Κορονοϊός: «Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις για την αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού που πάρθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας του Covid-19», αναφέρει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο Newsbomb.gr.

Όπως λέει ο κ. Χαρδαλιάς«αν συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα, τότε θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να συζητήσουμε την αποκλιμάκωσή τους. Αντίθετα, αν κάνουμε τώρα τις λάθος επιλογές, αυτό θα πάει σημαντικά πίσω την προσπάθειά μας και θα ακυρώσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα».

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων δεν αποκλείει τη λήψη αυστηρότερων μέτρων τις επόμενες ημέρες ενόψει της Ανάστασης και του Πάσχα, αν κριθεί αναγκαίο. «Τα πάντα είναι δυναμικά», τονίζει με νόημα.

Παράλληλα, ο Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθαρίζει πως δεν τίθεται κανένα θέμα οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν ή κάποιοι από αυτούς να παραμείνουν μετά το τέλος της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Είναι εκτός κάθε λογικής αυτή η συζήτηση. Αντίθετα ό, τι κάνουμε τώρα το κάνουμε για να γυρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονική μας ζωή», αναφέρει.

Διαβάστε την αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς στο Newsbomb.gr:

Κύριε Χαρδαλιά, τελικά είμαστε ή όχι στην αρχή του τέλους; Είναι νωρίς να μιλάμε για αποκλιμάκωση των μέτρων περιορισμού;

Το ερώτημά σας είναι απολύτως εύλογο και θα σας απαντήσω με ειλικρίνεια. Έχουμε διανύσει σημαντικό δρόμο και με αρκετή επιτυχία. Όμως διανύουμε και την πιο κρίσιμη εβδομάδα όπως είπε και ο πρωθυπουργός. Είναι η πιο κρίσιμη γιατί η κόπωση από το διάστημα που βρισκόμαστε σε περιορισμούς σε συνδυασμό με την Κυριακή του Πάσχα μπορεί να μας οδηγήσει σε μία επικίνδυνη χαλάρωση. Οι επόμενες ημέρες θα καθορίσουν τις εξελίξεις. Αν συνεχίσουμε όλοι να τηρούμε τα μέτρα, τότε θα είμαστε σε θέση πολύ σύντομα να συζητήσουμε την αποκλιμάκωσή τους. Αντίθετα, αν κάνουμε τώρα τις λάθος επιλογές, αυτό θα πάει σημαντικά πίσω την προσπάθειά μας και θα ακυρώσει ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να θυμόμαστε ότι η επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και σταδιακά, εξαρτάται αποκλειστικά από εμάς τους ίδιους.

Αν σας ζητούσα να βαθμολογήσετε από το 1 μέχρι το 10 την απόκριση του ελληνικού λαού στα μέτρα, τι βαθμό θα βάζατε;

Δεν είναι η δουλειά μου να βαθμολογώ τους Έλληνες πολίτες. Η δουλειά μου είναι να κάνω ό,τι πρέπει για να τους προστατεύσω. Τούτη την ώρα δεν έχουμε βαθμολόγιο και βαθμούς. Δίνουμε όλοι μία μάχη από κοινού. Είμαστε όλοι ίσοι, γιατί καταβάλλουμε μία κοινή προσπάθεια για το καλό όλων. Πρόκειται για μία μάχη ενός ολόκληρου Έθνους που θα την κερδίσουμε όλοι μαζί. Το πιστεύω. Και ξέρετε σε αυτή την μάχη έχουν αναδειχθεί πολλές αρετές του λαού μας. Η επιμονή, η πειθαρχία, η πίστη και η ενότητα. Είμαι πραγματικά περήφανος για τον αγώνα που δίνουμε όλοι μαζί. Αναδεικνύει τον καλύτερο μας συλλογικό εαυτό. Αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μας για την επόμενη μέρα!

xardalias-1.jpg
«Πρόκειται για μία μάχη ενός ολόκληρου Έθνους που θα την κερδίσουμε όλοι μαζί»

Την Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξουν αυστηρότεροι περιορισμοί στις μετακινήσεις; Θα κλείσουν τα πάντα σε διόδια, αεροδρόμια και λιμάνια;

Οι αποφάσεις που λαμβάνονται υπαγορεύονται από τις εξελίξεις. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει σκεφτεί τρόπους απόκρισης σε κάθε πιθανό σενάριο, για αυτό και όλα τα μέτρα βρίσκονται πάνω στο τραπέζι. Το πόσα και ποια από αυτά θα εφαρμοστούν, εξαρτάται από τις εξελίξεις, εξαρτάται από όλους μας. Τα πάντα είναι δυναμικά. Θα ήθελα, πάντως, να σας υπενθυμίσω ότι όσον αφορά στα διόδια, τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ήδη διεξάγονται ενδελεχείς έλεγχοι και μόνο σε όσους μετακινούνται για πολύ συγκεκριμένους λόγους επιτρέπεται να ταξιδέψουν.

