Μητσοτάκης στο Bloomberg: Το κλίμα στην Ελλάδα έχει βελτιωθεί σημαντικά – Ενδιαφέρον για επενδύσεις

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε, μιλώντας στο Bloomberg, στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος στη χώρα, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε “σημαντικές μεταρρυθμίσεις”. Όσα ανέφερε για ελληνοτουρκικά και μεταναστευτικό.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δηλώνει πως το κλίμα στην Ελλάδα «έχει βελτιωθεί σημαντικά» ενώ διαπιστώνεται «μεγάλο ενδιαφέρον για άμεσες ξένες επενδύσεις στην χώρα μας».
Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Bloomberg, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της 76ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως «παρά την πανδημία του κορονοϊού κατορθώσαμε να εφαρμόσουμε σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
«Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας άγγιξε το 16,2% στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, αναθεωρήσαμε την εκτίμηση για την ανάπτυξη στο 5,9% για το 2021, και πιθανώς αυτό να είναι μία απαισιόδοξη θεώρηση», τόνισε χαρακτηριστικά.
Μητσοτάκης στο Bloomberg: Μεγάλο το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα -  Το οικονομικό κλίμα έχει βελτιωθεί

Σχέδιο απολιγνιτοποίησης

Μιλώντας για την κλιματική κρίση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι πλήττει με τρόπο βάναυσο τη λεκάνη της Μεσογείου και πως:
«Έχουμε ήδη ενεργοποιήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο απολιγνιτοποίησης και η Ευρώπη βρίσκεται στην πρώτη γραμμή. Στην Ελλάδα κλείνουμε όλες τις λιγνιτικές μονάδες. Είχαμε βάλει στόχο (σ.σ. να γίνει αυτό) έως το 2028, αλλά πιθανώς να το επιτύχουμε έως το 2025. Προσθέτουμε στο ενεργειακό μείγμα και τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Όλα αυτά υποστηρίζονται από το Ταμείο Ανάκαμψης, είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε πως «μιλάμε για 32 δισ. ευρώ, που θα κατευθυνθούν προς την Ελλάδα τα επόμενα 6 χρόνια».

Πρόταση για τις αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε επίσης στο ζήτημα των αυξήσεων των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος, λέγοντας πως «έχουμε δεσμευτεί να στηρίξουμε τους καταναλωτές ενέργειας στην Ελλάδα και μέσω κρατικής ενίσχυσης, αλλά και μέσω της ενθάρρυνσης προς τους παρόχους του ηλεκτρικού ρεύματος να απορροφήσουν μέρος της αύξησης της τιμής του ρεύματος».
Σύμφωνα με τον Κυριάκο Μητσοτάκης, «δεν θα υπάρξει μεγάλη αύξηση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος για τους επόμενους 3 με 6 μήνες» ενώ έκανε γνωστό πως έχει κατατεθεί πρόταση σε ευρωπαϊκό επίπεδο «ώστε να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση στο συγκεκριμένο πρόβλημα».

Μόνη διέξοδος το Διεθνές Δίκαιο

Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας – Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι «είχαμε πολλή ένταση με την Τουρκία πέρσι, φέτος ήταν καλύτερη η κατάσταση».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως υπάρχουν «περίπλοκα ζητήματα με την Τουρκία, πολύ δύσκολα ζητήματα νομικής φύσεως αναφορικά με τον καθορισμό των θαλασσίων μας ζωνών» για τα οποία, υπάρχει μόνο μία διέξοδος «και αυτή είναι το Διεθνές Δίκαιο».
«Είχαμε ανάλογα θέματα με την Ιταλία και την Αίγυπτο με τις οποίες και υπογράψαμε τις σχετικές συμφωνίες για τις θαλάσσιες ζώνες. Έχουμε πει στην Τουρκία πως υπάρχει τρόπος να επιλύσουμε τις διαφορές μας, χωρίς την αχρείαστη ένταση στο Αιγαίο και τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο».
Όσον αφορά το μεταναστευτικό, τόνισε πως «πρέπει να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο μεταναστευτικό».
«Η Ευρώπη δεν θα ανεχθεί μία κατάσταση ανάλογη με ό,τι συνέβη το 2015, ήτοι ανεξελέγκτες μεταναστευτικές ροές. Έχω δεσμευτεί ότι θα προστατεύσουμε τα σύνορα μας και το κάνουμε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ταυτόχρονα στέλνουμε ένα πολύ καθαρό μήνυμα ότι θα τσακίσουμε τα κυκλώματα των διακινητών στο Αιγαίο και το κάνουμε με επιτυχία».

Προστατεύσαμε τις θέσεις εργασίας στον τουρισμό

Μιλώντας για τον κλάδο του τουρισμού, ο πρωθυπουργός τόνισε πως «κατορθώσαμε να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας».
«Είχαμε μία πολύ καλή τουριστική σεζόν, καλύτερη από αυτήν που αναμέναμε αρχικώς. Η Ελλάδα βρέθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στην πρώτη γραμμή των προσπαθειών για την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού πιστοποιητικού για τον εμβολιασμό, που διευκόλυνε κατά πολύ τα ταξίδια στην Ευρώπη κατά την διάρκεια του καλοκαιριού».
Καταλήγοντας, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως «έχουμε ένα μακροπρόθεσμο πλάνο, ώστε να αναπτύξουμε το εγχώριο τουριστικό μας προϊόν με έναν βιώσιμο τρόπο και αναμένω το 2022 να είναι πραγματικά μία πολύ καλή χρονιά για τον ελληνικό τουρισμό».

About Post Author

+ There are no comments

Add yours