Ο Βόλος υπήρξε η πόλη που υποδέχθηκε τον μεγαλύτερο αριθμό μικρασιατών προσφύγων στη Θεσσαλία και την Κεντρική Ελλάδα γενικότερα. Οι πρόσφυγες στέριωσαν στον Βόλο και αποτελώντας το ένα τέταρτο περίπου του πληθυσμού συντέλεσαν δραστικά στη διαμόρφωση της φυσιογνωμίας του.

Η παρουσία τους υπήρξε καταλυτική σε όλους τους τομείς λειτουργίας της πόλης: οικονομία, εμπόριο, βιομηχανία, υποδομές, αθλητισμό, πολιτισμό, ακόμη και στον γαστρονομικό πλούτο της περιοχής, με την γνωστή πανελληνίως εικόνα των βολιώτικων τσιπουράδικων.

Η εν γένει συμβολή των προσφύγων στην ανάπτυξη και εξέλιξη της πόλης αποτέλεσε σταθερό σημείο αναφοράς για το Μουσείο της Πόλης του Βόλου, από την πρώτη μέρα της λειτουργίας του με τη μεγάλη έκθεση «Βόλος – Νέα Ιωνία: τόσο μακριά τόσο κοντά». Ακολούθησε η υλοποίηση μεγάλου αριθμού περιοδικών εκθέσεων και εκδηλώσεων μικρασιατικού περιεχομένου και η διαρκής συνεργασία με τους τοπικούς μικρασιατικούς συλλόγους. Σημαντικό μέρος από το υλικό που συγκεντρώθηκε από αυτές τις δράσεις και συνεργασίες, περιλαμβάνεται στην περσινή έκδοση  «Μνήμες Προσφύγων: Οι Μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο», που επιχορηγήθηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Το 2022 και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή το Μουσείο της Πόλης θα φιλοξενήσει δύο περιοδικές εκθέσεις με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της πόλης και την επιχορήγηση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τίτλο: «Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο» και «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: Τεκμήρια και μνήμες»


Η έκθεση «Meta-κίνηση ΙΙ. Αναπαραστάσεις με αφορμή τους μικρασιάτες πρόσφυγες στον Βόλο» αποτελεί μια εικαστικού τύπου προσέγγιση των 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή και την εγκατάσταση χιλιάδων προσφύγων στην πόλη του Βόλου. Πραγματοποιείται με τη συνεργασία της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου και του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου και η λειτουργία της στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου ξεκινάει την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου και ώρα 8.00 μ.μ.

Στην έκθεση συμμετέχουν 21 εικαστικοί, που πραγματεύονται ζητήματα συνδεδεμένα με τη βιαιότητα που βίωσε ο ελληνισμός της Μ. Ασίας, με τον ρόλο των συμμάχων σε αυτή τη διένεξη, την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τις ψυχολογικές αναταράξεις που προκλήθηκαν, τις δυσκολίες της μετάβασης στη νέα πατρίδα, το αστικό περιβάλλον που τους υποδέχτηκε.
Ο τίτλος meta-κίνηση με τα δύο συνθετικά, το πρώτο στα λατινικά  και το δεύτερο στα ελληνικά, θέλει να προσδιορίσει την κινητικότητα σε όλες τις εκφάνσεις της, αλλά και την ύστερη κίνηση του παρόντος, την έρευνα των εικαστικών, την αποτίμηση και την αλληλεπίδραση με αυτό που προηγήθηκε.

Πηγές έρευνας και έμπνευσης αποτέλεσαν η ιστορία του τόπου, η οποία παρουσιάζεται στη μόνιμη έκθεση του Μουσείου της Πόλης, οι προφορικές μαρτυρίες προγόνων και οι γλαφυρές φωτογραφικές απεικονίσεις γεγονότων και προσώπων.

