Οι ευπρόσδεκτες εικαστικές διαδρομές της Κατερίνας Καρακατσάνη στο θέατρο Αλκμήνη

του Λεόντιου Πετμεζά

Με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ατομικής έκθεσης ζωγραφικής της εικαστικού Κατερίνας Καρακατσάνη στο χώρο του φουαγιέ του θεάτρου ”Αλκμήνη”.

Η Κατερίνα Καρακατσάνη, κόρη του σημαντικού ηθοποιού του ελληνικού θεάτρου Θύμιου Καρακατσάνη και της συγγραφέως Ρούλας Καρακατσάνη και αδελφή της ηθοποιού Αλεξάνδρας Καρακατσάνη γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι απόφοιτη του τμήματος Ζωγραφικής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών Αθηνών. Συνεργάστηκε ως βοηθός σκηνογράφου – ενδυματολόγου και δημιούργησε ειδικές κατασκευές για το Φεστιβάλ Επιδαύρου, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, την Εθνική Λυρική Σκηνή το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καλαμάτας και για σημαντικές θεατρικές παραστάσεις. Έργα της κοσμούν το Μουσείο Βορρέ και πολλές ιδιωτικές συλλογές. Στο γνώριμο και φιλόξενο θέατρο «Αλκμήνη» ,Αλκμήνης 8-12 στα κάτω Πετράλωνα στο Γκάζι η νέα εικαστική εξόρμηση της θα διαρκέσει για όλο τον μήνα Οκτώβριο 2022.

Ιδιαίτερα ταλαντούχα η καλλιτέχνιδα, κάτι που άλλωστε αποτυπώνεται στα έργα της, εξηγεί για την διοργάνωση της παρούσας έκθεσης: ”Είναι μια παρουσίαση που γίνεται με πολλή αγάπη. Ήταν μια ιδέα του Μανώλη Ιωνά που με προσκάλεσε στον ζεστό χώρο του θεάτρου, να παρουσιάσω ένα ποτ πουρί από τη δουλειά μου για να με γνωρίσει περισσότερος κόσμος…. έστησα την έκθεση σκεπτόμενη και την πολύχρονη κρίση, για να μπουν έργα που να μπορούν να πάνε σε όλα τα σπίτια”….. ”χτυπημένη” από την οικονομική κρίση που διαδέχτηκε η πανδημία, όπως όλοι οι ομότεχνοί της και όχι μόνο……. η τέχνη είναι για όλους και όχι για λίγους. Σεμνά και ταπεινά αγωνίζομαι και προσπαθώ να επιβιώσω σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Πρώτα η κρίση χτύπησε τον κλάδο των ζωγράφων και το ίδιο έγινε και με την πανδημία. Νιώσαμε την αλλαγή και τις δυσκολίες που ήρθαν. Ο κόσμος φοβήθηκε, δεν μπορούσαμε να εκθέσουμε. Τώρα, μετά από δυόμισι χρόνια, προσπαθώ να κάνω ένα βήμα και μια σφυγμομέτρηση για να δω αν επανήλθαν τα πράγματα».Tα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν την πρώτη μέρα του Οκτώβρη, με αξιοσημείωτη προέλευση κόσμου που κατέκλυσε τον χώρο. Οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τη διεισδυτική ματιά της ζωγράφου, να αγοράσουν έργα της και να συνομιλήσουν μαζί της.

Τα έργα της που εκτίθενται είναι από διάφορες σειρές που έχει φτιάξει κατά περιόδους. Κυρίως θαλασσογραφίες, γυμνά και ανθρώπινες φιγούρες.

