Γιολάντα Μπαλαούρα : ” Κακά τα ψέματα το σανίδι σε κάνει ηθοποιό”

του Στάθη Παπούλια

«Είμαι ο άνθρωπος που πιστεύει ότι όταν ζεις κάτι έντονο και είσαι γεμάτος από αυτό, δεν χρειάζεται να το διαφημίσεις… Δεν τα λέω ούτε καν στους πολύ κοντινούς μου. Προτιμώ να τα ζω! Είχα μια μεγάλη σχέση 20 χρόνια, κάναμε τα πάντα μαζί και το ήξεραν μόνο οι στενοί μας φίλοι» εξομολογήθηκε η Γιολάντα Μπαλαούρα.

Η Γιολάντα Μπαλαούρα έρχεται στη νέα σειρά του ΣΚΑΙ με τίτλο “ΣτΟργή”, ενσαρκώνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο.Παράλληλα συνεχίζω τα γυρίσματα για τα “Καλυτερα μας χρόνια” στην ΕΡΤ.

Το ταξίδι σου ήταν στο χώρο της υποκριτικής ξεκίνησε σε πολύ νεαρή μικρή ηλικία και έχεις φτάσει σήμερα να είσαι πολύ ψηλά. Τι ακριβώς ήταν για σένα;

Η αλήθεια είναι ότι πήγαινα ακόμη στο σχολείο ,όταν ο Γιάννης  Δαλιανίδης με έβαλε στο μαγικό κόσμο της τηλεόρασης. Τότε είχαμε μόνο δύο κανάλια και τεράστιες θεαματικότητες.Αλλες εποχές. Δεν ξέρω αν έχω φτάσει ψηλά.Δεν νομίζω ότι συμβαίνει κάτι τέτοιο.Ξέρω όμως με βεβαιότητα ότι αγαπώ πολύ αυτή τη δουλειά και προσπαθώ να την υπηρετώ με συνέπεια ,αγάπη και μεράκι. Για μένα όλη αυτή η ιστορία της υποκριτικής εκτός από δουλειά για την επιβίωσή μου είναι και ένας μαγικός τρόπος για να γνωρίσω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους.Αυτο το ταξιδι είναι μεγάλη ιστορία. Σε βάζει σε μια ωραία διαδικασία να δείς και να ψάξεις τόσα πράγματα για να μπορέσεις να ερμηνεύσεις την ανθρωπινη ύπαρξη.

Είναι  ανοιχτά για τον τρόπο που αντιδράσατε όταν δεχτήκατε σεξουαλική παρενόχληση. Τί θα λέγατε για να δώσεις δύναμη σε μία γυναίκα που έχει γίνει αποδέκτης βίας και τι θα συμβουλεύατε τα νεότερα κορίτσια όσον αφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα; 

Σιγουρα το να δώσεις ένα χαστούκι δεν είναι ότι καλύτερο. Αλλα αν είναι να δώσεις ένα μήνυμα ότι δεν ανέχεσαι συμπεριφορές που προσβάλλουν την προσωπικότητα σου ,αυτό που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος και όχι μόνο οι γυναίκες , είναι να καταγγέλλουν στις αρμόδιες αρχές τέτοια γεγονότα. Αυτό που θα μπορούσα να συμβουλέψω τα νέα παιδιά που μπαίνουν στην αγορά εργασίας είναι να μην δέχονται να γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης και ουτε να διανοηθούν να μπουν σε μια κατάσταση συναλλαγής με στόχο την επαγγελματική τους προώθηση. Μόνο η συνέπεια , η μελέτη και η φροντίδα για τη δουλεια μας μπορεί να σε κρατήσει σε αυτό το επαγγελμα. Οποιοσδήποτε “άλλος δρόμος”  μόνο ψυχική φθορά μπορεί να προκαλέσει.

3. Δούλεψε πολλά χρόνια στην Θεσσαλονίκη.Ήταν καλό ή λάθος;

Για σχεδόν δέκα χρόνια , την περίοδο της κρίσης και όταν σταμάτησε η παραγωγή τηλεοπτικών σειρών και οι περισσότερες παραγωγές μεταφέρθηκαν στην Κύπρο , βρέθηκα στην Θεσσαλονίκη για μία παράσταση και τελικά παρέμεινα στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδας ,όπου μου δόθηκε η δυνατότητα να παίξω ένα ρεπερτόριο που μπορεί στο ελεύθερο θέατρο να μην την είχα. Όταν είσαι σε επαφή με αυτό που αγαπάς , σε όποια πόλη κι αν είσαι μόνο καλό μπορεί να είναι. Αλλωστε η Θεσσαλονίκη είναι μια όμορφη πόλη.

4. Έχεις πεί ότι “αντιμετωπίζει αμφισβήτηση και δυσπιστία στο θέατρο”.Γιατί αυτό; 

Αντιμετώπισα τα πρώτα χρόνια αυτή την αμφισβήτηση γιατί είχα μια έντονη παρουσία στην τηλεόραση και αυτό ,εκείνη την εποχή δεν δημιουργούσε αίσθημα εμπιστοσύνης στους ανθρωπους του θεάτρου. Αυτό δεν ήταν και απαραίτητα κακό. Κακά τα ψεματα το σανίδι σε κάνει ηθοποιό . Εκεί ψήνεσαι. Εκεί μαθαίνεις την τέχνη του ηθοποιού.

