Την Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020, 14 Εθελοντικοί Οργανισμοί Νέων από το χώρο της ναυτιλίας εκπροσωπώντας 13 διαφορετικές χώρες ένωσαν τις δυνάμεις τους στον πρώτο ανοιχτό διαδικτυακό διάλογο, μια πρωτοβουλία του Young Executives Shipping (YES) FORUM (Greece) σε συνεργασία με τους YOUNGSHIP CYPRUS, YOUNGSHIP TURKEY, YOUNGSHIP PANAMA, YOUNGSHIP VENEZUELA, YOUNGSHIP SINGAPORE, YOUNGSHIP TEXAS, YOUNG PROFESSIONALS IN SHIPPING NETWORK HONG KONG, YOUNG SHIPPING PROFESSIONALS NEW YORK, YOUNG PROFESSIONALS IN SHIPPING NETWORK SHANGHAI & BEIJING, MARITIME SΗΕEO (INDIA), SHIPPING PROFESSIONALS NETWORK LONDON, THE OCEAN OPPORTUNITY LAB (TOOL) και ITS ALL ABOUT SHIPPING (UK).

Αυτή η διαδικτυακή συνάντηση προσέλκυσε πάνω από 10 χιλιάδες θεατές, με όλους τους ομιλητές να αναφέρουν την Ναυτιλία ως ιδανικό μονοπάτι καριέρας, καθώς και τα σωστά βήματα ώστε να βελτιώσει η νέα γενιά την πορεία της σε αυτόν τον κλάδο. Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν ήταν: mentoring, ψηφιακός μετασχηματισμός, δικτύωση εν μέσω κοινωνικής αποστασιοποίησης, προσέλκυση ταλέντων, τεχνικοί ρόλοι, εξέλιξη ικανοτήτων, πρότυπα ρόλων, εν πλω εμπειρίες, και η αξία του εθελοντισμού.

Η Φωτεινή Παπαχατζάκη, από τo YOUNGSHIP CYPRUS, τόνισε την σημαντικότητα της ανθρώπινης επαφής ακόμα και κατά την διάρκεια της κοινωνικής αποστασιοποίησης, μέσω της καθοδήγησης, και παρότρυνε τους νέους να εξασκούν τις δεξιότητες ενεργητικής ακρόασης και να ανταλλάσσουν απόψεις με τους μέντορες τους, ώστε να χτίσουν ένα καλύτερο μέλλον για τον κλάδο και τις θάλασσές μας. Καθώς όπως σχολίασε η Δανάη Μπεζαντάκου, συντονίστρια του FORUM και ιδρύτρια του YES Forum, είναι σημαντικό να δρούμε τοπικά, αλλά να εξακολουθούμε να σκεφτόμαστε παγκόσμια.

Με αφορμή το ότι “Big Data” και “IoT” – Internet of Things  αποτελούν βασικά θέματα στις μέρες μας, η Sumit Sharma, από τo MARITIME SHEEO (ΙΝΔΙΑ), συμβούλεψε τους νέους να πρωτοπορήσουν, να επενδύσουν στις ικανότητες τους και να κατακτήσουν την αριστεία στην επαγγελματική τους ζωή, διότι το ανθρώπινο κεφάλαιο είναι αναντικατάστατο. Στον τομέα της τεχνολογίας αναφέρθηκε επίσης και η  Μαρία Δραγουμέρλη, SHIPPING PROFESSIONALS NETWORK LONDON, η οποία παρότρυνε τους νέους να αναλάβουν περισσότερους Τεχνικούς ρόλους, καθώς η Ναυτιλία έχει ένα ευρύ φάσμα και διαθέτει πολλές   ευκαιρίες για εξερεύνηση του Τεχνολογικό τομέα. 

Ως εκ τούτου, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε την διαδικτυακή μας παρουσία, ακόμα και στην εποχή της κοινωνικής αποστασιοποίησης, όπως δήλωσε η Tabitha Logan, από το YOUTH PROFESSIONALS IN SHIPPING NETWORK HONG KONG. «Πρέπει να είμαστε πιο γενναίοι, τολμηροί, να μην φοβόμαστε να πούμε την ιστορία μας και να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας μοιράζοντας θετικές εμπειρίες», συμβούλεψε ο Wei Zhuang, από το YOUNG PROFESSIONALS IN SHIPPING NETWORK SHANGHAI & BEIJING, ώστε να προσελκύσουμε νέους επαγγελματίες στην πιο «πράσινη» βιομηχανία, δηλαδή στην ναυτιλία. Επίσης, ο Eli Ginsberg, από το YOUNG SHIPPING PROFESSIONALS NEW YORK, τόνισε τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ως ένα εξαιρετικό εργαλείο για να αναπτύξουμε τις δεξιότητές μας και να έχουμε λόγο σε μια βιομηχανία συνδεδεμένη με την κλιματική αλλαγή και την ποικιλομορφία.

Διότι τελικά, «χωρίς τα νεαρά ταλέντα, δεν μπορεί κανείς να υποστηρίξει την Ναυτιλία και το περιβάλλον», όπως ανέφερε η Τζίνα Παναγιώτου, από το ITS ALL ABOUT SHIPPING.

Η Δρ Sinem Ogis, από το YOUNGSHIP TURKEY, υπογράμμισε την σημαντικότητα της συμμετοχής σε έναν οργανισμό, καθώς οι οργανισμοί μπορούν να βοηθήσουν τα μέλη τους να βελτιώσουν την απόδοση τους. Επίσης, δίνεται η ευκαιρία στους νέους να δώσουν φωνή στις σκέψεις τους μέσω ενός οργανισμού, όπως αναφέρει η Maria Laura Salazar, από το YOUNGSHIP VENEZUELA και να έχουν πρόσβαση σε πολλές πηγές πληροφοριών, ώστε να μπορέσουν να συνεχίσουν την πορεία της εργασίας τους προσέθεσε η  Nelly Elder από το  YOUNGSHIP TEXAS. 

Η Birgit Liodden, ιδρύτρια του YOUNGSHIP INTERNATIONAL, δήλωσε «Ποτέ να μην αφήνεις τις ευκαιρίες που προσφέρει μια καλή κρίση» καθώς και ότι «Μπορούμε να οραματιστούμε, να δημιουργήσουμε και να ενδυναμώσουμε τα θεμέλια μιας ακμάζουσας βιομηχανίας για τους νέους». Δύο δηλώσεις που απεικονίζουν την νοοτροπία και τον κοινό στόχο όλων των οργανισμών που είναι μέρος της δημιουργίας του μέλλοντος του κλάδου της Ναυτιλίας.

H Δανάη Μπεζαντάκου (YES FORUM) και οι εκπρόσωποι των οργανισμών δεσμεύτηκαν ότι ο ανοιχτός διάλογος μεταξύ των οργανισμών και των νέων θα συνεχιστεί προσδοκώντας να αναγνωρίσει η νέα γενιά τις ευκαιρίες που υπάρχουν στον κλάδο της ναυτιλίας σε κάθε χώρα αλλά και παγκοσμίως. 

Tην  μαγνητοσκοπημένη συζήτηση του  “GLOBAL YOUNG SHIPPING FORUMQ WHAT NOW?” μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://www.youtube.com/watch?v=bM7T2fBW-SY&t=4819s  

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *