Του Λεόντιου Πετμεζά

Εως τις 22 Ιανουαρίου 2022 διαρκεί στην γκαλερί ΑΛΜΑ, της οδού Υψηλάντου 24, η ομαδική εικαστική έκθεση «Το ’21 των Φίλων» με την συμμετοχή εννέα Ελλήνων καλλιτεχνών που οργάνωσε ο εικαστικός και ομότιμος καθηγητής της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών της Αθήνας Μιχάλης Μανουσάκης .

Πραγματεύεται την έννοια της φιλίας με αφορμή την εθνική Επέτειο των 200 χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης παρουσιάζει τα έργα των καλλιτεχνών φίλων του που είναι συνυφασμένα με υλικό από την προσωπική του συλλογή παιχνιδιών και φωτογραφιών από το 1860-1890. Τα συλλεκτικά αντικείμενα σκιαγραφούν τον εορτασμό της εθνικής Επετείου του ’21 και περιλαμβάνουν φωτογραφίες σχολικών εορτών, κούκλες τσολιάδων κ.α. υπενθυμίζοντας την ανάμνηση όχι μόνο της ιστορικής συγκυρίας της ηρωικής Επανάστασης αλλά και μιας αλλοτινής παιδικότητας και της φιλίας που έμεινε αναλλοίωτη στο χρόνο. Τονίζουν μια ενέργεια που αναδύεται απέναντι στην πραγματικότητα στην οποία οι εξελίξεις τρέχουν τόσο σε προσωπικό, τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Κάθε θεατής καλείται να εντοπίσει τους συντονισμούς και τις ποικίλες αφομοιώσεις που αντανακλούν στο σημερινό περιβάλλον. Πρόκειται για μια άσκηση της συνείδησης και της επιλεκτικής ενορχήστρωσης των χώρων της επέκτασης και της εμπειρίας.

Τάσος Μισσούρας, Φοίνιξ, 2021, ακρυλικό και λάδι σε καμβά, 105 x 171 εκ.

Κατά την επιλογή του ο Μανουσάκης πιστεύω πως στάθηκε με ιδιαίτερη προσοχή και ενδιαφέρον στην όξυνση των αισθήσεων, στην ζητούμενη ισορροπία ,στην συνένωση των αξόνων και αναμφίβολα στην αλληλεπίδραση που υπάρχει στην ιστορία και στην παράδοση παράδοση ,στην έκρηξη και στον παλμό της σύγχρονης ζωής .

Οι συλλήψεις έχουν εφαλτήριο έμπνευσης τα σημαντικά στοιχεία του υπερρεαλισμού και του ιμπρεσιονισμού που σηματοδοτούν τις αποδόσεις με την πλούσια αισθητική γλώσσα. Αντλούν θεματικές από εννοιολογικά τοπία με νοήματα που διαχέονται . Οι καταθέσεις συγκροτούν αρκετά αποσπασματικά μια επαρκή συλλογή που προϋποθέτει έναν περίπατο σε διαφορετικές γραφές . Οι δημιουργοί προσεγγίζουν με ζωτικότητα την διαδικασία μιας σειράς ιχνηλατών εμπειριών . Επεξεργάζονται το αυτούσιο υλικό που έχουν στα χέρια τους με διάθεση που καθιστά χρήσιμα τα χρονικά περιθώρια της τετραγωνισμένης υφής. Διαχειρίζονται τον αυτοτελή οίστρο με την επικύρωση των σχεδιάσεων επιβεβαιώνοντας μια δυναμική με τον κατάλληλο τρόπο . Ξετυλίγοντας τα υπάρχοντα νήματα πραγματεύονται διακυμάνσεις ταξινομημένες που προέρχεται από την στερεότυπη βιωματική εξιστόρηση και από την συγκυρία της χρονικής αξίας .Εμπεριστατωμένα τα εκθέματα που αναδεικνύουν γίνονται διαχρονικά παρατηρητές και σταδιακά πρωταγωνιστές σε μια παραστατική αναμέτρηση με ανοιχτά πλαίσια που προσαρμόζονται σε αρμονικούς συσχετισμούς . Μέσα από καταστάσεις αναγέννησης τολμούν την διαφορά με παλμική διακριτικότητα. Με ευθύνη αφουγκράζονται και αποτυπώνουν ευρέσεις ,ενώ παράλληλα πειραματίζονται σε προοπτικές και δίνουν απόλυτες απαντήσεις .

Το '21 των Φίλων του Μιχάλη Μανουσάκη - Art22                                                                                        Το '21 των Φίλων του Μιχάλη Μανουσάκη - Art22

Άγγελος Αντωνόπουλος, Τρία βήματα (2021), μικτή τεχνική, ύψος 190 εκ., μ. 50 εκ                         Μάριος Σπηλιόπουλος, Πανό (1991), μικτή τεχνική σε χαρτί, 57 x 47 εκ.

