Του Λεόντιου Πετμεζά*

Ο “Ασπάλαθος” στο εμβληματικό χωριό Τριαντάρο της πανέμορφης νήσου Τήνου τιμά αυτό το καλοκαίρι τον μοναδικό καλλιτέχνη Παύλο Σάμιο ,τον καινοτόμο  δημιουργό με την δεσπόζουσα καίρια  δύναμη της φαντασίας .

Ο “Ασπάλαθος” δεν είναι μόνο η κατοικία του Φίλιππου Πιέρρου, του σημαντικού Έλληνα της διασποράς που διετέλεσε ευρωβουλευτής στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και κατόπιν εργάζεται σε σημαντικές υπηρεσίες της Κομισιόν και ζει μόνιμα στο Παρίσι . Είναι ησυχαστήριο και ένας εξαιρετικά πρωτότυπος χώρος τέχνης, όπου φιλοξενούνται τους θερινούς μήνες  σπουδαίοι Έλληνες καλλιτέχνες.

Άγγιγμα Έμπνευσης: Έκθεση εις μνήμην του Παύλου Σάμιου από την γκαλερί Alma  στην Τήνο | CultureNow.gr

Τα έργα των εκθέσεων του “Ασπάλαθου” ζουν μαζί με τους κατοίκους του πανέμορφου και πρωτότυπου οικοδομήματος που φέρει την υπογραφή του πασίγνωστου αρχιτέκτονα Αριστείδη Ντάλα. Γίνονται τμήμα της καλοκαιρινής ζωής των ιδιοκτητών, των φίλων τους και όλων των επισκεπτών.                                                

Αυτή είναι η μοναδικότητα του χώρου που δημιούργησε ο ευφυής και ευρηματικός  Φίλιππος Πιέρρος.

Μετά από την περυσινή αναγκαστική παύση , ο Φίλιππος Πιέρρος με πολύτιμη συμπαραστάτη την Μαρία Αλμπάνη της γκαλερί ΆΛΜΑ επιστρέφουν φέτος με τον  Παύλο Σάμιο. Έναν ζωγράφο με μοναδικά χρώματα που έρχονται και δένουν με τον χώρο, την Τήνο και το καλοκαιρινό φως.

Στον εμβληματικό Τριαντάρο, η “Ασπάλαθος” δένει μοναδικά με το τοπίο .       

Η Μαρία Ξανθάκου γράφει για την έκθεση και τον σύζυγό της Παύλο Σάμιο: “Πέρυσι τέτοια εποχή, στον παραδοσιακό οικισμό του Τριαντάρου της Τήνου, είχε προγραμματιστεί έκθεση του αγαπημένου μας Παύλου Σάμιου με πρωτοβουλία της γκαλερί ΑΛΜΑ και των ιδιοκτητών της εξοχικής κατοικίας “A Touch of New – Ασπάλαθος. Όμως λόγω της πανδημίας η έκθεση, που  ήθελε πολύ να πραγματοποιήσει ο Παύλος ματαιώθηκε. Φέτος, ο “μαγικός” αυτός ζωγράφος δεν είναι πια κοντά μας. Έχασε την μάχη της ζωής και φτερούγισε για άλλους κόσμους. Με την αγαπητή φίλη Μαρία Αλμπάνη αποφασίσαμε να εκπληρώσουμε την επιθυμία του και να οργανώσουμε αυτήν την έκθεση στη μνήμη του, με χαρακτηριστικά έργα από διαφορετικές περιόδους της πορείας του. Η Μαρία Αλμπάνη υπήρξε αγαπημένη φίλη του Παύλου και γι’ αυτό είναι εύκολο για μένα να δεχθώ αυτήν την γενναιόδωρη πρόσκληση.

Η παρουσία του Παύλου Σάμιου στον εικαστικό χώρο δεν θα πάψει ποτέ να υπάρχει. Είναι τιμή μου και συγκίνηση να μπορώ μαζί με την συμπαράσταση και βοήθεια των συνεργατών και φίλων του Παύλου να τιμώ το έργο του με συνέπεια και όσο πιο πιστά μπορώ.

Σας ευχαριστώ και σας περιμένουμε με αγάπη.”     

Καφέ Παράδεισος: Έκθεση του Παύλου Σάμιου στη γκαλερί Σκουφά - Monopoli.gr                                 

Για την εικαστική τέχνη του δημιουργού έχω επισημάνει σε κριτικό κείμενο μου :                                                                                         

‘’Ο Παύλος Σάμιος τοποθετώντας την προσθήκη της  έντονης  χρωστικής ουσίας στις σχεδιαστικές αποτυπώσεις του αναφορικά   ενορχήστρωνε μέσα από ιδιότυπα απεικάσματα την παρεμβατική και παλμική θέρμη ενός ευρύτατου φάσματος έμμεσα κυρίαρχης  ζωτικότητας .Με  έμφυτη παραστατικότητα  απέναντι τόσο στην αναλυτική μέθοδο της περιγραφής όσο  και στην διαχρονική χροιά της  ενατένησης προκαλούσε μια περιδιάβαση καταθέσεων .    