Τα εικαστικά έργα ποικίλουν σε μορφή, τεχνικές και υλικά και συγκροτούν ένα πολιτισμικό «ταξίδι» μνήμης, που συνδέει το παρελθόν της πόλης με τη σύγχρονη πραγματικότητα. Άλλωστε, το θέμα του πολέμου και της προσφυγιάς συνεχίζει να ταλανίζει την ανθρωπότητα με απίστευτη ένταση και ο κίνδυνος της εξοικείωσης με αυτό στις μέρες, φαντάζει μεγαλύτερος από ποτέ. 

Η έκθεση συνοδεύεται από καλαίσθητο κατάλογο 48 σελίδων με φωτογραφίες των έργων, κείμενα των ίδιων των δημιουργών για το καθένα, καθώς και σύντομα βιογραφικά των συμμετεχόντων  καλλιτεχνών.

Έργα τους εκθέτουν οι εικαστικοί: Αγραφιώτη Λίλα, Ανανιάδης Γιώργος, Αρκουδογιάννη Ευρυδίκη, Γκουτενσβάγκερ Έρρικα, Γιακμογλίδου Νεκταρία, Όλγα – Mαρία, Καμόσου Ελπινίκη, Κασσαβέτη Κατερίνα, Καφίδα Ιωάννα, Κρατίδης Αναστάσιος, Μαυροειδή Βάντα, Νικολού Βιβή,Παπαϊωάννου Κλειώ, Πιάτου Άννα, Ποδιάς Νίκος, Πριοβόλου Βούλα, Τέκα Aντιγόνη, Τερλίδου Ιωάννα, Σαμαρά Κατερίνα, Χατζηθεοδώρου Έλενα και Χατζηνικολάου Μαρία Ανδρομάχη.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 6 Νοεμβρίου, επιτρέποντας εκτός από την παρουσίασή της στο δυνατό περισσότερων επισκεπτών, τη διεύρυνση των εκπαιδευτικών δράσεων του Μουσείου πάνω σε θεματικές της πόλης και της μετανάστευσης.

Η έκθεση «ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ: Τεκμήρια και μνήμες», που παρουσιάζει αυθεντικά τεκμήρια από τη ζωή στη Μικρά Ασία και προφορικές μαρτυρίες προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς, θα πραγματοποιηθεί στο Μουσείο της Πόλης του Βόλου το διάστημα 9 Δεκεμβρίου 2022 έως 26 Μαρτίου 2023

Αποτελεί ένα ακόμη παράγωγο της πολυετούς και στενής συνεργασίας της Δ/νσης Αρχείων, Μουσείων και Βιβλιοθηκών του ΔΟΕΠΑΠ – ΔΗΠΕΘΕ Δήμου Βόλου με τους τοπικούς συλλόγους μικρασιατών Πολιτιστική Εστία Μικρασιατών Νέας Ιωνίας Μαγνησίας «ΙΩΝΕΣ», Πολιτιστικό Σύλλογο Μικρασιατών Ν. Ιωνίας Μαγνησίας «Το Εγγλεζονήσι» και τον Σύλλογο Καππαδοκών Μαγνησίας.

Ο Βόλος λειτούργησε ως τόπος αστικής αποκατάστασης προσφύγων, καθώς σε τρεις βασικούς οικιστικούς πυρήνες στις παρυφές της πόλης, στους συνοικισμούς Ιωλκού, Παλιού Λιμεναρχείου και Νέας Ιωνίας. εγκαταστάθηκαν  περίπου 14.000 πρόσφυγες, αυξάνοντας αναπάντεχα τον πληθυσμό της πόλης κατά 30%. Πάνω από το 80% των προσφύγων ήταν μικρασιάτες, πολλοί από τους οποίους προωθήθηκαν εκεί μετά από μικρή ενδιάμεση παραμονή στα νησιά του βορείου Αιγαίου, στον Πειραιά και τη Θεσσαλονίκη. 

Βίαια ξεριζωμένοι από τον τόπο τους, όσοι μπόρεσαν, έφεραν ελάχιστα πράγματα μαζί τους έχοντας για χρόνια μετά την ελπίδα ότι κάποτε θα επέστρεφαν, κάτι που δεν έγινε. Όμως, παραδόθηκαν στην οικογενειακή και τη συλλογική τους μνήμη οι προφορικές μαρτυρίες των παππούδων της πρώτης γενιάς προσφύγων, οι οποίοι ακούραστα μιλούσαν για την πατρίδα και τη ζωή εκεί. 

Η επέτειος των 100 χρόνων από τη μικρασιατική καταστροφή είναι αφορμή, αλλά και ευκαιρία να συλλεχθεί ό,τι έχει ακόμη διασωθεί από την άυλη και υλική πολιτιστική κληρονομιά της πρώτης γενιάς προσφύγων. 

Με αυτό το σκοπό πραγματοποιούνται στοχευμένες επαφές για τη συγκέντρωση τεκμηρίων που έφεραν μαζί τους οι πρόσφυγες από την πατρίδα, όπως φωτογραφίες πρωτότυπες,  ρούχα, αξεσουάρ, στρωσίδια, κεντήματα, εικόνες, ευαγγέλια, κοσμήματα, φυλαχτά,  τάματα, είδη καθημερινής χρήσης, πιστοποιητικά ταυτοπροσωπίας, επαγγελματικά εργαλεία, παιχνίδια, διακοσμητικά αντικείμενα, νομίσματα – χαρτονομίσματα, μικροέπιπλα. 

Παράλληλα γίνεται συγκέντρωση προφορικών μαρτυριών από τους πρόσφυγες των επόμενων γενιών σχετικές με την οικογένειά τους, τις μνήμες που έχουν παραδοθεί από γενιά σε γενιά για την ιστορία της οικογένειας, την καθημερινή ζωή στον τόπο καταγωγής τους, καθώς και το ταξίδι προς τον Βόλο, τη νέα πατρίδα. 

Πληροφορίες

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΒΟΛΟΥ

Φερών 17, Παλιά

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη έως Κυριακή 10.30 – 13.30 και απογεύματα Τετάρτη &  Παρασκευή 18.00 – 21.00

Δευτέρα κλειστό.

Τηλ. 2421029878, mail: volosmuseums@doepap.gr, site: http://www.vmoc.gr/

ΑΓΡΑΦΙΩΤΗ ΛΙΛΑ

Η Λίλα Αγραφιώτη (1977) γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στον Βόλο, όπου και ζει τα τελευταία χρόνια. Τελείωσε τη Σχολή Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ με κατεύθυνση τη Ζωγραφική. Μαθήτευσε στο εργαστήριο του Βαγγέλη Δημητρέα, μετέπειτα εργαστήριο Γιώργου Γκολφίνου. Το 2000 παρακολούθησε το τμήμα Χαρακτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βαρκελώνης με πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών (ERASMUS). Έχει παρακολουθήσει εργαστήρια Γλυπτικής και Κινηματογράφου-Τηλεόρασης. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε δύο ατομικές εκθέσεις και συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

ΑΝΑΝΙΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο Γιώργος Ανανιάδης γεννήθηκε στον Πειραιά. Σπουδάζει γλυπτική στη Σχολή Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων με καθηγητή τον Κ. Δικέφαλο. Έχει σπουδάσει στη Θεολογική Σχολή Πανεπιστημίου Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στην Φιλοσοφία της θρησκείας. Επίσης, σπούδασε Φωτογραφία στη Σχολή Φωτογραφίας του Πειραϊκού Συνδέσμου, έχει παρακολουθήσει Ελληνική Παλαιογραφία στο Ιστορικό & Παλαιογραφικό Αρχείο του ΜΙΕΤ και έχει συμμετάσχει σε επιστημονικές αποστολές στο Σινά και τα Ιεροσόλυμα. Ήταν υπεύθυνος του Φωτογραφικού Αρχείου στο Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ). Είναι αρχισυντάκτης και Art director σε θεολογικό περιοδικό. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις.    