5. Έχασες τη μητέρα σου σε νεαρή ηλικία σε τροχαίο. Πώς επηρέασε τη ζωή σου, τις επιλογές σου, τα πράγματα που θεωρείς σημαντικά;

 Με επηρέασε  συναισθηματικά ,όπως επηρεάζεται κάθε άνθρωπος όταν βιώνει την απώλεια της μάνας. Η μάνα είναι η ρίζα μας. Νιώθεις σαν να λείπει η γη που πατας. Ξερεις οτι χανεις τον ανθρωπο που σ’αγαπαει και αγαπάς άνευ όρων και ορίων. Καταλαβα , από πολύ νωρίς , ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο ,ότι πρέπει να ζούμε την κάθε μέρα μας , χωρίς εκκρεμότητες με τον εαυτό μας , με τα θέλω μας ,και με τους ανθρώπους μας. Αυτό με οδήγησε στην αναζήτηση ενός τρόπου ζωής , όπου το να είμαι καλά με τον εαυτό μου και τους ανθρώπους που αγαπώ να είναι η προτεραιότητα μου .

Τι σημαίνει για σένα ο έρωτας και σήμερα που είσαι; 

Ο έρωτας και ο θάνατος είναι τα δύο μεγάλα θαύματα που βιώνει ο ανθρωπος. Με τον έρωτα γεννιέσαι και πεθαίνεις. Έχω ζήσει δυνατούς έρωτες , έχω αγαπήσει κι έχω αγαπηθεί . Είμαι πλήρης. Και πάντα ερωτευμένη με τον έρωτα.

Η ταλαντούχα ηθοποιός έκανε ,πριν μερικά χρόνια, την υπέρβαση και πόζαρε γυμνή παρέα με άλλους τριάντα γνωστούς καλλιτέχνες και παρουσιαστές για φιλανθρωπικό σκοπό. Αυτό ήταν λάθος ή όχι;  

Πότε δεν είναι λάθος ,οποιαδήποτε ακτιβιστική δράση , ακόμη και μία γυμνή φωτογράφηση , αν αυτό πρόκειται να γίνει για ένα τόσο καλό σκοπό ,όπως ήταν η καμπάνια για το AIDS. Και σίγουρα θα συμμετείχα ξανά και ξανά σε οποιαδήποτε κίνηση θα γινόταν για την προώθηση πραγμάτων που πρέπει να μας ευαισθητοποιήσουν και να είναι για την καλυτέρευση της καθημερινότητας μας.

Από όλους έχεις κάνει τόσα χρόνια στο θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση, βιντεοταινίες ποιά ήταν η χειρότερη και η καλύτερη ;

Μια βιντεοταινια  έκανα στα χρόνια της σχολής , με Μπονάτσο ,Ζουγανέλη και Νικόλα Άσιμο και παραλίγο να με διώξει  ο δάσκαλός μου ο Θεοδοσιάδης. Οι παράλληλοι δρόμοι , η Πολυκατοικία ,τα καλύτερά μας χρόνια που παίζονται για τρίτη σεζόν στην ΕΡΤ είναι από  τις αγαπημένες μου δουλειες ,όπως και η ΣΤΟΡΓΗ που έρχεται στο ΣΚΑΙ. Δεν έχω χειρότερο και καλύτερο .Συνηθως απο τα κακά μαθαίνεις.Ετσι δε γίνεται ; Στο θέατρο ότι έχω κάνει το έχω αγαπήσει. Και θεωρώ ότι έχω προσέξει πάρα πολύ , κάθε συνεργασία.

Τηλεοπτικά απολαμβάνουμε σε μια από τις ωραιότερες στιγμές της Ελληνικής Τηλεόρασης ,στα « Καλύτερα μας χρόνια». Σας αρέσει ο ρόλος σε αυτό;

Η κυρία Ρούλα δε θα ήταν φίλη μου γιατί θα τη φοβόμουνα μη με παραλάβει !! Αλλά την έχω αγαπήσει πάρα πολύ!! υπερασπίζεται έναν κόσμο που έχει μάθει από τον αυστηρο πατερα της  και προσπαθεί με τον δικό της τρόπο να φυλάει  “Θερμοπύλες”  απέναντι σε όλα αυτά που συμβαίνουν  σε εποχές που ο κόσμος αλλάζει .Μιλάμε πάντα για τα τελη  της δεκαετίας του ’60 και για τη δεκαετία του 70 με όλα τα γεγονότα που ζούσαμε στη χώρα μας. Δικτατορία. Φοιτητικο κινημα. Το Πολυτεχνείο . Μεταπολίτευση. Για μένα τα καλύτερά μας χρόνια είναι μία από τις ωραιότερες σειρές που παίζονται τα τελευταία χρόνια στην ελληνικη τηλεοραση και είμαι πολύ χαρούμενη που είμαι ένα κομμάτι αυτής της σειράς. Και η αντιδραση του κόσμου σε αυτη τη σειρά είναι πολύ συγκινητικη. Παίρνω πολύ όμορφα μηνυματα για τη σειρά. Και είναι πολύ ωραίο που υπάρχει αυτη η ανταπόκριση.

Παίζεις σε ελληνικές σειρές,όπως το “Τρία Μίλια” και η “Στοργή”. Τι άλλο ετοιμάζει στον χώρο αυτό; Και τι ετοιμάζεις για θέατρο;

Συνεχίζω τα γυρίσματα για τα Καλυτερα μας χρόνια στην ΕΡΤ ,όπου θα βγαίνουμε κάθε Τρίτη στις 22.00 το βράδυ και ταυτοχρονα κάνω πρόβες για την Νύχτα της Ιγκουάνα του Τεννεση Ουιλλιαμς σε σκηνοθεσία της Ελένης Γκασούκα ,που θα ανεβει στις 28 Οκτωβρίου στο Κρατικο Θεατρο Βορειου Ελλαδας στο Βασιλικό Θέατρο στη Θεσσαλονίκη. Ειμαι μεταξυ  Αθήνας και Θεσσαλονικής .

About Post Author