Ο Μιχάλης Μανουσάκης έγραψε για την έκθεση: «Από τη μια οι μνήμες για τα 200 χρόνια της Ελληνικής επανάστασης των προγόνων μας και από την άλλη οι φιλίες μου σχεδόν 50 χρόνια πριν, σκέφτηκα να το γιορτάσω διπλά με φίλους αγαπημένους που μεγάλωσα και μεγαλώνω μαζί τους ζωγραφίζοντας. (Οι φίλοι είναι πολλοί αλλά δυστυχώς δεν χωράμε όλοι). Μια μικρή γιορτή με παιχνίδια, ζωγραφική, γλυπτική, φωτογραφίες και την ομορφιά της φιλίας, να κλείσουμε την χρονιά του 2021 μ’ ευχές για τα καλύτερα. Στο πεζοδρόμιο της Γκαλερί όμως, με ένα ποτήρι κρασί στο χέρι, χωράμε όλοι». Η πρακτική που ακολουθούν οι συμμετέχοντες με υπαρξιακή σταθερότητα πλαισιώνουν το ακατάβλητο ορόσημο και το πρόσημο της εντρύφησης και της ενδοσκόπησης στην σφαίρα της συνδιαλλαγής . Τα παρόντα επιτεύγματα με βεβαίωση αναπαράγουν θέσεις που ανάγονται στην παρατήρηση της διευθέτησης και απορρέουν μελετημένα από την συμπαντική αδιάσπαστη χροιά. Με γαιώδεις αποχρώσεις ανιχνεύουν τα μονοπάτια της λιτότητας σε επιβλητικές και αδρές πινελιές. Τα έντονα χρώματα και οι ελεύθερες γραμμώσεις εκφράζουν ψυχικές καταστάσεις.

Τα χαρακτηριστικά τους προχωρούν σε ιδιαιτερότητες και σε σηματοδοτήσεις αναζήτησης, διάχυσης και μεθοδικής αντίληψης. Οι μεταμορφώσεις που εμπεριέχουν παραπέμπουν σε χαρακτικές ωσμώσεις , σε ευρήματα με συνδυασμούς εμβέλειας και σε αναφορές με δεσίματα αυθεντικότητας . Αποτελούν εγχειρήματα για την εισαγωγή του κοινού σε μια εμπειρία με θεαματική οντότητα που ενεργοποιεί κύκλους παρατήρησης και εξιδανίκευσης .

Το '21 των Φίλων» στην γκαλερί ΑΛΜΑ - Εκθέσεις - Γλυπτική-Χαρακτική -  ζωγραφική - ομαδικές εκθέσεις - φωτογραφία - elculture.gr

Γιώργος Αυγέρος, 1821-2021 (2021), ξηρό παστέλ σε χαρτί, 110 x 88 εκ.

Μέσα από τις εμβληματικές αποτυπώσεις αντιλαμβανόμαστε την κατανυκτική τοποθέτηση ,την γεφύρωση του ατομικού με το ιδανικό στοιχείο, την δοξαστική τάση και την εκλογικευμένη αισιοδοξία της συμμετοχής . Η ανάδειξη του ιδεατού με οξυδερκή θεώρηση εμβαθύνει στην επιγραφική ροή .Η αέναη πλαστικότητα επεκτείνεται σε αφηγηματικές διαπραγματεύσεις .Φορτίζει το φυσικό μοτίβο με συμβολισμούς μνημονικής διεργασίας που στοιχειοθετούν μια σημειογραφική ποιητική αλληλουχία . Οι τεχνικές που χρησιμοποιήθηκαν με την παράθεση των πιστοποιήσεων στις επισυναπτόμενες προσθήκες συμπληρώνουν την πυκνότητα του προσδιορισμού και του προσανατολισμού .

Παρατηρώντας την συνολική εργασία αντιλαμβανόμαστε την επιβλητική και την χαρισματική προδιάθεση .

Πρόκειται για απεικονίσεις που ξεχωρίζουν καθώς συγκροτούν ικανοποιητικά περίτεχνα σύνολα με παράλληλη θέαση.

Στην έκθεση συμμετέχουν οι φίλοι: Άγγελος Αντωνόπουλος, Γιώργος Αυγέρος, Μαριλένα Ζαμπούρα, Μιχάλης Μανουσάκης, Αναστάσιος Ματζαβίνος, Τάσος Μισούρας, Χρήστος Μποκόρος, Παναγιώτης Τανιμανίδης, Μάριος Σπηλιόπουλος .

Επιμέλεια έκθεσης: Μιχάλης Mανουσάκης.

Alma Contemporary Art Gallery

Υψηλάντου 24, Κολωνάκι

Πληροφορίες: τηλ./ fax.:: +30 2114003160 almagallery@gmail.com www.galleryalma.com

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours