Γιάννης Φωστηρόπουλος: «Αυτά τα Χριστούγεννα το Παλαιό Φάληρο είναι πιο φωτεινό και πιο ανθρώπινο»

Ο Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου Γιάννης Φωστηρόπουλος, ευγενής και ανθρώπινος, δοσμένος ολοκληρωτικά στην Πόλη του με ήθος, ταπεινότητα και δημιουργία, εμπνέει τον σεβασμό και την αγάπη από όλους τους Δημότες του και μιλά για τις πρώτες  ημέρες της Δημαρχιακής του θητείας, για τα προβλήματα και τις προκλήσεις του Δήμου, για τις κοινωνικές δράσεις, για το όραμα του για τον Δήμο και για τo εορταστικό και αισιόδοξο Παλαιό Φάληρο.

Τι σηματοδοτεί και τι σημαίνει για σας το μεγάλο ποσοστό που λάβατε στις Δημοτικές εκλογές;

Πρόκειται πραγματικά για μεγάλη και σημαντική τιμή όταν χιλιάδες άνθρωποι όλων των ηλικιών προσέρχονται στην κάλπη, σε εμπιστεύονται και επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το όνομα σου. Η ταύτιση και η επιλογή αυτή βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη των επιδόσεων καθώς κάθε ψήφος είναι μια εντολή ευθύνης και έργου. Η Δημοτική μας παράταξη απευθύνθηκε σε όλους του Φαληριώτες, από όποιο κόμμα και αν προέρχονταν και έπεισε ότι ο συνδυασμός μας πραγματικά πολυσυλλεκτικός και υπερκομματικός, αποτελούνταν από μια ομάδα εξαιρετικών ανθρώπων, με θετικό αυτοδιοικητικό λόγο και ρεαλιστική πρόταση, προτάσσοντας τον πολιτικό πολιτισμό, κόντρα σε αυτούς που φλέρταραν με τον λαϊκισμό και την ένταση. Καταφέραμε έτσι να εκλεγούν αρκετοί νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι που ρίχνουν τον ηλικιακό όριο, φέρνοντας την ανανέωση και το καινούργιο σε όλες τις εκφράσεις των Δημοτικών πολιτικών και δράσεων. Και φυσικά ακολούθησε η στελέχωση  σημαντικών πόστων με ανθρώπους από όλες τις παρατάξεις καθώς αξιόλογοι δημοτικοί σύμβουλοι άλλων παρατάξεων ανέλαβαν ως εντεταλμένοι σύμβουλοι κρίσιμους τομείς για τη λειτουργία του Δήμου, αποδεικνύοντας ότι θέλουμε και επιδιώκουμε να ενώνουμε δυνάμεις για το καλό της Πόλης μας. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και τα περισσότερα θέματα του Δημοτικού Συμβουλίου ψηφίζονται ομόφωνα ή με μεγάλες πλειοψηφίες.

Σημαντική η παρουσία και η παρακαταθήκη Χατζηδάκη στο Δήμο. Τι έχετε να πείτε για την πολύχρονη συνεργασία σας και κυρίως την φιλίας σας με τον προκάτοχο σας;

Το Παλαιό Φάληρο στην νέα περίοδο που μπαίνουμε, δεν ξεκινά από το μηδέν. Υπάρχει ήδη ένα σημαντικό έργο για το οποίο όλοι από τις θέσεις ευθύνης που συμμετείχαμε όλα αυτά τα χρόνια βάλαμε πλάτη και στηρίξαμε τον Διονύση Χατζηδάκη. Επί χρόνια μου εμπιστεύτηκε σημαντικές θέσεις ευθύνης, υπήρξα ο μακροβιότερος Αντιδήμαρχος του και για το έργο που πραγματοποιήθηκε, οι συνεργάτες μου στον Δήμο και εγώ προσωπικά είμαστε περήφανοι. Το έργο αυτό θα συνεχιστεί. Το Παλαιό  Φάληρο αποτελεί και αντιπροσωπεύει ένα στοίχημα, μια μεγάλη πρόκληση αλλά και μια σημαντική ευκαιρία για όλους εμάς. Και αν το Παλαιό Φάληρο μπήκε στην τροχιά της ανάπτυξης και της προόδου τα προηγούμενα χρόνια πρέπει να συνεχίσουμε με όραμα, προοπτική και έργο που δεν θα πάψει ποτέ όσο αυτή η Πόλη ζει, υπάρχει, μεγαλώνει και ελπίζει. Ο Διονύσης Χατζηδάκης μπορεί να εκλέχθηκε Βουλευτής αλλά εξακολουθεί πάντα να μας στηρίζει και να μας βοηθά. Η εμπειρία του πράγματι είναι δεδομένη και η αγάπη του για το Παλαιό Φάληρο πραγματικά μεγάλη.