ΑΡΚΟΥΔΟΓΙΑΝΝΗ ΕΥΡΥΔΙΚΗ

Η Ευρυδίκη Αρκουδογιάννη γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε Εσωτερική Διακόσμηση και Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (Σχολή Δοξιάδη), με καθηγητές τους Γ. Παρμακέλλη, Τ. Κατσουλίδη, Π. Ζουμπουλάκη, Στ. Λυδάκη κ.ά. (1968-1971). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Τα σεμινάρια γνωριμίας των Παραδοσιακών Τεχνών με τους Κίτσο Μακρή και Χρύσανθο Χρήστου την οδήγησαν στη δημιουργία του Εργαστηρίου της Χειροποίητων Υφαντών στα Άνω Λεχώνια Βόλου (1978). Πειραματίζεται και χρησιμοποιεί ετερόκλητα παραδοσιακά και σύγχρονα υλικά, όπως κλωστές, μέταλλα, ξύλο, Plexiglas και Νέον. Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του έργου της είναι το Χρώμα. Οι καλλιτεχνικές της δραστηριότητες περιλαμβάνουν ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, έργα σε δημόσιους χώρους, σεμινάρια, ομιλίες, ημερίδες, σχεδιασμό και επιμέλεια εκθέσεων και το εργαστήριό της πάντα «ζωντανό». Κύρια έμπνευσή της στάθηκε η Υφαντική με την παραδοσιακή της μορφή, την οποία όμως συνέχισε να εξελίσσει και τη μετουσίωσε σε νέα μορφή Τέχνης, όπου η Υφαντική συνομιλεί με τη Σύγχρονη Τέχνη.

ΓΙΑΚΜΟΓΛΙΔΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΑ

Η Νεκταρία Γιακμογλίδου γεννήθηκε στην Καβάλα και ζει στον Βόλο. Το 1997 αποφοίτησε από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, με πτυχίο Ζωγραφικής, του τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, στο εργαστήριο του Ευάγγελου Δημητρέα. Από το 1998 εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια Καλλιτεχνικών Μαθημάτων της Β/θμιας Εκπαίδευσης. Εκτός από τη ζωγραφική, έχει ασχοληθεί με το ψηφιδωτό, το αντικείμενο design, το κόσμημα και το σχέδιο κόμικς. Έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, του Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Βορείου Ελλάδος, και του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου.

ΓΚΟΥΤΕΝΣΒΑΓΚΕΡ ΕΡΡΙΚΑ

Η Έρρικα Γκουτενσβάγκερ γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στο St.Louis, Missouri της Αμερικής. Είναι κάτοχος Bachelors of Fine Arts (BFA), Masters στην χαρακτική (TMP) και κάτοχος Masters in Education (MEd) και υποψήφια διδάκτωρ στο Τμήμα Προσχολικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Από το 1992 ζει και δουλεύει μόνιμα στην Ελλάδα. Από το 1999 διδάσκει Εικαστικά στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό εκθέσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και η δουλειά της συμπεριλαμβάνει στοιχεία χαρακτικής, ζωγραφικής και μικτής τεχνικής. Προσεγγίζει την τέχνη ως μέσο συναισθηματικής επικοινωνίας και δίνει βαρύτητα στην έρευνα, τον πειραματισμό και τη διαδικασία της δημιουργίας. Πλέκει το παρελθόν με το σήμερα δημιουργώντας συμβολικές μορφές μιας νέας αρχής, που οδηγεί την εικαστική έκφραση σε μια επικοινωνιακή σχέση μεταξύ του δημιουργού και του θεατή.

ΚΑΜΟΣΟΥ ΕΛΠΙΝΙΚΗ

Η Ελπινίκη Καμόσου γεννήθηκε στη Σούρπη Μαγνησίας. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών της Αθήνας με καθηγητή τον Χ. Μπότσογλου, ενώ εξειδικεύτηκε στην σκηνογραφία με καθηγητή τον Γ. Ζιάκα. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε ατομικές, ομαδικές εκθέσεις και σε Biennale και έχει εργαστεί ως σκηνογράφος σε θεατρικές παραστάσεις. Το 2015 κέρδισε υψηλή διάκριση του οργανισμού ISE, σε διεθνή διαγωνισμό, με θέμα το ‘’Φως’’. Είναι αντιπρόεδρος του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου και εργάζεται στην εκπαίδευση. Η εικαστική της έρευνα εστιάζεται θεματικά γύρω από την εναρμόνιση του ανθρώπου με τη φύση του και τεχνικά στη χρήση ετερόκλητων και ανακυκλώσιμων υλικών, που αποκτούν νέο κύκλο ζωής σαν δομικά και μορφικά στοιχεία στο έργο της.   