Η συναισθηματική φόρτιση γίνεται συχνά πηγή έμπνευσης στην εικαστική σύνθεση της .Με βροντώδη ρυθμική ειλικρίνεια και απόλυτο αυθορμητισμό εκποιεί ποικίλους συνδυασμούς αποκαλύψεων στα ενδιαφέρουσες συλλήψεις της εμφορούμενη από μια ευδόκιμη εξομολόγηση που αγγίζει με αγάπη το ελιξίριο της ζωής. Στα επιτεύγματα της παρεπιδημούν εμβόλιμα και ουσιαστικά συναισθήματα εμβάθυνσης, ενδοσκόπησης και ολοκλήρωσης που ενορχηστρώνονται από βιωματικές δυνάμεις με τρόπο αρκετά συνεκτικό και συνοπτικό. Η περιγραφική αφήγηση της διαδραστικά κυοφορεί ένα ιδιότυπο λυρισμό απέναντι στην μυσταγωγία της γραφής .

Η επικράτηση της δεικτικής, ουσιαστικής και της ηθογραφικής αναπαράστασης συνυπάρχει επιδέξια στην πολυκύμαντη σχεδίαση της τονίζοντας την αινιγματική τάση που διαθέτει η σύνθεση των πολυσήμαντων νοημάτων της . Διατηρώντας αλληλένδετα και εφαπτόμενα λεπτές ισορροπίες και έχοντας υπέρτατο σημείο αναφοράς το σκιαγραφικό μορφισμό σταχυολογεί καταβολές που ανάγονται στις πλήρεις φόρμες της ωρίμανσης, στην γνώση του ενστίκτου και στις ζητήσεις που έντεχνα οδηγούν σε μια ολοκληρωμένη και εκτονωτική εκφραστικότητα. Οι σκέψεις της εκτεταμένα, ανεξάντλητα και διαφωτιστικά απελευθερώνουν σκιές που αντανακλούν με πλαστικότητα σε υπαίτιες μορφές, σε χώρους καθημερινούς αλλά επίσης και σε άλλους απρόσμενους και μυστήριους που ενδυναμώνουν εμπεριστατωμένα και επεκτατικά την ανασυγκρότηση του επιδιωκόμενου και ελεγχόμενου ιδεατού της ψυχικής κατάστασης.

Ο αεικίνητος μικρόκοσμος και μακρόκοσμος της μαεστρίας τον οποίο μεταλλάσσει με ρομαντική διάθεση πιο συγκεκριμένα μαγεύει το κοινό .Πάλλεται ανάμεσα στο παρελθόν, το παρόν και το μέλλον ενσαρκώνοντας κάθε ζωογόνα ελπίδα για το αύριο. Κινούμενη με τρυφερότητα η δημιουργός στα πλαίσια του ρεαλισμού και πέρα από αυτά συμπληρώνει την υπόσταση των εκθεμάτων της με ένα ατέρμονο πλήθος συμβόλων. Η πολλαπλή χρήση και η διύλιση της φόρμας της συγκροτεί καταλυτικά τον τρόπο διαπραγμάτευσης που ακολουθεί οδηγώντας στο δρόμο για την εκλεκτική ελευθερία. Διερευνητικά με εξευγενισμένο πνεύμα διεκδικεί κύκλους με απαράμιλλη διατύπωση, ευλαβική έκσταση και υπερβατική ώσμωση .

Με αδιάπτωτες εντάσεις χαράζει μορφωτικές τιθασεύσεις στα φωτεινά σημεία μιας διευθέτησης που την επεκτείνει. Αναβιώνει φιγούρες και φυσιογνωμίες με αναφορές. Προσωπικές ανασυγκροτήσεις που έχει ανατάξει, παρακολουθώντας πορείες και διαδρόμους έφεσης .Η περιδιάβαση της με παρατήρηση και μελέτη εντείνει το αμέριστο ενδιαφέρον προς τις παραθέσεις που επισυνάπτει .Συνδέοντας εκδοχές καλύπτει ισχυρισμούς επανατένισης με ατομική οπτική και βαρύτητα οντότητας ενώ παράλληλα επιτελεί υπαρξιακές διακρίσεις που ζωντανεύουν κωδικοποιήσεις με ατέρμονη συνέχεια .

About Post Author