Σαν Δημοτική Αρχή, δώσατε ιδιαίτερο βάρος στις  Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και στον στολισμό της Πόλης, Ανταποκρίνεται ο Κόσμος;

Το Παλαιό Φάληρο φέτος είναι πιο λαμπερό και πιο φωτεινό παρά ποτέ καθώς οι Χριστουγεννιάτικες  εκδηλώσεις αλλά και ο εορταστικός φωτισμός περιέλαβε και επεκτάθηκε σε όλες τις γειτονιές της Πόλης αλλά και σε σημεία που φωτίζονται για πρώτη φορά.  Ταυτόχρονα συνεργαστήκαμε με την Περιφέρεια για τον στολισμό των κύριων οδικών αξόνων ενώ ως Δήμος στηρίξαμε κάθε εορταστική εκδήλωση, από οποιονδήποτε πολιτιστικό, αθλητικό και εξωραϊστικό φορέα από όπου και  προέρχονταν με ένα μόνο προαπαιτούμενο. Την στήριξη των αδύναμων συμπολιτών μας με συγκέντρωση τροφίμων και ειδών για τις ευπαθείς ομάδες, δίνοντας σε όλες τις εκδηλώσεις ένα πρόσημο θετικό, ουσιαστικό , κοινωνικό. Έτσι καταφέραμε για ένα μήνα, δεκάδες  χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και δράσεις να «αλλάξουν» το Φάληρο και τις συνοικίες με αισιοδοξία, αγάπη και κυρίως προσφορά. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και όχι απλά συμμετέχει αλλά στηρίζει και την προσπάθεια μας κανείς στο Φάληρο αυτές τις ημέρες να μην νιώθει μόνος και περιφρονημένος. 

Οι εθελοντές του Δήμου σας ξεχωρίζουν για την δράση τους και την προσφορά τους. Κυρίως όμως για την αποτελεσματικότητα τους. Πως έχετε οργανωθεί σε αυτόν τον τομέα;

Η εθελοντική δράση αποτελεί σημαντική και βασική προτεραιότητα μας ενώ ειδικά για κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου μας όπως το κοινωνικό παντοπωλείο και το κοινωνικό συσσίτιο αποτελεί σημαντικό πυλώνα της λειτουργίας τους. Όλες οι εκδηλώσεις του Δήμου μας επιδιώκεται πλέον να συνδυάζονται με την προσφορά στις Κοινωνικές Δομές και η προσφορά των εθελοντών στην οργάνωση και την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων είναι σημαντική. Ήδη τα αποτελέσματα της ανιδιοτελούς προσφοράς των εθελοντών είναι εντυπωσιακά και αναδεικνύουν την αγάπη προς τον συνάνθρωπο, την κοινωνία, το περιβάλλον. Ωθούμε και επιβραβεύουμε την συμβολή των πολιτών τόσο μέσα από το εθελοντικό κίνημα στις διάφορες εκφράσεις του όσο και μέσα από το δίκτυο εθελοντών που ήδη έχουμε οργανώσει  και παρουσιάσει. Η ανταπόκριση είναι συγκινητική και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα θα ευαισθητοποιήσουμε ακόμα περισσότερο με οργανωμένες δράσεις και ενημέρωση με στόχο την προσέλκυση ακόμα περισσότερων εθελοντών. 

Ποιοι είναι οι στόχοι σας για το μέλλον και το πλαίσιο που θα λειτουργήσετε.

Οι προκλήσεις για την Δημοτική μας Αρχή είναι μεγάλες. Υψηλής προτεραιότητας στόχοι αποτελούν η αξιοποίηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων και των χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο δράσεις προς όφελος των Δημοτών. Επίσης η καθημερινότητα του Δημότη με την αναβάθμιση του τρόπου λειτουργίας της καθαριότητας με σύγχρονα μέσα, η συντήρηση των υποδομών και η επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας και ευταξίας στους πολίτες είναι κάποιες από τις προτεραιότητες μας. Συνεχίζουμε όλοι μαζί για το Παλαιό Φάληρο της καρδιάς μας. Μπορούμε και θα πετύχουμε ο Δήμος μας να γίνει Δήμος πρότυπο για όλη την χώρα αναδεικνύοντας από την μία το ανθρώπινο πρόσωπο και από την άλλη το τεχνοκρατικό με ανάπτυξη και ευημερία.

Γιάννης Φωστηρόπουλος : Θέλουμε μια Πόλη ζωντανή, λειτουργική, δίκαιη, δημιουργική και συμμετοχική.

Εισαγωγή : Είναι νέος, συγκροτημένος, δυναμικός. Έχει τεράστια εμπειρία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και αποτέλεσε επί χρόνια τον πιο στενό συνεργάτη του Διονύση Χατζηδάκη ο οποίος του εμπιστεύτηκε κρίσιμα πόστα και τις πιο σημαντικές αντιδημαρχίες. Με ένα πλούσιο βιογραφικό και έχοντας περάσει από την διοίκηση οργανισμών και  εταιρειών αποτέλεσε δικαιολογημένα την μόνη ουσιαστική επιλογή των Φαληριωτών οι οποίοι και του εμπιστεύτηκαν την διοίκηση του Δήμου. Ως Δήμαρχος πλέον Παλαιού Φαλήρου απαντά στις ερωτήσεις μας και μας αναπτύσσει τα σχέδια του για το μέλλον.

