Προβληματισμός στην Αθήνα για τις προθέσεις της Άγκυρας

Της Κατερίνας Κοκκαλιάρη
kkokkaliari@naftemporiki.gr  

Όλα τα ενδεχόμενα εξετάζει η κυβέρνηση, καθώς είναι δύσκολο να γίνουν προβλέψεις για το μέχρι που είναι διατεθειμένος να τραβήξει το σχοινί ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Είναι εμφανές πως η Άγκυρα επιδίδεται σε ένα παιχνίδι υψηλού ρίσκου, ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο σε μία προσπάθεια να αποκομίσει οφέλη στην διεθνή σκηνή. 

Στην κυβέρνηση εστιάζουν στην διεθνοποίηση του θέματος, επισημαίνοντας πως οι σφοδρές αντιδράσεις που προκάλεσε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία απέδειξαν πως αναθεωρητικές πρακτικές δεν μπορεί να γίνουν δεκτές. Ωστόσο παράλληλη υπάρχει και αυξημένη ετοιμότητα, καθώς ο κ. Ερντογάν παραμένει ένας απρόβλεπτος παίκτης στη διεθνή σκηνή. 

Μιλώντας σήμερα σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος δέχθηκε σειρά ερωτήσεων για το ενδεχόμενο να υπάρξουν υβριδικές και ασύμμετρες απειλές.  Ο υπουργός αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην πρόσφατη επίσκεψη του στον Έβρο και σημείωσε χαρακτηριστικά πως στην κυβέρνηση υπάρχει ετοιμότητα για κάθε ενδεχόμενο. 

Να σημειωθεί πως για το θέμα υπήρξαν χθες αναφορές από κύκλους του υπουργείου Εθνικής Άμυνας. Οι αρχικές πηγές έκαναν λόγο για αυξημένη ετοιμότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν υβριδικές απειλές, από όπου και αν προέρχονται. Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις και στη συνέχεια κύκλοι του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έλεγαν ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις βρίσκονται σε διαρκή ετοιμότητα να αντιμετωπίσουν κάθε πρόκληση ή απειλή ασφαλείας, όπως ήταν και θα είναι πάντα  και τα υπόλοιπα είναι σενάρια που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Οι κινήσεις της Αθήνας στη διπλωματική .. σκακιέρα

Σε εξέλιξη είναι μια εκστρατεία ενημέρωσης για την τουρκική προκλητικότητα, που ξεκίνησε από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον και συνεχίζεται στις Βρυξέλλες. Να σημειωθεί πως το θέμα της Τουρκίας πρόκειται να συζητηθεί στην τακτική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και τότε  αναμένεται και αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων.

Σήμερα ο πρωθυπουργός στη συνάντηση που είχε με τον Γερμανό Καγκελάριο Ολ. Σολτς αναφέρθηκε στην τουρκική στάση – εμπρηστική ρητορική, υπερπτήσεις κ.α.- σημειώνοντας πως υπονομεύει τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες έδειξε τον χάρτη με την λεγόμενη «Γαλάζια Πατρίδα», κάτι που είχε πράξει και στο ταξίδι του στην Ουάσινγκτον. 

Τραβά το σχοινί ο  Ερντογάν 

Σε μία αμφιλεγόμενη τακτική έχει καταφύγει ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανοίγοντας το ένα μέτωπο μετά το άλλο. Ουσιαστικά παίζει τα «ρέστα» του, καθώς είναι εμφανές πως δεν έχει εγκαταλείψει τα υπερφιλόδοξα όνειρα του για μία Τουρκία με λόγο στα διεθνή δρώμενα. Το που θα σταματήσει μένει να φανεί, ωστόσο δεν αποτελεί μυστικό πως όσο πιο κοντά θα έρχονται οι τουρκικές κάλπες – που θα γίνουν το 2023- τόσο θα ανεβάζει τους τόνους.

Είναι εμφανές πως στο μέτωπο των ελληνοτουρκικών ο κ. Ερντογάν είναι αποφασισμένος να συνεχίσει την σκληρή γραμμή, κόβοντας τις πόρτες του διαλόγου με ένα μπαράζ εμπρηστικών δηλώσεων. Ωστόσο δεν είναι μόνο το  μπαράζ των σκληρών δηλώσεων αλλά και οι παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου,  οι παράνομες NAVTEX καθώς και η αύξηση των μεταναστευτικών ροών που δείχνουν πως το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν «ταραγμένα νερά» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. 

Τον χορό των προκλητικών δηλώσεων συνέχισε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μελβούτ Τσαβούσογλου, που επανήλθε στη γνωστή ρητορική περι αποστρατικοποίηση των νησιών. Μάλιστα ανέβαζε ακόμα περισσότερο τους τόνους, φτάνοντας στο σημείο να πει πως αν δεν υπάρξει αποστρατικοποίηση των νησιών του ανατολικού Αιγαίου η Τουρκία θα ανοίξει τη συζήτηση για την κυριαρχία τους.

Την ίδια στιγμή ο κ. Ερντογάν συνεχίζει να βάζει εμπόδια στην ένταξη Φιλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αν και μένει να φανεί με ποια ανταλλάγματα  θα μπορούσε να αλλάξει αυτή τη σκληρή γραμμή.  Συνεχίζονται και οι αναφορές για μια νέα στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία, ενάντια στις κουρδικές δυνάμεις, με σκοπό την δημιουργία μιας «ζώνης ασφαλείας» βάθους 30 χιλιομέτρων κατά μήκος των συνόρων. 

Και στο θέμα αυτό ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποιεί μια εμπρηστική ρητορική, λέγοντας μάλιστα πως δεν θα περιμένει την «άδεια» των Ηνωμένων Πολιτειών για να εξαπολύσει μια νέα επίθεση στη Συρία. Πρόκειται για μια μάλλον … ανορθόδοξη στρατηγική, με δεδομένο πως στόχος της Άγκυρας είναι να «ξεπαγώσουν» οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, που δεν βρίσκονται τα τελευταία χρόνια στο καλύτερο  σημείο τους  λόγω της απόκτησης των ρωσικών S – 400. 

Πηγή:naftemporiki.gr

About Post Author