Κάποιοι στην αρχή έσπευσαν να σας κατηγορήσουν για τα αυστηρά μέτρα. Αποδείχθηκε ότι απέδωσαν. Αισθάνεστε δικαιωμένος; Έχετε κάποια πικρία μέσα σας;

Καμία πικρία δεν αισθάνομαι. Αντίθετα βλέπω συνεχώς ανθρώπους που έχουμε δημιουργήσει ένα πλατύ μέτωπο για να προστατεύσουμε την ζωή μας. Την ζωή των αγαπημένων μας ανθρώπων. Αυτό είναι που μου δίνει την μεγαλύτερη δύναμη. Να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο. Όσον αφορά στο αν αισθάνομαι δικαιωμένος, σας είπα και παραπάνω. Η μάχη αυτή δεν εμπεριέχει κανένα προσωπικό χαρακτηριστικό. Είμαι καθημερινά ως υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας στην υπηρεσία των συμπολιτών μου. Δεν αποτελεί η προσπάθεια αυτή προσωπική, αλλά συλλογική μάχη. Έτσι την αντιλαμβάνομαι και έτσι την δίνω. Μέχρι στιγμής, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα. Για να μην θέσουμε σε κίνδυνο ό,τι έχουμε καταφέρει μέχρι στιγμής, για να αποδώσουν τα μέγιστα οι δύσκολες αποφάσεις που πήρε η ελληνική Κυβέρνηση, πρέπει να παραμείνουμε προσηλωμένοι στο στόχο. Συνεχίζουμε να τηρούμε με πειθαρχία τα μέτρα, μέχρι να βγούμε νικητές.

xardalias-2.jpg
«Μέχρι στιγμής, τα μέτρα φαίνεται να αποδίδουν, αλλά τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμα»

Η αποκλιμάκωση με ποια σειρά θα ξεκινήσει; Από τα σχολειά, μετά η άρση περιορισμού κυκλοφορίας και στο τέλος τα καταστήματα; Πώς θα γίνει; Το έχετε σχεδιάσει;

Η συζήτηση για την άρση των μέτρων είναι πολύ πρόωρη, όταν διανύουμε την πλέον κρίσιμη περίοδο. Δεν είναι η κατάλληλη χρονικά στιγμή για αυτή τη συζήτηση, γιατί δεν βρισκόμαστε εκεί. Και είναι εξαιρετικά λάθος να εκπεμφθεί το μήνυμα ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο. Όταν έρθει η ώρα και πάντα σε συνεργασία με την αρμόδια επιστημονική επιτροπή θα οριστικοποιήσουμε το σχέδιο μας και θα προχωρήσουμε στην εφαρμογή του. Να ξέρετε πάντως πως, όπως έχει πει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη εξετάζονται σχετικά σενάρια. Υπάρχει σχέδιο, αλλά πρώτα πρέπει η χαραμάδα φωτός που βλέπουμε να μεγαλώσει και να γίνει ξέφωτο. Και θέλει ακόμα προσπάθεια. Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων, αλλά ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε.

Υπάρχει κόσμος που φοβάται ότι αυτοί οι περιορισμοί θα είναι μόνιμοι και μετά το τέλος της πανδημίας. Μπορείτε να διαβεβαιώσετε τους πολίτες ότι δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα; Ξέρετε διακινείται με ολόκληρη παραφιλολογία όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμίως. Ότι αμφισβητούνται δημοκρατικές ελευθερίες κλπ. Τι απαντάτε;

Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο θέμα. Είναι εκτός κάθε λογικής αυτή η συζήτηση. Αντίθετα ό, τι κάνουμε τώρα το κάνουμε για να γυρίσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα στην κανονική μας ζωή. Ο στόχος είναι όσο το δυνατόν πιο σύντομα να αρθούν τα μέτρα. Αυτό όμως θα είναι μία αργή διαδικασία και δεν θα γίνει από την μία στιγμή στην άλλη. Αντιλαμβάνομαι ότι βιώνουμε μία δύσκολη περίοδο και ότι όλοι ανησυχούμε για το αύριο, αλλά δεν πρέπει να βλέπουμε κινδύνους εκεί που δεν υπάρχουν. Εχθρός μας είναι μόνο η πανδημία. Αυτήν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε. Και ενωμένοι θα το κάνουμε με επιτυχία.

xardalias-3.jpg
«Αντιλαμβανόμαστε την κόπωση όλων, αλλά ζητάμε από τους συμπολίτες μας να μην βιαστούμε να πανηγυρίσουμε»

Για την μεγάλη πλειονότητα του λαού και εσείς και ο κ. Τσιόδρας έχετε γίνει λαϊκοί ήρωες. Αισθάνεστε έτσι ή παραμένετε μάχιμος πολεμιστής όπως σας γνωρίσαμε στην τοπική αυτοδιοίκηση;

Για εμένα, η ενασχόληση με τα κοινά είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιθυμία μου να είμαι χρήσιμος στους συμπολίτες μου. Αυτός ήταν πάντα ο στόχος όταν υπηρετούσα την τοπική αυτοδιοίκηση, αυτό προσπαθώ να κάνω και σήμερα από την θέση του υφυπουργού. Συνεπώς, η απάντηση στην ερώτησή σας είναι πως δεν κάνω τίποτα διαφορετικό από αυτό που προσπαθούσα να κάνω πάντα: να βρίσκομαι στην υπηρεσία του Δήμου με την αρχαία ελληνική έννοια. Αυτό άλλωστε δεν είναι η πολιτική;

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours