Άγγελος Γουλανδρής -“Κοσμοναύτης στη Γη”, Έκθεση ΜΓΦΙ – Τελευταία ευκαιρία

Ο «Κοσμοναύτης στη Γη» ολοκληρώνει το ταξίδι του: η έκθεση έκπληξη του ΜΓΦΙ, με έργα του ιδρυτή του Μουσείου Άγγελου Γουλανδρή, θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Ο Άγγελος Γουλανδρής, γνήσιος οραματιστής και πρωτοπόρος της οικολογίας, είναι γνωστός σε όλους για την ίδρυση του ομώνυμου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και την τεράστια συνεισφορά του στην πολιτιστική ζωή της χώρας μας. Εικοσιεπτά χρόνια μετά τον θάνατό του η αναδρομική έκθεση «Κοσμοναύτης στη Γη» μας συστήνει μια άγνωστη αλλά εξίσου βασική πτυχή του σημαντικού άνδρα: αυτή του καλλιτέχνη.

Παράλληλα με τη διαρκή του ενασχόληση με την προώθηση του Μουσείου και των σκοπών του, και δίπλα στη διεθνώς καταξιωμένη βοτανική ζωγράφο σύζυγο του Νίκη, ο Γουλανδρής δημιουργούσε αθόρυβα αλλά συστηματικά τα δικά του έργα. Τέχνη που έβλεπε ταυτόχρονα ως μορφή φιλοσοφικού στοχασμού και εναλλακτικό κώδικα επικοινωνίας. «Η τέχνη είναι ο χώρος της ελευθερίας, συντεταγμένης σε δικούς της, άγνωστους σε εμάς νόμους. Σε αυτόν τον χώρο προσπαθώ να περιπλανώμαι» αναφέρει ο ίδιος για την καλλιτεχνική του προσέγγιση. 

Το έργο του μοιάζει να αφηγείται μία διπλή ιστορία: αυτή του παρόντος και μία άλλη του μέλλοντος που έβλεπε με τα μάτια της φαντασίας του. Οι συνθέσεις του δεν κυνηγούσαν τη συμβατική ομορφιά, στόχευαν πρωτίστως στην αποκωδικοποίηση της γεωμετρίας του σύμπαντος. 

«Η εκφραστική δημιουργία αποτελούσε τρόπο ζωής για τον Άγγελο Γουλανδρή» λέει η Φαλή Βογιατζάκη, νυν πρόεδρος του ΜΓΦΙ και επί 30 χρόνια στενή συνεργάτης του. «Πίστευε ότι η φαντασία είναι το πιο ισχυρό όπλο του ανθρώπου. Μέσα από τα έργα του, σαν νέος κοσμοναύτης μας οδηγεί σε μία άλλη οπτική του κόσμου».

Ο Γουλανδρής είχε ευρεία εκφραστική γκάμα. Δημιουργούσε με την ίδια ευχέρεια σκίτσα σε μικρά χαρτιά όσο και μεγάλης κλίμακας γλυπτά από μπρούτζο. Τα 117 έργα που παρουσιάζονται στην έκθεση – πίνακες, σχέδια, γλυπτά και βιτρό- επελέγησαν προσεκτικά ανάμεσα σε σύνολο περίπου 2200 έργων που ο καλλιτέχνης εκτέλεσε σε βάθος χρόνου. Η επιμέλεια είναι συλλογικό έργο του Λάμπη Θεοδωρόπουλου, καλλιτεχνικού διευθυντή του ΜΓΦΙ, του ιστορικού τέχνης Γιώργου Μυλωνά και της Μαρίας Ξανθάκου.  

Με την ευκαιρία της έκθεσης κυκλοφορεί συλλεκτικός κατάλογος και σειρά εικαστικών αντικειμένων εμπνευσμένων από τα έργα του καλλιτέχνη. Όλα τα έργα διατίθενται προς πώληση με σκοπό τη στήριξη του έργου του Μουσείου.

Σε αρμονία με το πρωτοποριακό πνεύμα του ίδιου του Άγγελου Γουλανδρή, η έκθεση είναι προσβάσιμη στο κοινό σε καθημερινή βάση, από τις 10 το πρωί μέχρι τις 12 το βράδυ,  δίνοντας έτσι την ευκαιρία στον καθένα να έρθει κοντά με την τέχνη στον δικό του χρόνο. 

Σχετικά με τον Άγγελο Γουλανδρή:  

Από παλιά ναυτική οικογένεια της Άνδρου, ο Άγγελος Γουλανδρής γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη το 1920. Μαζί με τη σύζυγό του Νίκη ίδρυσε το Μουσείο το 1964, έργο στο οποίο αφιερώθηκε ως τον θάνατό του, το 1996. Ξεκίνησε να ζωγραφίζει συστηματικά τη δεκαετία του ’60, αναζητώντας έναν νέο κώδικα αξιών που θα αποκαταστήσει τη φυσική ισορροπία και την αρμονία. 

Σχετικά με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας:  

Το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας είναι αφιερωμένο στη μελέτη, διατήρηση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος της Ελλάδας και την προώθηση της οικολογικής συνείδησης. Από την ίδρυσή του φέρνει κοντά τον άνθρωπο με το φυσικό περιβάλλον και δραστηριοποιείται για την αντιμετώπιση και ανάσχεση των περιβαλλοντικών απειλών με ιδιαίτερη έμφαση στην κλιματική αλλαγή. 

ΙΝFO:

«Άγγελος Γουλανδρής: Κοσμοναύτης στη Γη»
ΜΓΦΙ, Λεβίδου 13 και Όθωνος 100, Κηφισιά
Διάρκεια έκθεσης: Μέχρι 29 Φεβρουαρίου 2024
Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, 10:00-00:00 

Ελεύθερη είσοδος από εστιατόριο NATU 

gnhm.gr

About Post Author