Ποιος ο ρόλος του Παλαιού Φαλήρου στη γενικότερη ανάπλαση και ανάδειξη της Αττικής Ριβιέρας;

Είναι γεγονός ότι τα Νότια Προάστια, αυτό που ονομάζουμε Αθηναϊκή Ριβιέρα τα επόμενα χρόνια θα βρεθούν στο επίκεντρο της οικονομικής και τουριστικής ανάπτυξης όχι μόνο του Λεκανοπεδίου αλλά όλης της χώρας. Μιλάμε για ένα μέρος ευλογημένο και μια περιοχή με τεράστια δυναμική κι ενδιαφέρον κοινωνικό, πολιτιστικό και κυρίως οικονομικό. Αυτό σημαίνει ότι μέσα από την ανάπτυξη μπορεί να υπάρξει μια τεράστια δυναμική. Δεν πρέπει όμως να κάνουμε τα λάθη του παρελθόντος. Δεν πρέπει να περιοριζόμαστε σε αποσπασματικές δράσεις αλλά θα πρέπει να έχουμε ως αφετηρία ένα γενικότερο πλάνο ανάπτυξης και παρέμβασης. Πρέπει να διαθέτουμε μια ολοκληρωμένη αστική στρατηγική για τις περιοχές μας και τους Δήμους της Νότιας Αθήνας  και αν αυτό ακούγεται αυτονόητο θα σημειώσω ότι αυτό έπρεπε να είχε γίνει ήδη χρόνια πριν. Ακόμα και τώρα όμως, ποτέ δεν είναι αργά να κάνουμε το ορθό, ιδίως όταν αυτό αφορά τον τόπο που θα αφήσουμε στα παιδιά μας. Συνεπώς, θεωρώ επιτακτική την ανάγκη συνεργειών και συνεργασιών μεταξύ των Δήμων μας με στόχο δράσεις σημαντικές, δράσεις αποτελεσματικές , δράσεις ουσιαστικές. Και σε αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει  οι δημοτικοί υπεύθυνοι να μάθουν ότι θα πρέπει σε κάθε σχεδιασμό τους να λαμβάνουν υπόψη όχι μόνο την βιώσιμη ανάπτυξη αλλά κυρίως  τον κοινωνικό διάλογο, την διαβούλευση και την συμμετοχή, με τεκμηριωμένες προσεγγίσεις και θέσεις. Ήδη σαν Δήμος και με δική μου εισήγηση συμμετέχουμε σε δύο σημαντικά διαδημοτικά δίκτυα που μας προσφέρουν ενημέρωση, εμπειρία, τεχνογνωσία και πόρους προκειμένου να συντονισθούμε και να προχωρήσουμε μαζί με τους όμορους Δήμους για την ανάπτυξη της Νότιας Αθήνας. Η πρώτη δράση είναι μια διαδημοτική συνεργασία , το πρόγραμμα των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης, « ΟΧΕ – ΒΑΑ» όπως ονομάζονται  με τίτλο στην περίπτωση μας : Η ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ, στην οποία εκτός από το Παλαιό Φάληρο συμμετέχουν ο Άλιμος και η Καλλιθέα και η οποία δράση περιλαμβάνει πρόγραμμα 35,5 εκατομμυρίων ευρώ με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ από την Περιφέρεια Αττικής. Και η δεύτερη δράση που συμμετέχουμε είναι αυτή του Δικτύου των εκπαιδευτικών και πολιτιστικών φορέων και της τοπικής αυτοδιοίκησης της Λεωφόρου Συγγρού, μια ένωση δυνάμεων εκπαιδευτικών, πολιτιστικών φορέων και οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης που ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ένα  δίκτυο από 16 φορείς όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Ίδρυμα Ωνάση, το Ευγενίδειο Ίδρυμα, η Εθνική Βιβλιοθήκη, η Εθνική Λυρική Σκηνή, το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τα Ιδρύματα Αγγελικούση και Τσάκου, η Περιφέρεια Αττικής και οι Δήμοι της περιοχής (Καλλιθέας, Νέας Σμύρνης, Παλαιού Φαλήρου και το Δίκτυο Πολιτισμού Δήμου Αθηναίων). Αποτελεί ένα Δίκτυο φορέων που φιλοδοξεί να αναδείξει κοινές πρωτοβουλίες αλλά κυρίως να ενημερώσει και να προβάλει, μετατρέποντας τους κατοίκους από αμέτοχους παρατηρητές σε υπεύθυνους πολίτες με άποψη και όραμα.

 

Συνέντευξη Δημάρχου Παλαιού Φαλήρου Γιάννη Φωστηρόπουλου για την  Έλντα Γεωργοπούλου

 

 

About Post Author

+ There are no comments

Add yours