ΚΑΣΣΑΒΕΤΗ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε στη Σχολή Δοξιάδη (1970-73) Συντήρηση και Αποκατάσταση Έργων Τέχνης. Απόφοιτος της Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας (1978-1983) στο τμήμα ζωγραφικής με δασκάλους τον Δ. Μυταρά και Δημοσθ. Κοκκινίδη και σκηνογραφία με τον Β. Βασιλειάδη. Εργάστηκε στο καλλιτεχνικό τμήμα των ΕΛΤΑ (1973-1983). Δίδαξε Εικαστικά στη Δευτεροβάθμια εκπαίδευση (1986-2013). Έχει εργαστεί ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος στο θέατρο και στην τηλεόραση. Έχει παρουσιάσει τη δουλειά της σε 10 ατομικές εκθέσεις και σε περισσότερες από 100 συλλογικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα και το Πήλιο.

ΚΑΦΙΔΑ ΙΩΑΝΝΑ

Η Ιωάννα Καφίδα μεγάλωσε στο Βόλο και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, με καθηγητές τον Δ. Μυταρά και τον Χ. Μπότσογλου. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής με θέμα «Αισθητική Ηγεσία». Έργα της ανήκουν σε δημόσιες και ιδιωτικές συλλογές. Έχει πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα στον Βόλο και στη Βιέννη και συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

ΚΡΑΤΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ

Σπούδασε Γλυπτική στην Κρατική Ακαδημία Καλών Τεχνών στην Τιφλίδα (1987-1993). Είναι απόφοιτος του τμήματος Αρχιτεκτονικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας με μεταπτυχιακό στο πρόγραμμα «Επαναχρήσεις κτιρίων και συνόλων». Έχει διακριθεί με πάνω από 20 βραβεία και επαίνους σε πανελλήνιους και ευρωπαϊκούς διαγωνισμούς. Πραγματοποίησε 8 ατομικές και 25 ομαδικές εκθέσεις, 3 Συμπόσια Γλυπτικής στην Ελλάδα και εξωτερικό. Έχει παρουσιάσει επιστημονικές εργασίες σε συνέδρια και ημερίδες. Διατέλεσε Υπεύθυνος των Εργαστηρίων Εικαστικών Τεχνών του Δήμου Βόλου, Πρόεδρος του Εικαστικού Συλλόγου Βόλου και της ΜηΚ.Ο. «Εικαστικά Εργαστήρια Βόλου». Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Μαγνησίας.

ΜΑΥΡΟΕΙΔΗ ΒΑΝΤΑ

Αποφοίτησε από το τμήμα Χημείας του Α.Π.Θ. το 2004 και από το τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Α.Π.Θ. το 2011. Το εικαστικό της έργο εκτείνεται σε τεχνικές που αρμόζουν και αναδεικνύουν τα εκάστοτε θέματα των έργων της: Ζωγραφική, χαρακτική, animation, performance, ένδυμα. Τα τελευταία χρόνια ζει και εργάζεται στο Βόλο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις και φεστιβάλ και έχει σκηνογραφήσει θεατρικές παραστάσεις.

ΝΙΚΟΛΟΥ ΒΙΒΗ

Γεννήθηκε στο Βόλο το 1977. Τα πρώτα μαθήματα ζωγραφικής τα παρακολούθησε στη Γιάννουλη της Λάρισας, στο εργαστήριο του γλύπτη Χρήστου Μακρόπουλου. Το 2000 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών της Lecce στην Ιταλία, με δάσκαλο το ζωγράφο Luigi Spano. Από το 2005 εργάζεται ως μόνιμη καθηγήτρια Καλλιτεχνικών μαθημάτων Β/θμιας Εκπαίδευσης. Έχει πραγματοποιήσει ατομική έκθεση στην Ιταλία και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα. Εκτός από τη ζωγραφική, ασχολείται με την συντήρηση εικόνων και τοιχογραφιών, τη χαρακτική, την κεραμική και το ψηφιδωτό. Με το έργο της πραγματεύεται τις σχέσεις των ανθρώπων, τη χρήση και την αντοχή των υλικών μέσα στο χρόνο, όπως και το πώς θα μπορούσαν να προσαρμοστούν στη σύγχρονη κοινωνία αντικείμενα άλλων εποχών. Ζει και εργάζεται στο Βελεστίνο.