Άγγιγμα Έμπνευσης ... στον Τριαντάρο Τήνου                                                                      

Μετέτρεπε την ατμοσφαιρική φυσική αισθαντικότητα σε παράθεση   ιδεογραφική με αυθεντική ιδεογραμμική σύλληψη που σχηματικά  δρούσε σε ουσιαστική και αυστηρή σηματοδότηση έρευνας .                                                                

Κινούνταν με εννοιακή σαφήνεια  και ευκρινή ακρίβεια προς το ύφος ενός αναδυόμενου καίριου προσανατολισμού και ενός προβληματισμού μνημειακών διαστάσεων και καταστάσεων που μεταλλάσσονταν στην συνέχεια της διαδρομής με άμεση ποιητική εκφραστική  δυναμική σε εξιδανικευμένες αποκλίσεις στοιχείων .                                               

Η τεχνοτροπία του άγγιζε τα μυθώδη  οράματα καθώς και το φευγαλέο όνειρο μιας εκλεπτυσμένης βιωματικής θεματολογίας.                                        

Με αρκετά προχωρημένη  μετάλλαξη  μέσα από ευνόητα και ευπρόσδεκτα μηνύματα σκιαγραφούσε έναν όμορφο κόσμο  που  προσδιόριζε αυτούσια από την ψυχολογική διευθέτηση  των ποικίλων απεικονίσεων και της χροιάς του προσδιορισμού των αποκρυπτογραφημένων λύσεων του πρωτοποριακού ρυθμού  .’’                                                    
Βιογραφικό :Ο Παύλος Σάμιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1948 και έφυγε από την ζωή το  2021.

Από μικρός ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και το σχέδιο βοηθώντας τον πατέρα του στο εργαστήριο παπουτσιών.

Aγάπησε την θρησκευτική ζωγραφική  και εργάστηκε στο εργαστήρι Αγιογραφίας του Διονύση Καρούσου μέχρι τα δεκαοκτώ  χρόνια. Παράλληλα, παρακολούθησε μαθήματα σχεδίου στο Εργαστήρι του Πάνου Σαραφιανού και φοίτησε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών. Καθηγητές του ήταν ο Νίκος Νικολάου στο Προκαταρκτικό και ο Γιάννης Μόραλης στο Εργαστήριο Ζωγραφικής. Σπουδαίος δάσκαλος του ήταν  ο Γιάννης Τσαρούχης που γνώρισε στο Παρίσι τη δεκαετία του `70. Την ίδια εποχή ανήκε στην σημαντική παρέα του Μαγεμένου Αυλού, όπου συναναστράφηκε με τον σπουδαίο Μάνο Χατζηδάκι.

Από το 1978 έως το 1992 έζησε και εργάστηκε στο Παρίσι.                      

Το 2000 διορίστηκε καθηγητής στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, όπου ηγήθηκε του Εργαστηρίου Βυζαντινής Τέχνης και Παραδοσιακών Τεχνικών (Βυζαντινές Εικόνες, Εγκαυστική, Χειρόγραφα, Fresco).                                                           

Η θητεία του ολοκληρώθηκε το 2016. Έχει φιλοτεχνήσει ακολουθώντας  την τεχνική του fresco πολλές μικρές εκκλησίες.

Πραγματοποιήσει 79 ατομικές εκθέσεις και  έλαβε μέρος σε σημαντικές ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.              

Το 2014 πραγματοποίησε  μεγάλη αναδρομική  έκθεση στο Μουσείο Μπενάκη (Πειραιώς), με τίτλο ‘’ Ζωγραφική Απολογία’’ με πάνω από 170 έργα από όλες τις περιόδους της καριέρας του, ενώ τo 2019 παρουσίασε την εμβληματική έκθεση ‘’ Broken History – Σπασμένη Ιστορία’’ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο. Επιτεύγματα του  βρίσκονται και κοσμούν πολλά γνωστά  μουσεία καθώς και ιδιωτικές συλλογές σε διεθνές επίπεδο.

Ήταν παντρεμένος με την Μαρία Ξανθάκου. Από τον πρώτο του γάμο απέκτησε δύο κόρες, την Πανδώρα και την Αφαία, οι οποίες ζουν στο Παρίσι.                                                                                    

Η τωρινή έκθεση πραγματοποιείται με την ευγενική συμφωνία των ιδιοκτητών της εξοχικής κατοικίας της Τήνου “A Touch of New / Vacation House ASPALATHOS” και  διαρκεί από 23 Ιουλίου έως 23 Αυγούστου 2021.                                                                       

*Ο Λεόντιος Πετμεζάς είναι δημοσιογράφος, ιστορικός αναλυτής ,κριτικός τέχνης και λογοτεχνίας 

About Post Author

You May Also Like

More From Author

+ There are no comments

Add yours