρεύομαι όπως όταν ήμουν έφηβη.

About Post Author