ΟΛΓΑ-ΜΑΡΙΑ

Η Όλγα – Μαρία γεννήθηκε στην Κομοτηνή το 1981 και από το 1990 ζει και εργάζεται στον Βόλο. Είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Καλών Τεχνών Φλωρεντίας στην Ιταλία στο τμήμα ζωγραφικής (2003). Έργα της έχουν παρουσιαστεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό. Από το 2001 έχει συνεργαστεί με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και με την Πειραματική Σκηνή Ν. Ιωνίας Βόλου ως σκηνογράφος και ενδυματολόγος. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΠΑΠΑΪΩΑΝΝΟΥ ΚΛΕΙΩ-ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Το 2002 αποφοίτησε από τη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή τον Β. Δημητρέα. Το 2000 ως υπότροφος του Ι.Κ.Υ. παρακολούθησε για ένα εξάμηνο μαθήματα στη Σχολή Καλών Τεχνών της Γρανάδας, στην Ισπανία, με το πρόγραμμα Socrates / Erasmus. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, καθώς και στο International Symposium “Felt 2010” και “Felt 2014” στη Λιθουανία. Ζει και εργάζεται στο Βόλο.

ΠΙΑΤΟΥ ΑΝΝΑ

Γεννήθηκε στον Βόλο (1971). Σπούδασε Διοίκηση Επιχειρήσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη (1996) και Καλές Τέχνες στο τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών Φλώρινας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας (2017). Είναι κάτοχος μεταπτυχιακού στην Κοινωνική Ανθρωπολογία, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (2022). Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας. Η έρευνά της για το εικαστικό έργο της περιστρέφεται γύρω από τον αποκλεισμό, τη μνήμη και το τραύμα, το συλλογικό πένθος, σε συνδυασμό με τις κοινωνικές τους προεκτάσεις σε συγκεκριμένες ιστορικές περιόδους.

ΠΟΔΙΑΣ ΝΙΚΟΣ

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Το 1999 αποφοίτησε από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών, όπου σπούδασε ζωγραφική με καθηγητή το Δημήτρη Μυταρά και σκηνογραφία με καθηγητή το Γιώργο Ζιάκα. Το 2001 ως υπότροφος του Ιδρύματος Ωνάση ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη σκηνογραφία στο Central Saint Martins College of Art and Design του Λονδίνου και στην Hochchule fur Gestaltung und Kunst της Ζυρίχης. Έργα του έχουν εκτεθεί σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.

ΠΡΙΟΒΟΛΟΥ ΒΟΥΛΑ

Η Βούλα Πριοβόλου γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου ζει και εργάζεται. Σπούδασε Γραφικές Τέχνες στο Αθηναϊκό Τεχνολογικό Ινστιτούτο (1966-1969), Ελεύθερο Σχέδιο στο εργαστήριο του Δημήτρη Κοντού (1968-1970), Ζωγραφική στην ΑΣΚΤ (1970-1975) στα εργαστήρια του Νίκου Νικολάου και του Γιώργου Μαυροΐδη, όπως και στο Φροντιστήριο Νωπογραφίας και Τεχνικής Φορητών Εικόνων της ΑΣΚΤ (1977-1979). Δίδαξε το μάθημα των Καλλιτεχνικών στη Μέση Εκπαίδευση. Έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από δέκα ατομικές εκθέσεις στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εικαστικές διοργανώσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Έργα της ανήκουν σε σημαντικές ελληνικές ιδιωτικές και δημόσιες συλλογές.

