Οικονόμου:Τον Ιούνιο η πλατφόρμα και οι πληρωμές για το ηλεκτρικό ρεύμα

Ο Γιάννης Οικονόμου απαντώντας στο Newsbomb.gr επεσήμανε ότι η στήριξη της κυβέρνησης προς τους πολίτες που βάλλονται από το κύμα ακρίβειας θα συνεχιστεί, ενώ δεν απέρριψε το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να εξετάσει το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα.

Για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα στην οποία οι πολίτες θα υποβάλλουν την αίτηση προκειμένου να λάβουν το επίδομα έως 600 ευρώ για το ηλεκτρικό ρεύμα , το πότε θα πιστωθούν τα χρήματα αυτά στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς αλλά και για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ σε βασικά προϊόντα ρωτήθηκε από το Newsbomb.gr το μεσημέρι της Δευτέρας ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.

Όσον αφορά για την πλατφόρμα και το πότε θα ανοίξει ώστε να πιστωθούν στη συνέχεια τα χρήματα για τους δικαιούχους ο Γιάννης Οικονόμου απάντησε «η πλατφόρμα θα ανοίξει μέσα στον Ιούνιο».

Όσον αφορά, δε, τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη, ο Γιάννης Οικονόμου άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο απαντώντας ότι «επικεντρώνουμε τις δυνάμεις για την έγκαιρη εφαρμογή του σχεδίου για το ηλεκτρικό ρεύμα και από εκεί και πέρα αναπτύσσουμε μια σειρά από πολιτικές που ενισχύουν και θωρακίζουν άμεσα ή έμμεσα τα εισοδήματα των πολιτών για να είναι πιο ανθεκτικά στο κύμα των ανατιμήσεων που υπάρχουν».

Υπενθυμίζεται ότι τα ποσά για το επίδομα ρεύματος θα είναι ακατάσχετα και ο κάθε δικαιούχος θα μπορεί να τα αξιοποιήσει όπως ο ίδιος επιθυμεί ενώ για το ποσό της καθαρής επιβάρυνσης θα επιστρέφεται το 60%. Για παράδειγμα:

1. Για καθαρή επιβάρυνση 1.000 ευρώ και πάνω η επιστροφή θα είναι 600 ευρώ.

2. Για επιβάρυνσης 500 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 300 ευρώ.

3. Για 150 ευρώ, η επιστροφή θα είναι 90 ευρώ.

4. Για 30 ευρώ η επιστροφή θα είναι 18 ευρώ, ενώ

5. Για ποσά μικρότερα των 30 ευρώ επιβάρυνσης δεν θα προβλέπεται επιστροφή.

Επίδομα ρεύματος: Πώς θα δείτε χρήματα στους λογαριασμούς σας

Η πλατφόρμα στην οποία θα δηλωθούν τα στοιχεία για την επιστροφή των αναδρομικών από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ αναμένεται να ανοίξει αφού ενσωματωθούν και οι λογαριασμοί του Μαΐου.

Οι καταναλωτές θα πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία κατοικίας τους και στη συνέχεια οι αρμόδιες αρχές θα αντλήσουν τα στοιχεία για τους λογαριασμούς από τους παρόχους.

Θα λαμβάνονται υπόψη ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό ηλεκτρικού ρεύματος και στο έντυπο Ε1 της φορολογικής δήλωσης καθώς και το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα του φορολογικού έτους 2020 που δηλώθηκε πέρυσι.

Η καταβολή των ποσών θα γίνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς (στους αριθμούς ΙΒΑΝ) που θα δηλώσουν οι δικαιούχοι στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Για τον προσδιορισμό του ποσού που θα λάβει κάθε δικαιούχος θα υπολογίζεται η επιπλέον επιβάρυνση που προέκυψε στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της περιόδου Δεκεμβρίου 2021-Μαΐου 2022 εξαιτίας της εφαρμογής της «ρήτρας αναπροσαρμογής».

Στη συνέχεια, από την επιπλέον επιβάρυνση θα αφαιρείται η κρατική επιδότηση και επί του υπολοίπου ποσού που θα απομένει θα επιστρέφεται το 60%.

Αν όμως το 60% της καθαρής επιβάρυνσης είναι μεγαλύτερο των 600 ευρώ το ύψος του τελικού ποσού θα περιορίζεται στα 600 ευρώ.

Πηγή:newsbomb.gr

About Post Author