Βαγγέλης Πολύζου με τίτλο “Τα Αμάραντα” στη Kori Gallery

Η KORI gallery, ο νεοσύστατος εκθεσιακός χώρος της ιστορικής KORI, στο υποδειγματικά ανακαινισμένο νεοκλασικό κτήριο στην καρδιά της Αθήνας (Μητροπόλεως 13), εγκαινιάζει την ατομική έκθεση του εικαστικού Βαγγέλη Πολύζου με τίτλο “Τα Αμάραντα”.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ευανάγνωστες διαφορετικές ενότητες: τα κοσμήματα – πολύτιμα και μοναδικά δαχτυλίδια, περιδέραια, καρφίτσες, ενώτια και άλλα φορέσιμα στολίδια από κέρατο, κόκκαλο, ασήμι, μπρούντζο και έβενο, τα χρηστικά και κοσμητικά συλλεκτικά αντικείμενα – κοχλιάρια και πηρουνάκια, μαχαίρια και σελιδοδείκτες ή επιτραπέζια κουτιά, τα δουλεμένα στο χέρι λουλούδια  – στάχυα ανεμώνες και κρινάκια, αγριοκαρότα, αγριοτριαντάφυλλα και άλλα υπερμεγέθη γλυπτά ευφυούς σύλληψης και εκτέλεσης, και, τέλος, τα γλυπτά μικρά δέντρα – φοίνικες, κέδροι, μουριές, ροδιές και αγριομηλιές, αρμολογούν το πρωτογενές, αυθύπαρκτο και μονάκριβο εικαστικό σύμπαν ενός χαρισματικού μάστορα και ποιητή της ύλης.    

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ίρις Κρητικού αναφέρει σχετικά:

«Τα αμάραντα του Βαγγέλη Πολύζου, άνθισαν στο εργαστήριο του σπουδαίου εικαστικού κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ετών, συμπυκνώνοντας με τρόπο σχεδόν αναδρομικό το σύνολο του πολύτιμου σαρανταετούς έργου του.

Αναζητώντας οργανικά και ανόργανα τρόπαια στα δάση και τα βουνά της ιδιαίτερης ορεινής πατρίδας του, ήδη από το 1981, συλλέγοντας τρυφερά τα οστά και τα κέρατα των αγριμιών και των οικόσιτων ζώων, ταιριάζοντάς τα με δουλεμένο στο χέρι ασήμι, στιλπνό χυτευμένο μπρούντζο, τιτάνιο, σκοτεινό έβενο και άλλα πολύτιμα υλικά, ο αυτοδίδακτος γλύπτης βρήκε μέσα στα χρόνια που ακολούθησαν έναν απολύτως αναγνωρίσιμο τρόπο σοφής επεξεργασίας και ποιητικής εικαστικής επανάχρησης. Επιβεβαιώνοντας με την τρέχουσα ατομική έκθεσή του τις απεριόριστες όψεις και ικανότητες της οπτικής και απτικής δημιουργικότητας και του πολυμήχανου και αστείρευτου ταλέντου του. Συστήνοντάς μας ένα προσωπικό αλφαβητάριο ύλης που διέπεται από αλλεπάλληλα ευρήματα και θαυμαστές ευρεσιτεχνίες. Παραδίδοντας εν τέλει στο βλέμμα μας, έναν γοητευτικό παλίμψηστο κάμπο ετερόκλητων σε όψη, χρήση και κλίμακα μα απολύτως συνδεόμενων μεταξύ τους έργων, που οργώνεται από ευγενή κοιτάσματα εικαστικής πρωτογένειας και από ψιθυριστικές τρισδιάστατες ντοπιολαλιές».

Ο Γιώργος Κούτσης και η Έφη Λυμπεροπούλου, δημιουργοί της KORI, αναφέρουν:

«Η KORI, ένας χώρος τέχνης εδώ και 25 χρόνια στο ιστορικό κέντρο της πόλης,  Μητροπόλεως 13 και Βουλής, σ’ ένα όμορφο νεοκλασικό, φιλοξενούσε πάντα μοναδικές καλλιτεχνικές δημιουργίες καταξιωμένων και νεότερων καλλιτεχνών. 

Η KORI gallery ήρθε να ενσωματωθεί μέσα σε αυτόν τον χώρο, στον δεύτερο όροφο,  με σκοπό  να δώσει ένα ουσιαστικό βήμα σε Έλληνες δημιουργούς να παρουσιάζουν ολοκληρωμένη τη δουλειά τους, από τη σύγχρονη κεραμική τέχνη μέχρι τη γλυπτική και τη ζωγραφική.

Μέσα στην 25χρονη πορεία μας στον χώρο της Τέχνης, πρωταρχικό μας μέλημα ήταν η ανάδειξη των Ελλήνων καλλιτεχνών.

Θέλουμε να προβάλουμε τις νέες τάσεις και εκφράσεις των Ελλήνων δημιουργών και νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που η KORI gallery εγκαινιάζεται με την έκθεση «ΤΑ ΑΜΑΡΑΝΤΑ» του σπουδαίου εικαστικού Βαγγέλη Πολύζου.»

Η διάρκεια της έκθεσης “Τα Αμάραντα” του Βαγγέλη Πολύζου είναι μέχρι την Τετάρτη 15 Ιουνίου με είσοδο ελεύθερη για το κοινό.

Υπεύθυνος επικοινωνίας: Αντώνης Κοκολάκης

Εmail: kokolakispr@yahoo.gr και kokolakispr@judypap

Μητροπόλεως 13, Αθήνα 210 323 3534
info@kori.gr

About Post Author