ΣΑΜΑΡΑ ΚΑΤΕΡΙΝΑ

Γεννήθηκε στο Σκλήθρο του Β. Ανατολικού Πηλίου. Στην Αθήνα τελείωσε το Λύκειο στη Σχολή της λαογράφου Αγγελικής Χατζημιχάλη με καθηγητή σχεδίου τον ζωγράφο Διαμαντή Διαμαντόπουλο. Με υποτροφία του Ε.Ο.Μ.Μ.Ε.Χ παρακολούθησε μεταλλοπλαστική και κόσμημα στη Σχολή «Umanitaria» στο Μιλάνο. Συνέχισε σπουδές Γλυπτικής στη Σχολή Καλών Τεχνών «Brera» του Μιλάνου, με καθηγητή τον A. Cavaliere, στο εργαστήριο του Marino Marini. Με νέα υποτροφία για τη Σχολή Καλών Τεχνών της Γενεύης, παρακολούθησε το εργαστήριο της Tapistry (Υφαντική σε όρθιο αργαλειό) και στη συνέχεια σχεδιασμό υφάσματος στην εκεί Σχολή Εφαρμοσμένων Τεχνών Cunstge Werbeshule. Έχει διδάξει στη Μέση Εκπαίδευση, στο Τ.Ε.Ι της Αθήνας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και στο Μεταπτυχιακό του τμήματος Μουσειακές Σπουδές του Πανεπιστημίου Αθηνών. Δραστηριοποιείται σε Ευρωπαϊκά Προγράμματα για τη διάσωση του Γεωλογικού και Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της ανακύκλωσης των υλικών. Στα έργα της χρησιμοποιεί μεικτές τεχνικές με φυσικά και ευτελή υλικά, όπως μέταλλα, ξύλα, πέτρες, σχοινιά, υφάσματα, χαρτιά και χώματα χρωματιστά, που προέρχονται από ηφαιστειακά πετρώματα, δημιουργώντας με αυτά, ανάγλυφες συνθέσεις. Έργα της βρίσκονται σε Μουσεία, Πινακοθήκες και ιδιωτικές συλλογές. Είναι μέλος του Εικαστικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

ΤΕΚΑ ΑΝΤΙΓΟΝΗ

Γεννήθηκε στο Βόλο. Σπούδασε µε υποτροφία στην Α.Σ.Κ.Τ. Αθήνας, γλυπτική και εφαρµοσµένες τέχνες (κεραµική, γυψοτεχνική, χαλκοχυτική). Συνέχισε τις σπουδές της µε ενηµερωτικά ταξίδια σε Ευρώπη, Αµερική και Αφρική. Συνεργάστηκε µε το εργαστήριο χρυσοχοΐ­ας του Ηλία Λαλαούνη, δηµιουργώντας κοσµήµατα και σειρές µικρογλυπτικής. Σχεδίασε κοσµήµατα και βιοµηχανικά αντικείµενα για το Ελληνικό Κέντρο Σχεδιασµού Προϊόντων του ΕΟΜΜΕΧ. Δίδαξε στα ΤΕΙ Αθήνας και στη Μέση Τεχνική Εκπαίδευση, στον τοµέα των γραφικών τεχνών. Από το 1975 έχει παρουσιάσει τα έργα της σε ατοµικές και οµαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το 2016 έλαβε µέρος στην 6η Διεθνή Biennale στη Βενετία. Στην πορεία της δουλειάς της έχει πειραµατιστεί µε διάφορα υλικά. Τα τελευταία χρόνια δηµιουργεί κάτι από το τίποτα, ή σχεδόν από το τίποτα, δίνοντας σηµασία σε πράγµατα καθηµερινά, ασήµαντα, άχρηστα. Έτσι τα ξύλα, τα χαρτιά, τα υφάσµατα, υλικά χρησιµοποιηµένα και ανακυκλωµένα, δηµιουργούν µια διαφορετική σχέση του σύγχρονου καταναλωτή µε τα απορρίµατά του, αποδεικνύοντας ότι «Τέχνη µπορεί να γίνει µέσα από το οτιδήποτε». Έργα της βρίσκονται σε δηµόσιους χώρους, στο µουσείο κοσµήµατος Ηλ. Λαλαούνη και σε ιδιωτικές συλλογές.

ΤΕΡΛΙΔΟΥ ΙΩΑΝΝΑ

Η Ιωάννα Τερλίδου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Είναι απόφοιτος του Αμερικάνικου Κολλεγίου. Με υποτροφία του ΕΟΜΜΕΧ σπούδασε στο Παρίσι στην École Nationale Supérieure des Beaux-Arts, στα τμήματα ταπισερί, ψηφιδωτού και σχεδίου με τους καθηγητές, Silvestri, Licata και Gili αντίστοιχα (1975-1978) Ζει και εργάζεται στα Καλά Νερά Πηλίου. Με πλούσια εκθετική δραστηριότητα, από το 1980 έχει οργανώσει πάνω από 30 ατομικές εκθέσεις σε ιδιωτικές γκαλερί και μουσεία, στο Βόλο, στην Αθήνα και σε διάφορες ελληνικές πόλεις και έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Έργα της βρίσκονται σε συλλογές δήμων, διαφόρων φορέων και ιδιωτών. Είναι μέλος του ΕΕΤΕ. Βρίσκεται στο Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, εκδόσεις Μέλισσα.

ΧΑΤΖΗΘΕΟΔΩΡΟΥ ΕΛΕΝΑ

Απόφοιτη Γενικού Λυκείου. A Levels στο Teesside Tertiary College. Φοίτηση ένα χρόνο για εισαγωγή σε αγγλικό πανεπιστήμιο στο Middlesbrough. Προπτυχιακά Certificate of Higher Education at Fine Art στο De Montfort University της Αγγλίας και Ελληνικό Πολιτισμό στο Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Πάτρας. Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις και έχει δουλέψει ως βοηθός σκηνογράφου και επιμέλειας κουστουμιών στο Δημοτικό Θέατρο Βόλου. Δραστηριοποιείται στον τομέα διδασκαλίας της ζωγραφικής και εκπόνησης και υλοποίησης σχετικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων. Τα έργα της δεν περιορίζονται μόνο στη ζωγραφική αλλά, επίσης, σε installations και κατασκευές. Τα θέματά της έχουν κοινωνικό-οικονομικό-πολιτικό χρώμα, χωρίς να αποκλείεται κάθε συναίσθημα και σκέψη που της προξενεί η πραγματικότητα γύρω της. Στα έργα της αποτυπώνονται τα συναισθήματά της την ώρα της δημιουργίας, ώστε μπορούν να χαρακτηριστούν αυτοβιογραφικού περιεχομένου. Μέσα από αυτά επιδιώκεται η επαφή με το συναισθηματικό κόσμο άλλων ανθρώπων και η κοινή με τον καλλιτέχνη ματιά τους στον κόσμο.

ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΑΡΙΑ-ΑΝΔΡΟΜΑΧΗ

Ζει στον Βόλο. Εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας εικαστικός και ως συμβασιούχος Καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από το 2019. Ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό τίτλο στη Δημόσια Ιστορία στο ΕΑΠ, ενώ κατέχει τίτλους από την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας (1999-2004), το Τμήμα Γραφικών Τεχνών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας (1992-1997) και έχει σπουδάσει στο London School of Printing Technology (1997-1998). Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Φιλοπάππου, εμπνεύστρια και ιδρύτρια της ομάδας Artspirators. Εκτός από τις πολυάριθμες συμμετοχές της σε εκθέσεις, έχει αναλάβει την οργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια διαφόρων projects σύγχρονης τέχνης. Τα θέματά της πραγματεύονται τη συλλογική μνήμη, την προφορική ιστορία, την κοινοτική ταυτότητα και τη διάδραση μεταξύ ατόμων και ομάδων, μέσα από έρευνα σε αρχειακό υλικό και συνεντεύξεις και ολοκληρώνονται με site-specific, in situ εκθέσεις.

About Post Author

You May Also Like

More From Author